A jövő jogásza

 

Egy lehetséges mód, hogy megrajzoljuk a jövő jogászát, ha olyan kihívásokat fogalmazunk meg, melyekkel találkozhat, majd meghatározzuk az azok megoldásához szükséges tulajdonságokat.

  1. A joguralom védelme

A joguralom a demokrácia alapja és az erre épülő intézmények összetartó ereje. A jogászok fontos szerepet játszanak a védelmében. A joguralom nehezen fenntartható, a jelen és a jövő jogászainak pedig szembe kell nézniük ezekkel kihívásokkal.

  1. Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása

A joguralom gyengül, ha a társadalom jelentős része nem jut jogi képviselethez, úgy, mint például az USA és az Egyesült Királyság esetében. A jognak szembe kell néznie azzal a problémával, hogy túl sok a munkanélküli, vagy az „aluldolgoztatott” ügyvéd, amíg a potenciális ügyfelek milliói nem rendelkeznek képviselettel, mert nem engedhetik meg maguknak a magas ügyvédi díjakat. Vannak azonban eszközök, amelyekkel ki lehet javítani az egyenlőtlenséget. A technológia, a fejlesztés, a projekt menedzsment, és a különböző új eljárási modellek a jövő jogászának kezében vannak, amiket fel tud arra használni, hogy átformálja a jogi szolgáltatásokat.

  1. A jogi hivatások sokszínűségének biztosítása

A világ sokkal összetettebb, mint előtte bármikor. A jogi hivatásnak is lépést kell tartania ezzel a fejlődéssel, hogy mélyíteni lehessen a jog uralmába vetett bizalmat. Az Egyesült Királyság mostanában jelentős lépést tett ebbe az irányba a szuper vizsga bevezetésével. A független Ügyvédi Szabályozó Hatóság egy formális jogi oktatás keretében osztja ki az ügyvédeknek az engedélyüket. A végén egy vizsgát kell letenni, hogy teszteljék az alapvető jogi ismereteket, kompetenciákat, a kornak megfelelő legfontosabb képességeket (projekt menedzsment, a technológia használatát az előadásoknál, az ügyfelekkel való tárgyalási technikákat, stb.) és tapasztalatot. Az engedély megszerzésére való számos lehetőség biztosításával lehetővé teszik, hogy a gyakorlati munkára kész tudással kezdhessék meg a hivatásuk gyakorlását.

  1. Az etikai követelményekhez való ragaszkodás

A jog egy nagy üzlet. Emellett a jog hivatás is, melyeket etikai szabályok vezetnek. A jogászok ki lesznek téve a régi és az új etikai követelmények változásának. A jövő jogászainak ragaszkodni kell az etikai normákhoz, ahhoz, hogy meg tudják védeni a jog uralmát és biztosítani tudják a jog duális szerepét, egyrészt mint hivatást, másrészt mint üzletet. Muszáj gyorsabb, jobb, szolgáltatásokat nyújtani elérhetőbb áron, de mindez az etikai normák tekintetében soha nem hozhat kompromisszumot. A jövő jogászának fel kell használnia a lehetséges eszközöket, hogy biztosítsa a hozzáférhetőséget, az együttműködést és felsorakoztassa azokat az ügyfél érdekében. Ez etikai kötelessége az egyes ügyfelek és a táradalom felé is.

Mi a jogász?

Az Oxford Szótár meghatározása szerint „jogász az a személy, aki gyakorolja vagy tanulja a jogot; ügyvéd vagy jogtanácsos.” Ez egy meglehetősen tág definíció. Tovább pontosítható a meghatározás, ha belefoglaljuk az alábbi fogalmi elemeket: (1) engedéllyel rendelkezik; (2) egy etikai kódexhez tartja magát; (3) érvényre juttatja a jogot; (4) egyszerre képviseli az ügyfeleit, védi őket és a társadalmat; (5) professzionális segítséget nyújt; (6) képviseli az ügyfeleket a bíróságon, a jogügyleteknél és ott, ahol a speciális a szaktudás szükséges.

A jogászok munkája alapvetően a meggyőzésre és együttműködésre épül. Meg kell győzniük a leendő ügyfeleket, hogy ők a jó, megbízandó ügyvédek; az ellenérdekű ügyvéd, aki félelmetes ellenfél; és a bírók, akik hozzáértőek és etikusak. A meggyőzés – az etikus viselkedés határain belül – pozitív hatással bír és eredményt hoz az ügyfelek számára. Egyidejűleg a jogászoknak együttműködőnek is kell lenniük. A technológia széleskörű használata a jogi szolgáltatások nyújtásának területén még inkább kedvező helyzetet fog teremteni azoknak a jogászoknak, akik kimagasló érzelmi és értelmi képességekkel rendelkeznek.

Az együttműködés egy folyamatosan bővülő terület lesz. Elkülönülés – a jogi folyamatok áthelyezése az ügyvédi irodáktól más jogi szolgáltatókhoz megkívánják a jogászok együttműködését, nem csak más ügyvédekkel, de más szakértőkkel, projekt menedzserekkel és asszisztensekkel is. A jövő jogászának földrajzi, kulturális, és különböző politikai és jogrendszerrel rendelkező környezetben is tudnia kell együttműködni. A jövő jogászának jól kell tudnia „együttműködni” a technológiával – különösen a mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal. A technológia nem fogja pótolni a jogászokat, de lehetővé fogja tenni, hogy a jogi szolgáltatások – és termékek – nyújtása megváltozzon az ügyvédi irodák tradicionális partnerségének modelljéhez képest.

A jog valamikor a szaktudás árulása volt. Most a jogi szolgáltatás egy három lábú szék, amelyet a jog, a technológia és a projekt menedzsment támasztanak. A jogászok tevékenységének az alapja – a jog gyakorlata – nem változott sokat. De amiben drámaian változott, az az, ahogyan a jogi szolgáltatások nyújtásra kerülnek – attól kezdve, hogy milyen forrásokat és milyen üzleti struktúrát használ, milyen áron, milyen üzleti kihívásokra nyújt megoldást, illetve, abban, hogy (a szolgáltatásnyújtás) még inkább az ügyfél elvárásaihoz és értékrendjéhez igazodik. Ez az oka annak, amiért a jövő jogászának bizonyosan több szakértelemmel kell a piacra lépnie, mint csupán az elméleti jog ismeretével.

A jövő jogászának képességei

Hosszú ideig a jog ismerete volt ez egyedüli követelmény ahhoz, hogy a jogászok jogi munkát végezhessenek. Azoknak az időknek azonban vége. A jövő jogászának a jogi alapok ismerete mellett más területeken is ismereteket kell szereznie: (1) értenie kell a technológiai eszközökhöz, melyekkel hatékonyabban lehet jogi munkát végezni; (2) a projektek menedzseléséhez; (3) az alapvető üzleti folyamatokhoz; (4) az ügyfelek menedzseléséhez; (5) az együttműködéshez; (6) az értékesítéshez és az eladáshoz; (7) át kell látnia a globális jogi piac fejlődését; (8) az eltérő kulturális sajátosságokat, amely az utóbbi időkben külön szakma lett; és (9) értenie kell az érzelmi intelligenciához, az emberi érzelmekhez. A legjobb jogászok, akiknek magas intelligenciájuk (IQ) és érzelmi intelligenciájuk van (EQ) mindig keresettek lesznek, függetlenül attól, mennyire is lesz a jogi szolgáltatások területén meghatározó a technológia. A jövő jogászai vissza fognak térni a „megbízható tanácsadó” szerephez. Értelmezik majd az adatokat és a szaktudásukat felhasználva megoldják az ügyfél problémáját.

A jövő jogászai visszatérnek majd az alapokhoz és azokat a munkákat fogják végezni, amelyhez a különleges szaktudásuk szükséges. A technológia, fejlődés és más munkatársak és szakemberek lehetővé teszik, hogy ők csak ezekre az alapfeladatokra koncentrálhassanak.

Összefoglalás

A jogi szolgáltatások ma ismert rendszere át fog alakulni. Ez a technológia figyelemre méltó fejlődésének eredménye és a globális pénzügyi krízisnek a következménye.

Az új modell ügyfél-centrikusabb, a technológia által hozzáférhetőbbé tett, tudásmenedzsmenten alapuló, gazdaságos, együttműködő, mozgékony, és globális modell. Ezt a folyamatot a vállalkozó jogászok aranykorának nevezhetjük.

A jövőbeli jogászok képesek lesznek nemzeteken és kontinenseken keresztül együttműködni, ezáltal tudnak új termékeket és szolgáltatásokat nyújtani. A jövő ügyvédjének nagy lehetősége, hogy több millió új ügyfelet tud ezáltal elérni.

Miközben a jövő jogászai újra formálják a jogi piacot, jelentős figyelmet kell fordítaniuk a jog uralom védelmére. Ez lesz a legfontosabb feladatuk, egyfajta iránytű, annak érdekében, hogy megőrizzék mit jelent jogásznak lenni és hivatásként a szabadság megőrzésén dolgozni.

Mark A. Cohen cikke alapján írta Nagy Péter

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A kép forrása: itt.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Tanulástechnikai tréningsorozat

Tanulástechnikai tréningsorozat Érezted már úgy, hogy a vizsgaidőszak végére nemcsak minden energiád, de az életkedved is eltűnt? Most kezdted az egyetemet, és még nem tudod, hogy hogyan tudsz ekkora anyagokat elsajátítani? A vizsgák előtt nem tudsz aludni, s annyira...

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az?

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az? Az Arsboni Karriernapon az a célunk, hogy kertelés nélkül megtudhassátok a titeket ténylegesen érdeklő infókat, hogy a hozzátok legjobban passzoló munkhalyet választhassátok ki! Tényleg hajnali kettőig is bent szoktak...

Hogyan válasszak magamnak munkahelyet?

Nem tudod, milyen szempontok alapján válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

Bértárgyalás 1*1 – Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki

Bértárgyalási 1*1. Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki Hogyan képviseld érdekeidet sikeresen egy tárgyaláson anélkül, hogy átlépnél egy bizonyos határt? Hogyan határozd meg bérigényedet reálisan? Meddig mehetsz el fizetési igényeid érvényesítésénél? Íme...

Ilyen egy nap a DLA Piper ügyvédjeként!

Véget ért az idei ‘Lawyer for a Day’ jogesetmegoldó verseny. A döntőjébe jutott hallgatóknak magyar startupot kellett képviselniük egy holland befektetővel való tárgyaláson, miközben kollégáinkkal is együtt kellett működniük – igazán élethű volt a szimuláció....

Dolgozz egy európai nagyvárosban, a világ egyik vezető ügyvédi irodájánál

Idén is meghirdeti clerkship programját a Baker McKenzie Ambiciózus negyed- vagy ötödéves joghallgató, vagy frissen végzett jogász vagy? Szívesen dolgoznál külföldön, a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájánál? Egyedülálló szakmai tapasztalatra tennél szert, miközben...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Izsó és Tóth Ügyvédi Iroda)

Ügyvédjelölti állásajánlat Izsó és Tóth Ügyvédi IrodaA IX. kerületben működő, dinamikusan fejlődő, több profillal is rendelkező Irodánkba ügyvédjelöltet keresünk. Irodánk több jogterületen is szolgáltat, munkánk során igyekszünk azonban – személyhez kötötten – egy-egy...

Gyakornoki álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Gyakornoki állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda A Lakatos, Köves és Társai (korábban Clifford Chance) nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi iroda, negyed- és ötödéves joghallgatók jelentkezését várja gyakornoki pozíció betöltésére. Elvárások:...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Az 1990-es évek eleje óta működő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda 42 fős jogászi létszámával egyike a legnagyobb és...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Dr. Dombi Ügyvédi Iroda)

Fiatal és az innováció mellett elkötelezett belvárosi csapat keresi hosszú távra, azonnali kezdéssel új munkatársát.