Ügyfeleink felkészítése a bírósági eljárásra

A legtöbb ember bíróságról való ismeretének mértéke a televízióra és a filmekre korlátozódik. Azonban, amikor tényleges tárgyalásra kell készülni, hacsak az ügyfél nem tapasztalt peres fél, akkor az ügyvéd dolga, hogy végigvezesse őt az egész folyamaton. Hogyan tudjuk legjobban felkészíteni ügyfeleinket az előttük álló történésekre?

1. tipp

Ismertessük meg ügyfelünkkel a bíróság által megkövetelt formaságokat és szokásokat, beleértve az egyszerű dolgokat, mint a megfelelő ruhadarabok, mikor lehet beszélni vagy éppen nem beszélni, hogyan kell viselkedni a bíró előtt. A tárgyalóterem első látásra ijesztő lehet tapasztalatlan ügyfeleink számára.

2. tipp

Legyen világos, hogy mennyi ideig tart a tárgyalás. Tájékoztassuk a lehetséges időtartamról ügyfeleinket, hogy megfelelően tervezhessenek és felkészülhessenek. Ez ugyanúgy vonatkozik a tanúkra is, akik csak az eljárás egy részében vesznek részt.

3. tipp

Készítsünk listát a lehetséges kérdésekről azokra a tárgyalásokra, amelyeken az ügyfeleink tanúskodnak. Ez segíthet elkerülni a váratlan helyzeteket.

4. tipp

Amennyiben ügyfelünknek tanúskodnia kell, készítsük fel arra, hogy a lehető legegyszerűbben válaszoljon a kérdésekre, azért, hogy ne bonyolódjon bele hosszas fejtegetésekbe. A keresztkérdések esetén a legjobb, hogyha “igen” vagy “nem” válaszokat ad. Az ügyfélnek arra is fel kell készülnie, hogy tisztázza a bizonytalanságokat, jobban kifejtsen egy-egy kérdést. Megfelelő felkészültség esetén elkerülhető a kérdés helytelen megválaszolása, vagy a szükségtelen információadás. Ne felejtsük el hangsúlyozni azt sem, hogy mindig az igaz válaszadásra kell törekedni.

5. tipp

Mérjük fel ügyfelünk hozzáállását az ügyhöz. Komolyan veszi a meghallgatást? Látszik rajta az igyekezet, hogy megfelelően válaszoljon, amikor az ügyről van szó? Az ügyfél hozzáállásának megfigyelése segít megismerni, hogyan fog teljesíteni a meghallgatáson, szükséges-e további felkészítés, vagy az arra való figyelmeztetés, hogy mi is az ügyben a tét.

6. tipp

Fontos egyeztetni az ügyfél elvárásait a pert illetően, és őszintén beszélni a kockázatokról, az erősségekről és gyengeségekről. Segítsünk ügyfelünknek megalapozott döntést hozni abban az esetben, hogyha fellebbezésről, vagy a tárgyalás folytatásáról van szó.

7. tipp

Bár egy adott ügy egyike a sok ügynek, amelyben egyszerre részt veszünk, fontos szem előtt tartani, hogy ez sokat jelent az ügyfelünk számára, és a bíróság előtti eljárás sokszor nagy stresszt jelent. Amellett, hogy jogi tanácsadást nyújtunk a szóban forgó ügyben, segítséget nyújthatunk azáltal, hogy betekintést biztosítunk a peres iratokba, és a per lehetséges kockázataiba. Fontos, hogy minél több információ legyen elérhető írásos formában is, így az ügyfél bármikor újra áttekintheti, és számunkra is fontos adat, hogy milyen tájékoztatást adtunk már meg az ügyfélnek.

A fenti tippek sok esetben használhatók, viszont ne felejtsük el, hogy minden személy és ügy más, így természetesen nem lehet egy sémát alkalmazni minden helyzetre. Az ügyfelek elégedettsége nagyon fontos, akár a saját munkánkra való visszajelzés céljából, akár a további pályánkra nézve.

Nemes-Balogh Flóra

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk alapjául szolgált: https://www.liv.asn.au/YoungLawyersBlog/June-2014/Eights-tips–for-preparing-your-client-for-court

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Hogyan válasszak magamnak munkahelyet?

Nem tudod, milyen szempontok alapján válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

Bértárgyalás 1*1 – Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki

Bértárgyalási 1*1. Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki Hogyan képviseld érdekeidet sikeresen egy tárgyaláson anélkül, hogy átlépnél egy bizonyos határt? Hogyan határozd meg bérigényedet reálisan? Meddig mehetsz el fizetési igényeid érvényesítésénél? Az...

Ilyen egy nap a DLA Piper ügyvédjeként!

Véget ért az idei ‘Lawyer for a Day’ jogesetmegoldó verseny. A döntőjébe jutott hallgatóknak magyar startupot kellett képviselniük egy holland befektetővel való tárgyaláson, miközben kollégáinkkal is együtt kellett működniük – igazán élethű volt a szimuláció....

Dolgozz egy európai nagyvárosban, a világ egyik vezető ügyvédi irodájánál

Idén is meghirdeti clerkship programját a Baker McKenzie Ambiciózus negyed- vagy ötödéves joghallgató, vagy frissen végzett jogász vagy? Szívesen dolgoznál külföldön, a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájánál? Egyedülálló szakmai tapasztalatra tennél szert, miközben...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Izsó és Tóth Ügyvédi Iroda)

Ügyvédjelölti állásajánlat Izsó és Tóth Ügyvédi IrodaA IX. kerületben működő, dinamikusan fejlődő, több profillal is rendelkező Irodánkba ügyvédjelöltet keresünk. Irodánk több jogterületen is szolgáltat, munkánk során igyekszünk azonban – személyhez kötötten – egy-egy...

Gyakornoki álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Gyakornoki állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda A Lakatos, Köves és Társai (korábban Clifford Chance) nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi iroda, negyed- és ötödéves joghallgatók jelentkezését várja gyakornoki pozíció betöltésére. Elvárások:...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Az 1990-es évek eleje óta működő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda 42 fős jogászi létszámával egyike a legnagyobb és...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Dr. Dombi Ügyvédi Iroda)

Fiatal és az innováció mellett elkötelezett belvárosi csapat keresi hosszú távra, azonnali kezdéssel új munkatársát.

Bízz magadban és a csapattársaidban – Lawyer for a Day

Prezentációs készségek, networking, egyedülálló szakmai tapasztalat. A tavalyi Lawyer for a Day egyik díjazottjával beszélgettünk.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Jalsovszky Ügyvédi Iroda)

A több mint 10 éves múltra visszatekintő, Magyarországon piacvezető adójogi iroda új csapattagot keres kereskedelmi jogi csoportjába.