Ügyfeleink felkészítése a bírósági eljárásra

A legtöbb ember bíróságról való ismeretének mértéke a televízióra és a filmekre korlátozódik. Azonban, amikor tényleges tárgyalásra kell készülni, hacsak az ügyfél nem tapasztalt peres fél, akkor az ügyvéd dolga, hogy végigvezesse őt az egész folyamaton. Hogyan tudjuk legjobban felkészíteni ügyfeleinket az előttük álló történésekre?

1. tipp

Ismertessük meg ügyfelünkkel a bíróság által megkövetelt formaságokat és szokásokat, beleértve az egyszerű dolgokat, mint a megfelelő ruhadarabok, mikor lehet beszélni vagy éppen nem beszélni, hogyan kell viselkedni a bíró előtt. A tárgyalóterem első látásra ijesztő lehet tapasztalatlan ügyfeleink számára.

2. tipp

Legyen világos, hogy mennyi ideig tart a tárgyalás. Tájékoztassuk a lehetséges időtartamról ügyfeleinket, hogy megfelelően tervezhessenek és felkészülhessenek. Ez ugyanúgy vonatkozik a tanúkra is, akik csak az eljárás egy részében vesznek részt.

3. tipp

Készítsünk listát a lehetséges kérdésekről azokra a tárgyalásokra, amelyeken az ügyfeleink tanúskodnak. Ez segíthet elkerülni a váratlan helyzeteket.

4. tipp

Amennyiben ügyfelünknek tanúskodnia kell, készítsük fel arra, hogy a lehető legegyszerűbben válaszoljon a kérdésekre, azért, hogy ne bonyolódjon bele hosszas fejtegetésekbe. A keresztkérdések esetén a legjobb, hogyha “igen” vagy “nem” válaszokat ad. Az ügyfélnek arra is fel kell készülnie, hogy tisztázza a bizonytalanságokat, jobban kifejtsen egy-egy kérdést. Megfelelő felkészültség esetén elkerülhető a kérdés helytelen megválaszolása, vagy a szükségtelen információadás. Ne felejtsük el hangsúlyozni azt sem, hogy mindig az igaz válaszadásra kell törekedni.

5. tipp

Mérjük fel ügyfelünk hozzáállását az ügyhöz. Komolyan veszi a meghallgatást? Látszik rajta az igyekezet, hogy megfelelően válaszoljon, amikor az ügyről van szó? Az ügyfél hozzáállásának megfigyelése segít megismerni, hogyan fog teljesíteni a meghallgatáson, szükséges-e további felkészítés, vagy az arra való figyelmeztetés, hogy mi is az ügyben a tét.

6. tipp

Fontos egyeztetni az ügyfél elvárásait a pert illetően, és őszintén beszélni a kockázatokról, az erősségekről és gyengeségekről. Segítsünk ügyfelünknek megalapozott döntést hozni abban az esetben, hogyha fellebbezésről, vagy a tárgyalás folytatásáról van szó.

7. tipp

Bár egy adott ügy egyike a sok ügynek, amelyben egyszerre részt veszünk, fontos szem előtt tartani, hogy ez sokat jelent az ügyfelünk számára, és a bíróság előtti eljárás sokszor nagy stresszt jelent. Amellett, hogy jogi tanácsadást nyújtunk a szóban forgó ügyben, segítséget nyújthatunk azáltal, hogy betekintést biztosítunk a peres iratokba, és a per lehetséges kockázataiba. Fontos, hogy minél több információ legyen elérhető írásos formában is, így az ügyfél bármikor újra áttekintheti, és számunkra is fontos adat, hogy milyen tájékoztatást adtunk már meg az ügyfélnek.

A fenti tippek sok esetben használhatók, viszont ne felejtsük el, hogy minden személy és ügy más, így természetesen nem lehet egy sémát alkalmazni minden helyzetre. Az ügyfelek elégedettsége nagyon fontos, akár a saját munkánkra való visszajelzés céljából, akár a további pályánkra nézve.

Nemes-Balogh Flóra

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk alapjául szolgált: https://www.liv.asn.au/YoungLawyersBlog/June-2014/Eights-tips–for-preparing-your-client-for-court

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Schönherr)

A startupokkal is foglalkozó, a közép-kelet-európai régióban meghatározó szerepet betöltő nemzetközi iroda új munkatársat keres.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Madarassy Ügyvédi Iroda)

Versenyképes fizetéssel keres kreatív, szakmailag elhivatott új munkatársat a Móricz Zsigmond körtérnél elhelyezkedő Madarassy Ügyvédi Iroda.

A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít – Lawyer for a Day 2017

A versenyen tapasztaltakról beszélgettünk a tavalyi győztes csapat tagjával, Varga Yvettel.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Réti, Antall és Társai PwC Legal)

Az üzleti környezet változhat, de a fejlődés lehetősége mindig adott. Hiszünk abban, hogy csapatunk ehhez vagy talál utat, vagy épít egyet!

Karrierest az ELTE ÁJK-n

Gyakorló jogászok meséltek pályájukról.

A jogászok jobbak a cégvezetésben mint az MBA-k

Vajon miért és milyen területeken jobbak a jogászok CEO-ként, mint az MBA-t végzett üzletemberek?

Idén is Lawyer for a Day!

Töltsétek ki az első forduló feladatait október 22-ig. A második kör feladványai 24-től lesznek elérhetőek, míg a döntőre november 17-én fog sor kerülni.

Közbeszerzési tanácsadói álláshirdetés (Csendes Consulting)

Közbeszerzési eljárások teljes körű lefolytatására és ellenőrzésére keres munkatársat a Csendes Consulting, belvárosi irodájába.

Hogyan fogja megváltoztatni a technológiai forradalom a jog világát?

A technológiai forradalom és innováció nem hagyta érintetlenül a jog területét sem. A jogtudománynak is megoldásokat kell találnia az új helyzetre.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda)

Az “Év adótanácsadó cégének” választott EY gazdasági jog iránt érdeklődő ügyvédjelölteket keres. Csatlakozz ehhez a sikeres csapathoz!

Tetszett a cikk?

Oszd meg az ismerőseiddel is!