A 10 legfontosabb dolog, hogy munkát kapj a jogi egyetem után

Az egyik legnehezebb időszak az, amikor az emberek befejezik a jogi egyetemet és elkezdenek munkát keresni. A következő okok miatt:

 • keményen kell dolgozni ahhoz, hogy az ember bejusson a jogi egyetemre.
 • az egyetemen is keményen kell dolgozni.
 • a jogi egyetem sok pénzbe kerül.
 • fizetni kell a számlákat.

Az alábbi cikk néhány ötlettel segít abban, hogy mit tegyél ahhoz, hogy el tudj helyezkedni a munkaerőpiacon.

 1. Jelentkezz minden munkára, amelyre lehetőséged van

Az egész egyetem és minden, amit azalatt csináltál, arról szólt, hogy azt követően jogászként dolgozhass. Sokat lehet beszélni a tanulás értékéről, de az egyetem elvégeztével az igazán fontos az, hogy munkát szerezz.

Az egyik legfurább és legérdekesebb dolog, hogy sokan haboznak, amikor munkát keresnek. Lehet, hogy lusták és csak egy két helyre jelentkeznek, sok pozíció azonban fel sem kelti az érdeklődésüket. Lehet, hogy idealisztikusak és egy bizonyos életstílusú munkát akarnak. Lehet, hogy nem akarnak a közigazgatásban dolgozni, így elszalasztják ezeket a lehetőségeket.

Minden munkára jelentkezned kell, amire csak lehetőséged van. Csak gondold át a matematika szempontjából. Minél több lehetőségre jelentkezel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ajánlatot kapsz. Ez az időszak nem a válogatás ideje.

Jelentkezz mindenhová, ahova csak tudsz, és használj minden forrást, ami csak lehetőségedben áll.

 1. Legyél földrajzilag rugalmas

Más régiókat is meg kell nézned. Csak azért, mert olyan helyen élsz, ahol nem jutsz egyről a kettőre, nem azt jelenti, hogy nem vagy piacképes. Ha az ember egy nagyvárosban dolgozik, akkor van oka arra, hogy ne akarjon helyet változtatni. Az igazság azonban az, hogy bárhova is kerülsz, az időd nagy részét úgyis egy íróasztal mögött fogod tölteni. A legtöbb iroda és monitor pedig ugyanúgy néz ki.

A legfontosabb dolog, amit tenni tudsz azért, hogy egyre piacképesebb legyél, az az, ha szerzel munkát és ezáltal minél több tapasztalatot.

 1. Legyél lelkes és éreztesd másokkal, hogy fontosak

Hallani negatív történeteket ügyvédi irodákról, és ezért az ember negatív előítéletekkel megy állásinterjúra. Másokat talán nem villanyoz fel, ha egy kis ügyvédi irodához kell menni elbeszélgetésre, csak nagy presztízzsel rendelkező iroda érdekli őket.

Félre kell tenni az előre meghatározott elképzeléseidet, mivel nagyon fontos, hogy lelkes legyél minden interjún, amin részt veszel. Azt kell éreztetned, hogy te igazán akarod azt az állást.

A legjobb állást általában az az ember kapja meg, akik a legjobban akarja azt.

 1. Ápold a személyes kapcsolataidat és beszélj mindenkivel, akivel tudsz

A személyes kapcsolatok kialakítása és ápolása rendkívül fontos. Az emberek szeretnek segíteni azoknak az embereknek, akik ismernek valakit, akiket ők is ismernek.

Ha munkanélküli vagy és éppen munkát keresel, az nem annak az időszaka, amikor csendben kell lenni. Ki kell lépned a komfortzónádból és mindenkinek el kell mondanod, hogy szükséged van munkára.

Minden ember, akivel beszélsz, lehet, hogy tud egy lehetőséget, és közben tud járni az érdekedben.

 1. Használd a különböző karriersegítő szolgáltatásokat, és más rendelkezésedre álló forrásokat, hogy állást szerezz

A karriersegítő cégeknek számos forrásuk van, amelyekkel megtaníthatnak arra, hogy hogyan kell viselkedni egy interjún vagy megmondják, hogy mik azok a dolgok, amiket addig rosszul csináltál.

 1. Szedd össze magadat

Egy jó jogi állást szerezni az egyik legfontosabb dolog az életedben. Hasonlóan nagy dolog, mint például a családalapítás. Az abszolút legjobbat szeretnéd nyújtani. Fittnek kell lenned. A legjobb formádat kell hozni, nem csak a belbecs, hanem a külcsíny területén is. Egészségesnek kell lenned.

Tudatosan készülnöd kell, ha egy interjúra mész, hogy egészséges legyél és a lehető legjobban nézz ki.

 1. Postázd el az önéletrajzodat

A leghatásosabb út ahhoz, hogy megtaláld az első jogi állásodat, ha elpostázod az önéletrajzodat a potenciális munkáltatódnak. Ennek számos jó oka van:

 • Az emberek már alig küldenek levélben önéletrajzot
 • Az emberek szeretnek levelet kapni
 • Tisztelik az erőfeszítésedet
 • A leveleket általában elolvassuk, míg az e-mailek nagyrészét egyszerűen kitöröljük
 • Sokszor az is sokat nyom a latba, ha egy iskolába, vagy egyetemre jártatok, vagy egy környékről származtok

Ez a pont nagyon jól működik. Lehet, hogy vannak olyanok, akik nem értenek egyet ezzel a módszerrel, pedig semmi negatív nincs benne. Ez egy erőteljes és jó eredményeket hozó technika.

Proaktívnak kell lenned, ha fel akarod venni a kapcsolatot munkahely keresés esetén a munkáltatóval.

 1. Törekedj a pozitív gondolkozásmódra

A legjobb munka megszerzése leginkább egy pszichológiai feladat. Lelkesnek kell lenned, nem szabad az akadályokra koncentrálni, vagy kiborulni. Ez nem annak az ideje, hogy azon gondolkozz, hogy miért ne sikerülne. Ez jó alkalom arra, hogy túllépj a saját határaidon. Szem előtt kell tartanod a célt és nem szabad feladni.

Ne vedd magadat körbe olyan emberekkel, akik azt mondják, hogy mi az, ami lehetetlen. A te hozzáállásod és gondolkozásmódod az elsőszámú dolog, ami sikeressé tehet.

 1. Emlékezz arra, hogy a munkád egy hivatás

Sok ember azért megy jogi egyetemre, mert sok történetet hall arról, hogy milyen sok pénzt lehet keresni. A szörnyű igazság az az, hogy nagyon kevés jogász kap valóban olyan magas fizetést, különösen az egyetem elvégzését követően. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy maraton, nem pedig sprint. Ne felejtsd el, hogy a munkáltatódat nem fogja érdekelni, hogy te jobb munkát akarsz-e. Neki vannak bizonyos feladatai, amiket el kell végezni, és ehhez szüksége van emberre, aki elvégzi azt. Ha te nem végzed el a munkát, majd más megcsinálja.

Nagyon fontos dolog, hogy rendkívül vigyáznod kell arra, nehogy kimutasd, hogy bizonytalan vagy a munkalehetőséggel kapcsolatban, mert akkor biztosan mást fognak választani.

Kezdőként szem előtt kell tartani, hogy a feladata az, hogy végrehajtsa azt, amit a munkaadó mond, nem pedig az, hogy megmondjad neki, hogy mit hogyan kellene csinálnia.

 1. A jelentkezéshez szükséges anyagaid legyenek tökéletesek

Ha például elütések vannak az önéletrajzodban, nagy az esélye annak, hogy nem fognak alkalmazni. Miért? Egyszerű. A jogászokat azért fizetik, hogy rendkívül részletesek és precízek legyenek. Ha nem vagy elég körültekintő a jelentkezéshez szükséges anyagaid elkészítésekor, akkor lehet, hogy az ügyfeleid ügyeivel kapcsolatban sem leszel az.

Jó ötlet, ha átnézeted az anyagokat, akár több emberrel, kollégával is.

Összegzésül

Több ezer hiba van, amelyeket a frissen végzett jogászok elkövetnek a munkakeresés közben. Ha odafigyelsz ezekre a dolgokra, jó esélyed van arra, hogy sikeresen szerezz munkát.

Nagy Péter

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

Az írás Harrison Barnes cikke alapján készült el. A kép forrása itt található.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Schönherr)

A startupokkal is foglalkozó, a közép-kelet-európai régióban meghatározó szerepet betöltő nemzetközi iroda új munkatársat keres.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Madarassy Ügyvédi Iroda)

Versenyképes fizetéssel keres kreatív, szakmailag elhivatott új munkatársat a Móricz Zsigmond körtérnél elhelyezkedő Madarassy Ügyvédi Iroda.

A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít – Lawyer for a Day 2017

A versenyen tapasztaltakról beszélgettünk a tavalyi győztes csapat tagjával, Varga Yvettel.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Réti, Antall és Társai PwC Legal)

Az üzleti környezet változhat, de a fejlődés lehetősége mindig adott. Hiszünk abban, hogy csapatunk ehhez vagy talál utat, vagy épít egyet!

Karrierest az ELTE ÁJK-n

Gyakorló jogászok meséltek pályájukról.

A jogászok jobbak a cégvezetésben mint az MBA-k

Vajon miért és milyen területeken jobbak a jogászok CEO-ként, mint az MBA-t végzett üzletemberek?

Idén is Lawyer for a Day!

Töltsétek ki az első forduló feladatait október 22-ig. A második kör feladványai 24-től lesznek elérhetőek, míg a döntőre november 17-én fog sor kerülni.

Közbeszerzési tanácsadói álláshirdetés (Csendes Consulting)

Közbeszerzési eljárások teljes körű lefolytatására és ellenőrzésére keres munkatársat a Csendes Consulting, belvárosi irodájába.

Hogyan fogja megváltoztatni a technológiai forradalom a jog világát?

A technológiai forradalom és innováció nem hagyta érintetlenül a jog területét sem. A jogtudománynak is megoldásokat kell találnia az új helyzetre.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda)

Az “Év adótanácsadó cégének” választott EY gazdasági jog iránt érdeklődő ügyvédjelölteket keres. Csatlakozz ehhez a sikeres csapathoz!

Tetszett a cikk?

Oszd meg az ismerőseiddel is!