Az ügyvédség művészete: tippek az első megjelenésre a bíróság előtt

Az ügy előkészítése, a jog és joggyakorlat ismerete fontos, de ez nem fedi le a teljes képet, amire a bíróság előtt szükséged van. Íme néhány olyan tipp, ami hasznos lehet az első bírósági megjelenés előtt.

 1. Emlékezz arra, hogy valaki mindig figyel, bárhol legyél is a bírósági épületben, és a szó gyorsan terjed. Nem szabad meglepődni azon, hogy a bírósági tisztviselők megbeszélést folytatnak a bíróval a tárgyalás előtt. Győződj meg arról, hogy pozitív benyomást keltesz, amely máris átvezet minket a második tipphez.
 1. Megszokottan viselkedj mindenkivel szemben, beleértve a bírósági személyzetet, a rendőrséget, az ügyvédeket, és legfőképpen az ügyfeleket.
 1. Ismerkedj meg az ellenérdekű fél képviselőjével. Jegyezd fel a nevét egy jegyzettömbre, nehogy elfelejtsd! Érdemes kicsit beszélgetni. Ti nem vagytok ellenségek!
 1. Tudd kezelni az ügyfeleidet. Néhány ügyvéd szeret már a tárgyalásokon megjegyzéseket tenni a ügyfél felé, néhányan pedig inkább megvárják a tárgyalás felfüggesztését, vagy elnapolást, hogy megvitassák a tárgyaláson történteket. Beszélj ügyfeleiddel érthető nyelven, és tégy meg mindent azért, hogy az ügyfél úgy érezze megérted őt és a helyzetét. Egy jól tájékoztatott ügyfél sokkal határozottabb benyomást kelt.
 1. Alkalmazkodj a körülményekhez. Ne úgy lépj be egy gyermekvédelmi meghallgatásra, mint aki a Legfelsőbb Bíróságra érkezik meg. Egyes bíróságok formálisabbak, mint a többi, ezért fontos, hogy vedd figyelembe az érintett bíróság stílusát.
 1. Nem jó ötlet használni azt a formulát hogy: “Követelem, hogy a Tisztelt Bróság …” Csak ne.
 1. Érkezz időben és légy felkészült. Ha 10 óra a tárgyalás kezdetének időpontja, akkor állj készen 10 órakor. Sosem jó indítás, ha még időt kell kérned a tárgyalás megkezdése előtt. Ismét kiemelném, hogy az első benyomás sokat számít.
 1. Ne kérdezz rá a bírósági hivatalnokoknál, hogy milyen hangulatban van a bíró. Nem fogják megmondani…
 1. Amennyiben új vagy az igazságszolgáltatás területén, először mindig ismerd meg a használt űrlapokat. Az internetes adatbázisok által fedezd fel a leggyakrabban használt formanyomtatványokat.
 1. Ne félj kikérni tapasztaltabb kollégáid véleményét. Akár több ezer órányi meghallgatáson vannak túl, és bár semlegesek és semlegesek maradnak, lehet, hogy visszajelzést kapsz íratlan gyakorlati tudnivalókról.
 1. Abban az esetben, ha egy írásos dokumentumot papír alapon szeretnél bemutatni a tárgyaláson, győződj meg arról, hogy elég péndányod van a bíró(k) és tanú(k) számára. Lehetőség szerint az eredeti példány is legyen hozzáférhető.
 1. Abban az esetben, ha a papír alapon tárgyaláson bemutatni kívánt dokumentum hosszabb terjedelmű, előzetesen küldd meg másolatát a másik félnek, tanúknak és a bírósgnak annak érdekében, hogy lehetőségük nyíljon megismerni azt, az ügy meghallgatására kijelölt időn kívül.
 1. Ha projektorra / dvd lejátszóra / cd lejátszóra van szükséged a bizonyíték bemutatásához vagy bemutatásához, értesítsd erről a bíróságot legalább egy héttel a tárgyalás időpontja előtt. Ez biztosítja, hogy a feltételek adottak legyenek, és megakadályozzák a felesleges fennakadásokat.
 1. Az ügytől függetlenül higgy a beadványodban. A bíróság meg tudja mondani, mikor éled át az ügyet, és mikor csak előadod azt. Nyújts elkötelezett és szenvedélyes képviseletet ügyfeleidnek.
 1. Minden perbeszéded elején vázold fel, hogy mi a célod azzal. A bíróság hálás lesz ezért az “útjelző” –ért, és relevánsabbnak fogja aokat kezelni. Ne várd meg azt a kérdést a bíróságtól, hogy “Igen, de mit akarsz?”
 1. Lassan és világosan beszélj. Ellenkező esetben erre a bíróság is ugyanúgy felfigyel, ahogy a barátaid a bárpultnál. Győződj meg arról, hogy a tanú megérti a hozzá intézett kérdést!
 1. Légy őszinte és pontos a bírósággal az esettel és az időtartamokkal kapcsolatban. Ha 36 tanú van, ne kerekítsd le a számot.
 1. És most az utolsó pillanatban:
 • Kapcsold ki a telefonodat.
 • Egy cseppet se mozdulj a tanúk esküje alatt. Ha az esküt valami megzavarja, azt újra kell kezdeni.
 • Legyen meg az összes képviseltednek a telefonszáma a telefonodban.
 • Állj fel, ha a bíróságnak mondasz valamit, kivéve, ha valamilyen oknál fogva ülve kell maradnod.
 • Ha találsz magadnak egy kis szabadidőt, töltsd azt a helyi bíróságon, hogy meghallgatásokon keresztül megfigyeld a különböző ügyvédi stílusokat.
 • Ha eljön az ügyed meghallgatásának ideje, ne feledd, hogy dolgozz keményen, kommunikálj az ügyfelekkel, légy kedves és udvarias a bíróság tagjaihoz.

Balogh Szonja

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Schönherr)

A startupokkal is foglalkozó, a közép-kelet-európai régióban meghatározó szerepet betöltő nemzetközi iroda új munkatársat keres.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Madarassy Ügyvédi Iroda)

Versenyképes fizetéssel keres kreatív, szakmailag elhivatott új munkatársat a Móricz Zsigmond körtérnél elhelyezkedő Madarassy Ügyvédi Iroda.

A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít – Lawyer for a Day 2017

A versenyen tapasztaltakról beszélgettünk a tavalyi győztes csapat tagjával, Varga Yvettel.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Réti, Antall és Társai PwC Legal)

Az üzleti környezet változhat, de a fejlődés lehetősége mindig adott. Hiszünk abban, hogy csapatunk ehhez vagy talál utat, vagy épít egyet!

Karrierest az ELTE ÁJK-n

Gyakorló jogászok meséltek pályájukról.

A jogászok jobbak a cégvezetésben mint az MBA-k

Vajon miért és milyen területeken jobbak a jogászok CEO-ként, mint az MBA-t végzett üzletemberek?

Idén is Lawyer for a Day!

Töltsétek ki az első forduló feladatait október 22-ig. A második kör feladványai 24-től lesznek elérhetőek, míg a döntőre november 17-én fog sor kerülni.

Közbeszerzési tanácsadói álláshirdetés (Csendes Consulting)

Közbeszerzési eljárások teljes körű lefolytatására és ellenőrzésére keres munkatársat a Csendes Consulting, belvárosi irodájába.

Hogyan fogja megváltoztatni a technológiai forradalom a jog világát?

A technológiai forradalom és innováció nem hagyta érintetlenül a jog területét sem. A jogtudománynak is megoldásokat kell találnia az új helyzetre.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda)

Az “Év adótanácsadó cégének” választott EY gazdasági jog iránt érdeklődő ügyvédjelölteket keres. Csatlakozz ehhez a sikeres csapathoz!

Tetszett a cikk?

Oszd meg az ismerőseiddel is!