Az ügyvédség művészete: tippek az első megjelenésre a bíróság előtt

Az ügy előkészítése, a jog és joggyakorlat ismerete fontos, de ez nem fedi le a teljes képet, amire a bíróság előtt szükséged van. Íme néhány olyan tipp, ami hasznos lehet az első bírósági megjelenés előtt.

 1. Emlékezz arra, hogy valaki mindig figyel, bárhol legyél is a bírósági épületben, és a szó gyorsan terjed. Nem szabad meglepődni azon, hogy a bírósági tisztviselők megbeszélést folytatnak a bíróval a tárgyalás előtt. Győződj meg arról, hogy pozitív benyomást keltesz, amely máris átvezet minket a második tipphez.
 1. Megszokottan viselkedj mindenkivel szemben, beleértve a bírósági személyzetet, a rendőrséget, az ügyvédeket, és legfőképpen az ügyfeleket.
 1. Ismerkedj meg az ellenérdekű fél képviselőjével. Jegyezd fel a nevét egy jegyzettömbre, nehogy elfelejtsd! Érdemes kicsit beszélgetni. Ti nem vagytok ellenségek!
 1. Tudd kezelni az ügyfeleidet. Néhány ügyvéd szeret már a tárgyalásokon megjegyzéseket tenni a ügyfél felé, néhányan pedig inkább megvárják a tárgyalás felfüggesztését, vagy elnapolást, hogy megvitassák a tárgyaláson történteket. Beszélj ügyfeleiddel érthető nyelven, és tégy meg mindent azért, hogy az ügyfél úgy érezze megérted őt és a helyzetét. Egy jól tájékoztatott ügyfél sokkal határozottabb benyomást kelt.
 1. Alkalmazkodj a körülményekhez. Ne úgy lépj be egy gyermekvédelmi meghallgatásra, mint aki a Legfelsőbb Bíróságra érkezik meg. Egyes bíróságok formálisabbak, mint a többi, ezért fontos, hogy vedd figyelembe az érintett bíróság stílusát.
 1. Nem jó ötlet használni azt a formulát hogy: “Követelem, hogy a Tisztelt Bróság …” Csak ne.
 1. Érkezz időben és légy felkészült. Ha 10 óra a tárgyalás kezdetének időpontja, akkor állj készen 10 órakor. Sosem jó indítás, ha még időt kell kérned a tárgyalás megkezdése előtt. Ismét kiemelném, hogy az első benyomás sokat számít.
 1. Ne kérdezz rá a bírósági hivatalnokoknál, hogy milyen hangulatban van a bíró. Nem fogják megmondani…
 1. Amennyiben új vagy az igazságszolgáltatás területén, először mindig ismerd meg a használt űrlapokat. Az internetes adatbázisok által fedezd fel a leggyakrabban használt formanyomtatványokat.
 1. Ne félj kikérni tapasztaltabb kollégáid véleményét. Akár több ezer órányi meghallgatáson vannak túl, és bár semlegesek és semlegesek maradnak, lehet, hogy visszajelzést kapsz íratlan gyakorlati tudnivalókról.
 1. Abban az esetben, ha egy írásos dokumentumot papír alapon szeretnél bemutatni a tárgyaláson, győződj meg arról, hogy elég péndányod van a bíró(k) és tanú(k) számára. Lehetőség szerint az eredeti példány is legyen hozzáférhető.
 1. Abban az esetben, ha a papír alapon tárgyaláson bemutatni kívánt dokumentum hosszabb terjedelmű, előzetesen küldd meg másolatát a másik félnek, tanúknak és a bírósgnak annak érdekében, hogy lehetőségük nyíljon megismerni azt, az ügy meghallgatására kijelölt időn kívül.
 1. Ha projektorra / dvd lejátszóra / cd lejátszóra van szükséged a bizonyíték bemutatásához vagy bemutatásához, értesítsd erről a bíróságot legalább egy héttel a tárgyalás időpontja előtt. Ez biztosítja, hogy a feltételek adottak legyenek, és megakadályozzák a felesleges fennakadásokat.
 1. Az ügytől függetlenül higgy a beadványodban. A bíróság meg tudja mondani, mikor éled át az ügyet, és mikor csak előadod azt. Nyújts elkötelezett és szenvedélyes képviseletet ügyfeleidnek.
 1. Minden perbeszéded elején vázold fel, hogy mi a célod azzal. A bíróság hálás lesz ezért az “útjelző” –ért, és relevánsabbnak fogja aokat kezelni. Ne várd meg azt a kérdést a bíróságtól, hogy “Igen, de mit akarsz?”
 1. Lassan és világosan beszélj. Ellenkező esetben erre a bíróság is ugyanúgy felfigyel, ahogy a barátaid a bárpultnál. Győződj meg arról, hogy a tanú megérti a hozzá intézett kérdést!
 1. Légy őszinte és pontos a bírósággal az esettel és az időtartamokkal kapcsolatban. Ha 36 tanú van, ne kerekítsd le a számot.
 1. És most az utolsó pillanatban:
 • Kapcsold ki a telefonodat.
 • Egy cseppet se mozdulj a tanúk esküje alatt. Ha az esküt valami megzavarja, azt újra kell kezdeni.
 • Legyen meg az összes képviseltednek a telefonszáma a telefonodban.
 • Állj fel, ha a bíróságnak mondasz valamit, kivéve, ha valamilyen oknál fogva ülve kell maradnod.
 • Ha találsz magadnak egy kis szabadidőt, töltsd azt a helyi bíróságon, hogy meghallgatásokon keresztül megfigyeld a különböző ügyvédi stílusokat.
 • Ha eljön az ügyed meghallgatásának ideje, ne feledd, hogy dolgozz keményen, kommunikálj az ügyfelekkel, légy kedves és udvarias a bíróság tagjaihoz.

Balogh Szonja

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Tanulástechnikai tréningsorozat

Tanulástechnikai tréningsorozat Érezted már úgy, hogy a vizsgaidőszak végére nemcsak minden energiád, de az életkedved is eltűnt? Most kezdted az egyetemet, és még nem tudod, hogy hogyan tudsz ekkora anyagokat elsajátítani? A vizsgák előtt nem tudsz aludni, s annyira...

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az?

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az? Az Arsboni Karriernapon az a célunk, hogy kertelés nélkül megtudhassátok a titeket ténylegesen érdeklő infókat, hogy a hozzátok legjobban passzoló munkhalyet választhassátok ki! Tényleg hajnali kettőig is bent szoktak...

Hogyan válasszak magamnak munkahelyet?

Nem tudod, milyen szempontok alapján válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

Bértárgyalás 1*1 – Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki

Bértárgyalási 1*1. Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki Hogyan képviseld érdekeidet sikeresen egy tárgyaláson anélkül, hogy átlépnél egy bizonyos határt? Hogyan határozd meg bérigényedet reálisan? Meddig mehetsz el fizetési igényeid érvényesítésénél? Íme...

Ilyen egy nap a DLA Piper ügyvédjeként!

Véget ért az idei ‘Lawyer for a Day’ jogesetmegoldó verseny. A döntőjébe jutott hallgatóknak magyar startupot kellett képviselniük egy holland befektetővel való tárgyaláson, miközben kollégáinkkal is együtt kellett működniük – igazán élethű volt a szimuláció....

Dolgozz egy európai nagyvárosban, a világ egyik vezető ügyvédi irodájánál

Idén is meghirdeti clerkship programját a Baker McKenzie Ambiciózus negyed- vagy ötödéves joghallgató, vagy frissen végzett jogász vagy? Szívesen dolgoznál külföldön, a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájánál? Egyedülálló szakmai tapasztalatra tennél szert, miközben...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Izsó és Tóth Ügyvédi Iroda)

Ügyvédjelölti állásajánlat Izsó és Tóth Ügyvédi IrodaA IX. kerületben működő, dinamikusan fejlődő, több profillal is rendelkező Irodánkba ügyvédjelöltet keresünk. Irodánk több jogterületen is szolgáltat, munkánk során igyekszünk azonban – személyhez kötötten – egy-egy...

Gyakornoki álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Gyakornoki állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda A Lakatos, Köves és Társai (korábban Clifford Chance) nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi iroda, negyed- és ötödéves joghallgatók jelentkezését várja gyakornoki pozíció betöltésére. Elvárások:...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Az 1990-es évek eleje óta működő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda 42 fős jogászi létszámával egyike a legnagyobb és...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Dr. Dombi Ügyvédi Iroda)

Fiatal és az innováció mellett elkötelezett belvárosi csapat keresi hosszú távra, azonnali kezdéssel új munkatársát.