A jogászok jobbak a cégvezetésben mint az MBA-k

Egy újabb terület, ahol a jogászok a nyerők. Amikor valaki felhozza a business képzéseket, egyből az a Futurama jelenet jut eszembe, ahol egy szuperintelligens majom úgy dönt, hogy egy kicsit egyszerűbb életre vágyik.

Nem akarok mást ebben az életben, csak hogy egy szerény képességű majom legyek, aki öltönyt hord. Ezért döntöttem úgy hogy üzleti képzésre megyek!

De még ha abban már rég meg is egyeztünk, hogy a jogászok okosabbak, mint az MBA-k – és a túlnyomórészt jogász olvasóközönségünk valószínűleg ezt nem is fogja vitatni – a business majmoknak legalább ott a vigasz, hogy az üzletben jobbak, mint a sok jogi doktor.

Vagy mégsem. Todd Henderson professzornak a Harvard Business Review megjelent írása felveti annak lehetőségét, hogy a jogi képzés eredményeként valakiből sokkal jobb cégvezető válhat. Azzal, hogy összevetette a Bank of America által elért sikereket a Wells Fargo indokolatlanul vakmerő üzleti stratégiájával, Henderson egy lényeges különbségre mutatott rá.

Az egyik lehetséges magyarázat a vezetői hozzáállásban keresendő. Az elmúlt években a Wells Fargo-t MBA-k vezették, míg Brian Moynahan – aki a Bank of America CEO-ja 2010 óta – a Notre Dame egyetem jogi karán végzett. Lehetséges, hogy a képzések közötti különbségek befolyással vannak arra, hogy a vezetők hogyan viselkednek, amikor kijelölik a lehetséges irányokat és szűkebbre húzzák a cég nadrágszíját? Elvégre van egy finom különbség a két tudomány megközelítése között a kockázatok megértése és kezelése körében: a jogi képzés az egyes cselekmények esetleges hátrányaira fókuszál, míg az üzleti képzés során nagy hangsúlyt fektetnek a kockázatvállalás részvényértékre gyakorolt pozitív hatásaira.

Érdekes teória. Papíron jól hangzik. Henderson és a munkatársai (Irena Hutton, Danling Jian és Matt Pierson) a gyakorlatban is kipróbálták: összesen kb. 3500 cégvezetőről gyűjtöttek adatot, akik az S&P 1500 szerint 2400 különböző, nyilvánosan működő társaságot vezettek 1992 és 2012 között. Hendersonék fókuszpontjában az MBA-vel, illetve jogi végzettséggel rendelkező cégvezetők üzleti döntései álltak.

Az eredmény egyértelmű volt: azok a cégek, amelyek CEO-ja jogi végzettséggel rendelkezett jóval kevesebb peres eljárásban vettek részt. Az átlagos cégekhez képest a jogász által vezetett társaságoknak 16-74%- al kevesebb peres ügye volt, pertípustól függően. A munkajogi, a kartell- és az értékpapírügyek körében volt a legszámottevőbb a csökkenés, míg a szerződéses jogviták körében a legkisebb (de még így is jelentős). Az eredmények gazdasági szempontból is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen sok esetben évente jó néhánnyal kevesebb perről beszélhetünk.

Ahogy mélyebbre ástak, megállapították, hogy a kevesebb pereskedés “a CEO aktív kockázatkezelésének volt köszönhető”. Az a nagy helyzet, hogy a jogászok tényleg értenek ahhoz, hogy hogy kell megvédeni a cégüket.

Mielőtt azonban elküldöd a CV-d az összes Fortune 500 cégnek, arra is szükséges kitérni, hogy a jogi éleslátásodat csak néhány iparág tudja igazán hasznosítani.

Arra jutottunk, hogy a jogi képzettségű cégvezetőkhöz tulajdonított magasabb cégérték csak a társaságok egy kisebb halmazára igaz, nevezetesen a magas növekedési potenciálú és a sokat pereskedő cégekre. Ezeken a kategóriákon túl a jogász végzettségű vezetők negatívan befolyásolták a cégértéket. Tehát például a gyógyszeriparban működő társaságok vagy légitársaságok jobban teljesítettek jogász cégvezetőkkel (más tényezők változatlansága esetén), míg más cégek, akik például a nyomdaiparban tevékenykednek, rosszabbul. Ennek talán az az oka, hogy a pereskedésnek kevésbé kitett iparágakban a kevesebb peres üggyel járó előnyök nem kompenzálják megfelelően a cégvezető túlzottan óvatos irányítási stratégiáját, ami negatívan hathat a cashflow-ra és a növekedésre is.

Ezért is van az, hogy a Henderson által gyűjtött adatok alapján a cégvezetők mindössze 9%-nak van jogi diplomája.

Szóval ha legközelebb a business school-os haverok elkezdenek nagyzolni, nyugodtan emlékeztesd őket, hogy te jogászként jobban vinnéd a boltot, mint ők. Lehet, hogy nem fogod őket egyből meggyőzni, de hidd el, hogy értékelni fogják, amikor néhány év múlva te segíted őket ki egy csúnya bennfentes kereskedelmi botrányból.

 

Csernus Máté

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható:

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Tanulástechnikai tréningsorozat

Tanulástechnikai tréningsorozat Érezted már úgy, hogy a vizsgaidőszak végére nemcsak minden energiád, de az életkedved is eltűnt? Most kezdted az egyetemet, és még nem tudod, hogy hogyan tudsz ekkora anyagokat elsajátítani? A vizsgák előtt nem tudsz aludni, s annyira...

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az?

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az? Az Arsboni Karriernapon az a célunk, hogy kertelés nélkül megtudhassátok a titeket ténylegesen érdeklő infókat, hogy a hozzátok legjobban passzoló munkhalyet választhassátok ki! Tényleg hajnali kettőig is bent szoktak...

Hogyan válasszak magamnak munkahelyet?

Nem tudod, milyen szempontok alapján válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

Bértárgyalás 1*1 – Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki

Bértárgyalási 1*1. Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki Hogyan képviseld érdekeidet sikeresen egy tárgyaláson anélkül, hogy átlépnél egy bizonyos határt? Hogyan határozd meg bérigényedet reálisan? Meddig mehetsz el fizetési igényeid érvényesítésénél? Az...

Ilyen egy nap a DLA Piper ügyvédjeként!

Véget ért az idei ‘Lawyer for a Day’ jogesetmegoldó verseny. A döntőjébe jutott hallgatóknak magyar startupot kellett képviselniük egy holland befektetővel való tárgyaláson, miközben kollégáinkkal is együtt kellett működniük – igazán élethű volt a szimuláció....

Dolgozz egy európai nagyvárosban, a világ egyik vezető ügyvédi irodájánál

Idén is meghirdeti clerkship programját a Baker McKenzie Ambiciózus negyed- vagy ötödéves joghallgató, vagy frissen végzett jogász vagy? Szívesen dolgoznál külföldön, a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájánál? Egyedülálló szakmai tapasztalatra tennél szert, miközben...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Izsó és Tóth Ügyvédi Iroda)

Ügyvédjelölti állásajánlat Izsó és Tóth Ügyvédi IrodaA IX. kerületben működő, dinamikusan fejlődő, több profillal is rendelkező Irodánkba ügyvédjelöltet keresünk. Irodánk több jogterületen is szolgáltat, munkánk során igyekszünk azonban – személyhez kötötten – egy-egy...

Gyakornoki álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Gyakornoki állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda A Lakatos, Köves és Társai (korábban Clifford Chance) nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi iroda, negyed- és ötödéves joghallgatók jelentkezését várja gyakornoki pozíció betöltésére. Elvárások:...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Az 1990-es évek eleje óta működő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda 42 fős jogászi létszámával egyike a legnagyobb és...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Dr. Dombi Ügyvédi Iroda)

Fiatal és az innováció mellett elkötelezett belvárosi csapat keresi hosszú távra, azonnali kezdéssel új munkatársát.