Tippek a pulpitusról: Ötletek fiatal ügyvédeknek, amiket érdemes megfogadni a bíróság előtt

Az újdonsült védőügyvéd számára nagy kihívást jelent az első bírósági tárgyaláson való megjelenése. A következő cikk alapját két tapasztalt személy véleménye adja. Két amerikai bíró, Lynne Stewart, aki a Baltimore City Bar Association jelenlegi elnöke, és Julie Robinson, az első afrikai-amerikai nő, aki a Kansas-i szövetségi kerületi bíróság bírája lett, korábbi ügyész és csődbíró megosztja velünk azokat a tapasztalatokat, amik közelebb vezethetik a fiatal ügyvédeket a helyes és hatásos megjelenéshez a bíróság előtt. Tanácsaikat a kontinentális jogrendszerben tevékenykedő ügyvédeknek is érdemes megfogadniuk.

1. Viselkedés

“Légy gyors, udvarias és profi.” (Lynne Stewart bíró)

“A bíróság és a kamarák személyzetének megközelítése tisztelettel és egészséges alázattal történjen. A bíróság hivatalában dolgozók tapasztaltak és élvezik a bírók tiszteletét és bizalmát. ” (Julie Robinson bíró)

2. Erőforrás-használat

“Nem vagy egyedül, használd a forrásaidat – kérdezd a munkatársakat a gyakorlati tudnivalókért.” Tudjátok, hogy milyen típusú technológia áll rendelkezésre a tárgyalóteremben? “(Lynne Stewart bíró)

3. Kérdések

“Ha elsőre nem értetted meg a bíró kérdését, kérdezz vissza!” (Lynne Stewart bíró)

4. Megjelenés

A nőkre vonatkozóan – Stewart bíró úgy véli, hogy a nőknek összeillő kosztümöt illik viselnie. Amennyiben a szoknya mellett döntesz, mindenképpen vegyél fel harisnyát is. A férfiak esetében – Stewart bíró úgy véli, hogy az illő viselet az öltöny, vasalt inggel és polírozott cipővel.  A szemöldök-és orrpiercingek, attól függetlenül, hogy kifejezik az egyéniségünket, a tárgyalóteremben negatív benyomást tehetnek. Érdemes kerülni ezek viselését.

5. Kollegialitás

“Bárhová mész barátokat szerezz és ne ellenségeket. Tudd, hol van helye vitának. A hitelesség a legfontosabb, amid van.” (Robinson bíró)

Hagyd, hogy az érveid beszéljenek helyetted. Ne a másik fél megalázása legyen a cél.

6. Jól építsd fel a beszédeidet

Robinson bíró kiemeli, hogy a fiatal ügyvédeknek az előkészületek során fontos beleképzelniük magukat a bíró helyébe, aki rengeteg hasonló üggyel találkozhatott. Az ügyvédeknek így tanácsos lényegretörő, tömör beszédeket megfogalmazniuk. Védőbeszéded megírásakor készíts olyan változatot, ahol elhagyod a korábbi joggyakorlatra való hivatkozásokat, de ebben az esetben mindig ellenőrizd le, hogy ekkor is megmarad-e a szöveg velős mondanivalója.

7. Ismerd a gyakorlatot

Robinson bíró kijelenti, hogy a fiatal ügyvédeknek ismerniük kell a bíróság bizonyítási, eljárási és helyi gyakorlatát.

+1. Ismerd a bírót

Valószínűleg ez a legfontosabb szabály, amelyet a fiatal ügyvédeknek feltétlenül ismernie kell. Minden bírónak megvan a maga sajátossága, amelyet el kell fogadni. A fiatal ügyvéd alkalmazkodóképessége utat jelenthez a hatásosság növelése felé.

Balogh Szonja

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Schönherr)

A startupokkal is foglalkozó, a közép-kelet-európai régióban meghatározó szerepet betöltő nemzetközi iroda új munkatársat keres.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Madarassy Ügyvédi Iroda)

Versenyképes fizetéssel keres kreatív, szakmailag elhivatott új munkatársat a Móricz Zsigmond körtérnél elhelyezkedő Madarassy Ügyvédi Iroda.

A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít – Lawyer for a Day 2017

A versenyen tapasztaltakról beszélgettünk a tavalyi győztes csapat tagjával, Varga Yvettel.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Réti, Antall és Társai PwC Legal)

Az üzleti környezet változhat, de a fejlődés lehetősége mindig adott. Hiszünk abban, hogy csapatunk ehhez vagy talál utat, vagy épít egyet!

Karrierest az ELTE ÁJK-n

Gyakorló jogászok meséltek pályájukról.

A jogászok jobbak a cégvezetésben mint az MBA-k

Vajon miért és milyen területeken jobbak a jogászok CEO-ként, mint az MBA-t végzett üzletemberek?

Idén is Lawyer for a Day!

Töltsétek ki az első forduló feladatait október 22-ig. A második kör feladványai 24-től lesznek elérhetőek, míg a döntőre november 17-én fog sor kerülni.

Közbeszerzési tanácsadói álláshirdetés (Csendes Consulting)

Közbeszerzési eljárások teljes körű lefolytatására és ellenőrzésére keres munkatársat a Csendes Consulting, belvárosi irodájába.

Hogyan fogja megváltoztatni a technológiai forradalom a jog világát?

A technológiai forradalom és innováció nem hagyta érintetlenül a jog területét sem. A jogtudománynak is megoldásokat kell találnia az új helyzetre.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda)

Az “Év adótanácsadó cégének” választott EY gazdasági jog iránt érdeklődő ügyvédjelölteket keres. Csatlakozz ehhez a sikeres csapathoz!

Tetszett a cikk?

Oszd meg az ismerőseiddel is!