Hogyan fogja megváltoztatni a technológiai forradalom a jog világát?

A technológiai forradalom és innováció nem hagyta érintetlenül a jog területét sem. A viszonylagos konzervativizmussal jellemezhető és évezredes hagyományokkal rendelkező jogtudománynak szintén megoldásokat kell keresnie azt illetően, hogy hogyan tudja implementálni az újabb és újabb technológiai újdonságokat. A témakört illetően a Boston Consulting Group és a Bucerius Law School (Hochschule für Rechtwissenschaft) készített egy tanulmányt How Legal Technology Will Change the Business of Law címmel.

Első ránézésre a szemmel látható tendenciák

Iszonyatos erők formálják a jogi szolgáltatásokat, amelyek közül mindenféleképpen ki kell emelni az ügyfelek árérzékenységét, valamint azt, hogy a digitalizáció következétében monumentális mennyiségű jogi adatokkal kell dolgozni egy-egy ügy kapcsán. A jogi munkavégzésben alkalmazható technológiák nagyban segíthetik az ügyvédi irodák hatékonyságát, azonban csak akkor, hogyha felismerik és megértik azt a technológiai horizontot ahol a megoldásokat keresniük kell, valamint újradefiniálják az üzleti modeljeiknek egyes kulcs elemeit.

Feltérképezni a a jogi-technológiai horizontot

A jogi-technológiai horizontnak három nagyobb kontinensét érzékelhetjük. Egyrészt kisegítő mechanizmusok, amelyek megkönnyítik a jogi adatbázisok kezelését, abban való keresést. (A gyakornokok munkaidejének jórészét a research teszi ki, tehát az, hogy egy-egy speicális szabályt megtaláljanak az ügyhöz kapcsolódóan, így egyértelműen kézen fekvő és óriási hatékonyság növelő tényező lehet, hogyha olyan keresőmotorokkal és adatbázisokkal tudnának dolgozni a szakemberek, amelyek megkönnyítik a megoldás keresést.) Másrészt kiemelkednek az ügyek rendezésére vonatkozó back-office munkák, amely alatt az akták átlátható rendszerezését kell érteni, hiszen így könnyen kereshetővé válnak múltbéli esetek. Hatékonyság növelő tényező itt is megfigyelhető, hiszen például, ha egyszer már kikutattuk hogy egy korlátolt felelősségű társaságnál hogyan lehet a tagi kölcsönt apportálni (tehát tőkévé konvertálni), ennek milyen illetékfizetési és adózási kötelezettségei vannak, akkor ezt elég egyszer megtennünk, és ha legközelebb ilyen üggyel találjuk szembe magunkat, akkor könnyedén visszanyúlhatunk a múltbéli kutatási eredményeinkhez és felhasználhatjuk azokat. Harmadrészt pedig a egyes tényleges jogi megoldások mondhati “helyettesíthetik” majd az ügyvédeket olyan kulcsfontosságú területeken mint az ügylet strukturálás vagy a peres képviselet.

A technológia hatása a jogi munkavégézésre ma és holnap

A technológiai megoldások – természetükből fakadóan – egyenlőre automatizált feladatok elvégézésre alkalmasak. Itt olyan sztenderizált feladatokra kell gondolni, mint például egy szöveg fordítása, helyesírási hibák kiszűrése egy szerződésben, jogi átvilágítások (due diligence), vagy a szerződések egyeztetése (egyeznek e az adatok: cégjegyzék szám, székhely, tagok stb.) A jövőben viszont ezen túlmutató feladatok elvégzésére is alkalmas technológiák láthatnak napvilágot, például a big-data-ból fakadó analitikus kimutatások segíthetik egy perben az érvelés megfelelő hangsúlyának a megtalálásást, és ezáltal értékes betekintést biztosíthat az ügyvédek számára az óriási adathalmazokba, amely segítségével hatékonyabban tudnak érvényesülni a peres képviselet során.

Következő lépések az ügyvédi irodák számára

Annak érdekében, hogy megőrizzék az ügyvédi irodák a piaci részesedésüket és profitabilitásukat azon a piacon, amelyet a jogi-technológiai megoldások fundamentálisan átalakítanak, ahhoz újra kell gondolniuk az üzleti modeljüknek két elemét. Az árajánlataikat (értve ezalatt a nyújtani kívánt szolgáltatások árképézését és a bevételi modellt), valamint működtetési modellt (tehát azt, hogy milyen költség struktúrával dolgoznak, milyen a szervezeti felépítése a cégnek). Az optimális megoldás természetesen különbözni fog attól függően, hogy “nagy” vagy “kicsi” irodákról beszélünk, hiszen más súlypontok és más szempontok fontosak a különböző méretű irodáknál.

A jogi-technológiai innovációk hatása az egyén szerepére és az egyetemi oktatásra

A jövőben valószínűsíthetően a joggal foglalkozó “kiszolgáló személyzet” jelentősége csökkenni fog, hiszen az általuk végzendő munkákat automatizálni lehet. Kevesebb titkárra, ügyvédjelöltre, gyakornokra lesz majd szükség, és sokkal inkább jogi-programozó szakemberekre, akik az automatizált folyamatokat felügyelni tudják majd, valamint olyan projekt menedzserekre, akik hatékonyan tudják koordinálni az ügy lefolyását. Az egyetemi oktatásnak illő lenne reagálni erre az igényre, tehát olyan kurzuskínálattal tudnának igazodni a piachoz, amelyek programozást tanítanak, ügyletstrukturálást, és magasfokú számítástechnikai ismereteket. Az ügyvédi irodáknak pedig – versenyképességük megőrzésének érdekében – illő lenne átgondolni, hogy milyen tréningeket tartanak az alkalmazottaik számára, amelyel segíthetik a hatékony munkavégzést. Ha körbenézünk, akkor igazából a jövő már elkezdődött, és megállíthatatlanul fejlődnek az egyes technológiák. Ezt nem lehet megállítani, a kérdés csak az, hogy ki és hogyan tudja majd implementálni az egyes újdonságokat, és ezáltal versenyelőnyre szert tenni.

Dánfalvi Tamás

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

Az eredeti írás a Boston Consulting Group és a Bucerius Law School (Hochschule für Rechtwissenschaft) How Legal Technology Will Change the Business of Law című tanulmányának a részlete. A kép forrása: itt.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Schönherr)

A startupokkal is foglalkozó, a közép-kelet-európai régióban meghatározó szerepet betöltő nemzetközi iroda új munkatársat keres.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Madarassy Ügyvédi Iroda)

Versenyképes fizetéssel keres kreatív, szakmailag elhivatott új munkatársat a Móricz Zsigmond körtérnél elhelyezkedő Madarassy Ügyvédi Iroda.

A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít – Lawyer for a Day 2017

A versenyen tapasztaltakról beszélgettünk a tavalyi győztes csapat tagjával, Varga Yvettel.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Réti, Antall és Társai PwC Legal)

Az üzleti környezet változhat, de a fejlődés lehetősége mindig adott. Hiszünk abban, hogy csapatunk ehhez vagy talál utat, vagy épít egyet!

Karrierest az ELTE ÁJK-n

Gyakorló jogászok meséltek pályájukról.

A jogászok jobbak a cégvezetésben mint az MBA-k

Vajon miért és milyen területeken jobbak a jogászok CEO-ként, mint az MBA-t végzett üzletemberek?

Idén is Lawyer for a Day!

Töltsétek ki az első forduló feladatait október 22-ig. A második kör feladványai 24-től lesznek elérhetőek, míg a döntőre november 17-én fog sor kerülni.

Közbeszerzési tanácsadói álláshirdetés (Csendes Consulting)

Közbeszerzési eljárások teljes körű lefolytatására és ellenőrzésére keres munkatársat a Csendes Consulting, belvárosi irodájába.

Hogyan fogja megváltoztatni a technológiai forradalom a jog világát?

A technológiai forradalom és innováció nem hagyta érintetlenül a jog területét sem. A jogtudománynak is megoldásokat kell találnia az új helyzetre.

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda)

Az “Év adótanácsadó cégének” választott EY gazdasági jog iránt érdeklődő ügyvédjelölteket keres. Csatlakozz ehhez a sikeres csapathoz!

Tetszett a cikk?

Oszd meg az ismerőseiddel is!