Használati útmutató bírósági vitákhoz

 

Biztosan elgondolkoztál már azon, hogyan építsd fel az érvelésed. Főleg akkor, amikor nagy a tét. A cikkben olyan trükkökket és tippeket találsz, amelyet a Duke University School of Law-n működő Moot Court Board tagjai a siker kulcsának tartanak.

Alapvetés

A legjobb, amit tehetsz

“Légy magabiztos. Senki sem tökéletes, még a legnagyobb és leghíresebb vitapartnerek sem. Vannak viták, ahol nehéz, vagy szinte lehetetlen állást foglalni, hogy ki a nyertes. Azonban, ha úgy prezentálod az álláspontodat és az érveidet, hogy abból a bizonyosság, a szilárd meggyőződés sugárzik, és mindezt párosítod egy tiszta, őszinte, becsületes hangtónussal, akkor bármilyen mezőnyből képes vagy kitűnni.”

“Légy felkészülve a bíró tudásszintjére. Sohasem tudhatod előre, hogy olyan bíróval találkozol, aki csak bámul a kalapácsra, és azt sem tudja miről van szó, vagy esetleg egy olyan bíróba botlasz, aki három évtizeden keresztül kirándult a szakma ezen terrénumán, és több száz hasonló ügyről döntött már. Tanulj meg olvasni a bíró tekintetéből, és ezáltal kideríteni mennyire mély az ismerete az adott jogterületet illetően. Ha ez sikerül, akkor képes vagy ehhez igazítani az érveid közötti hangsúlyt. A meggyőzés művészete nem mindig arról szól, hogy ki van a legtöbb információ birtokában, sokkal inkább arról, hogy ismered-e a hallgatóságot, tudsz-e olvasni a szemükből, és képes vagy-e ezek után eljuttatni hozzájuk az üzeneted.”

“Üss oda keményen. Érdemes a legerősebb érvvel kezdeni, ahelyett hogy szépen lassan elbandukolunk hozzá. Mindenféleképpen legyen egy frappáns vázlatunk, ami tartalmazza a legfőbb pontokat, amiket muszáj megemlítenünk. Lehet, hogy félbeszakítanak és közbekérdeznek, és akkor nem lesz idő előhúzni az adú ászt, ami lássuk be nagy kár lenne. Tehát kezdj bátran, hangsúlyozd az ügy legfontosabb aspektusát, és próbáld meg ezt megfelelően artikulálni az első pár mondatban, hogy kiderüljön a témához kapcsolódó álláspontod.”

“Légy képess arra, hogy úgy irányítsd a beszélgetést, hogy kecses és kellemes legyen az átváltás a kérdésre, adott válasz és az érv között. Ha így teszel, akkor olyan helyzetbe jutsz, hogy meggyőző, mégis beszélgető stílusban adod elő a mondanivalódat, amely a bírákban máris rokonszenvet ébreszt.”

“Ahol lehetséges, az érveidet hassa át az a tudat, hogy a Te megközelítésed nem csak jogilag helyes, hanem hogy az igazságosságot is szolgálja. Ugyan a bírák az értékeléskor a jogi elemzésre fókuszálnak, könnyen megeshet velük, hogy az igazságossági szempontok befolyásoló tényezőként hatnak rájuk, s így ez a meggyőzés eszközévé is válhat.”

“Ha kérdeznek, akkor válaszolj egyenesen. Ahol lehetséges, törekedj meglátni az eldöntendő kérdést, amelyet igennel vagy nemmel tudsz megválaszolni. Azonban ha a rövid válasz megerősítésre és alátámasztásra szorul, akkor ezt azonnal meg kell tenned az ügyfeled érdekében, hogy az igen/nem válaszodat azonnal kövesse egy frappáns érvrendszer, amivel alátámasztod az álláspontod.”

A legrosszabb, amit tehetsz

“Ha idegeskedsz.”

“Formalitás. Még a legfelsőbb szinteken is, amikor fellebezésről van szó, egy szóbeli érv legyen közelebb egy beszélgetéshez, mint egy szónoklathoz, amely nagyon idegenül tud hatni.”

“Válaszolj, mielőtt gondolkodnál. A képviseleti oldalon sokszor előfordul, hogy az izgalom vagy idegeskedés hatására belehajszolják magukat abba, hogy rögtön megválaszoljanak egy kérdést. A félelem két másodperc csöndtől egy legyőzhető akadály. Tény, hogy bátorságra van szükség, de egy összeszedett megfontolt válasz sokkal tartalmasabb, mint egy elhadart, semmitmondó szöveg. Mindig jobb, ha biztos vagy abban, amit mondasz, és erről megbizonyosodsz mielőtt megszólalsz.”

“A legsúlyosabb hiba egy szóbeli érvelés során, ha nem figyelünk oda a kérdésre, ezáltal figyelmen kívül hagyjuk, hogy az tulajdonképpen mire is irányult.”

“Megingani az álláspontunkban, és emiatt engedni a követelésből. Képesnek kell lenned mindig, minden körülmények között megvédeni az érveidet.”

Felkészülés az érvelésre

A felkészülés legjobb módja(i)

“Legyél képben a jegyzeteiddel.”

“Légy képes arra, hogy megfelelően tudjad kommunikálni az alkalmazni kívánt felülvizsgálati szempontokat, és megértsd a felülvizsgálatot végző bíróság hozzáállását az ügyhöz. A joghatóságot illető kérdésekkel mindig előre láthatóan kell tervezni, és tudni kell azt is, hogy a bíróság eljárásában milyen opciók fordulhatnak elő.”

“Gondolj a célhoz kötöttség elvére, ami megelőzheti a nem kívánatos következményeit egy kedvezőtlen ítéletnek. A bírók hajlamosak lehetnek arra, hogy olyan kérdéseket tegyenek fel, amelyek hatással lehetnek egy-egy jövőbeli esetre. Figyelj oda a nyelv használatra, mert például a közmondások használata egy igen csúszos talaj.”

“Óvintézkedésként érdemes egy érvet megtartani arra az esetre, ha például az egyik bíró ellenkező állásponton van, mint a sajátod, és ilyenkor azt előhúzni. Ilyenkor érdemes úgy kezdeni a mondandód, hogy “még ha a bíróság nem is fogadja el az én álláspontom akkor is egyetértve velük úgy gondolom, hogy …”. Persze itt nem a makacsságra gondolok, hanem arra, hogy sugározd az önbizalmad, hiszen te hiszel a mondanivalódban, de elegánsan kifejted és tudomásul veszed, hogy erre a közönség esetleg nem vevő.

“A felkészülés során egy igen hasznos módszer, ha megpróbálod magad a bírák helyébe képzelni, és így feltenni pár rövid kérdést a témát illetően. Gondold át, ha bíró lennél, mi az, ami érdekelne, milyen kérdést tennél fel, és válaszolj rá magadban röviden és frappánsan.”

“Kutatás, kutatás, kutatás. Aztán gondolkodhatsz azon, hogyan magyarázd el önállóan az ügyhöz kapcsolodó érveidet.”

“Ismétlés a tudás anyja. Gyakorolj hangosan. Szokj hozzá, hogyan hangzik az érved, milyen a kiejtésed, a vokalitásod a résztvevők nevét illetően. A gyakorlás során el kell érned, hogy jóleső magabiztossággal tudjad használni az ügy jellegzetes nyelvezetét. Ezáltal nem csak hatásosabb lesz a mondandód, de a sok gyakorlás által a jegyzeteidre is kevesebbszer kell majd támaszkodnod.

Hogyan néz ki egy jegyzet, amely a siker záloga lehet?

“Rövid! Kizárólag a kulcsszavaknak szabad szerepelni benne a különböző pontokat illetően. Talán egy-két tételmondatot megengedhetsz magadnak, ami szerinted elég ütős lehet.”

“Ne legyen több kettő oldalnál, ahol 14-es betűméretet használhatsz. A jegyzet kizárólag egy mentsvár, és az a lényege, hogy nagyon könnyen és hamar megtaláld az információt, ami nem jut eszedbe.”

“Nem lesz rá lehetőséged, hogy felolvasd a jegyzeted, ezért csak pár kulcs kifejezést használj, amiről könnyen asszociálhatsz mire gondoltál, és mit szeretnél elmondani. Az ideális eset, mikor képben vagy az ügyet illetően, és így nincsen nagy szükséged a jegyzeteidre.”

Mennyire kell memorizálni az érveidet?

“A bemutatkozást és a bevezetést érdemes megtanulni nagyon precízen, hiszen így lehetőséged van arra, hogy szemkontantaktust tarts a bírókkal. Az emlékezet jellegzetessége az, hogy a mondandó legelejét jegyezzük meg nagyon alaposan, illetve az utolsó pár mondatot, éppen ezért szinten praktikus memorizálni a zárszót, mert ezáltal magabiztosságot sugárzol, és úgy tűnhetsz, mint aki terv szerint haladt a vita során.”

“Legyél tudatában a kérdéseknek, amiket kérdezhetnek tőled. Ugyan az nem elvárható követelmény, hogy előre memorizálj válaszokat a feltett kérdésekre, de az viszont megoldható, ha fejben lezongorázod hogy milyen úton fogsz majd eljutni a megoldásig, illetve a válaszig. Értsd a kérdés szubsztanciáját, a lényegét, azt hogy mit akarnak tőled megtudni, és erre ments el pár gondolatot magadba, ahelyett hogy szavakat memorizálnál. A gondolatnak meg van továbbá az az előnye, hogy a szövegkörnyezettől és a szituációtól függően tudod majd alakítani, így ez sokkal flexibilisebb megoldás.”

A vita során…

Hogyan lehet a leghatékonyabb módon felhasználni a biztosított irodalmat?

“Két esetben érdemes idézni a felhasznált ügyek nevét. Egyrészt, ha a vitatott jogszabályt illetően a bírókat arról próbálod megggyőzni, hogy a te interpretációd a helyes, és hogy erre volt már precedens. Másrészt, ha analógiaként utalsz az ügyre.

Ismerd a jegyzőkönyvet, és légy nagyon tisztában vele, hiszen így felkészülhetsz minden lehetséges kérdésre, ami az ügy tényállásához kapcsolódik. Légy lényegretörő, és csak a kérdésre válaszolj, mert egy szóbeli argumentáció nem arra való, hogy felsorold a tényeket, számokat, hanem arra, hogy vitatkozz és légy hatásos.”

“Azok az ügyek sokkal meggyőzőbbek tudnak lenni, amelyek közvetlenül a te álláspontodat támasztják alá, és igen erős analógiaként használhatóak fel, állításaid alátámasztása végett.”

“Emlékezz arra, hogy az igazán erős mondanivalók rövidek és lényegretörőek. Ne ess abba a hibába, hogy hosszú idézetekkel tűzdeld tele a mondanivalódat. Nagyszerű érzés bölcsnek és műveltnek tűnni, az viszont nagyon rossz, ha valaki mesterkélt.”

“Mindig légy benne biztos, hogy mit értenek az adott kifejezés alatt, és ha kell, kérdezz vissza. A válaszodba pedig légy sortartó, tehát kövesd a feltett kérdések kronológiáját.”

Mit tehetsz, ha az ellenfeled egy valótlan tényt állít?

“Mindig légy tisztelettudó a versenytársaddal. Habár előnyödre válhat kijavítani az ellenfelet, mindig legyél alázatos, és légy benne teljes mértékben biztos, hogy valóban valótlan az állítás. Amennyiben kijavítod, legyél nagyon óvatos és körültekintő, és tedd ezt a lehető legfinomabb és legérzékenyebb módon. “

“Mindig legyél jóindulatú, ha a riválisod esetleg hibázott. Mondj valami olyasmit hogy: Azt hiszem az opponensem félreértette a szóban forgó állítást” vagy “A jegyzőkönyv kedvéért halkan szeretném megjegyezni és tisztázni az alábbi pont tartalmát..”

Mit tehetsz, hogyha te hibázol?

“Semmi esetre se akadj ki! Amikor nagyon fontos helyen hibázol, ami kulcsfontosságú, akkor vegyél egy mély levegőt, és lépj hátra, ha tudsz. Még ha hibáztál is, akkor sem engedheted meg magadnak, hogy a bírók flusztráltnak lássanak.”

“Véletlenül se próbáld meg takargatni azt, amit egyértelműen elrontottál valami ügyetlen kifogással vagy magyarázkodással. Nyíltan és őszintén ismerd be a hibádat, ha valamit rosszul mondtál.

Hogyan néz ki egy ideális befejezés?

“Rövid és erőteljes. Nem kell, hogy teátrális legyen. Egyetlen egy mondatba foglald össze, amit akarsz, mit tegyen a bíróság, és miért kéne ezt tennie.”

“Fejezd be nemsokkal mielőtt lejár az időd, így nagy hatással lehetsz a hallgatóságra.”

Hogyan hozd ki a legtöbbet egy cáfolatból?

“Ne reagálj az opponensed összes pontjára. Válaszd ki azokat a támadásokat, amik az érvrendszered oszloptartóit célozzák, és ezekre feltétlenül válaszolj, illetve azokra amikre ő alapozza a mondanivalóját.”

“Azokban az esetekben cáfolj rá az ellenfeledre, amikor megbántott, vagy meg van rá a municiód, hogy megfelelő ellencsapást mérj rá.

Milyen jellegű visszacsatolásra számíthat egy versenyző a bírótól?

“Mi az amit jobban csinálhatsz? Mi az, ami jól működött? Mi volt meggyőző, és mi az, ami nem az érvelésben?”

Dánfalvi Tamás

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

Alapul szolgáló cikk: https://law.duke.edu/students/orgs/mootcourt/tips/

A képek forrásai: itt, itt és itt.

 

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Tanulástechnikai tréningsorozat

Tanulástechnikai tréningsorozat Érezted már úgy, hogy a vizsgaidőszak végére nemcsak minden energiád, de az életkedved is eltűnt? Most kezdted az egyetemet, és még nem tudod, hogy hogyan tudsz ekkora anyagokat elsajátítani? A vizsgák előtt nem tudsz aludni, s annyira...

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az?

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az? Az Arsboni Karriernapon az a célunk, hogy kertelés nélkül megtudhassátok a titeket ténylegesen érdeklő infókat, hogy a hozzátok legjobban passzoló munkhalyet választhassátok ki! Tényleg hajnali kettőig is bent szoktak...

Hogyan válasszak magamnak munkahelyet?

Nem tudod, milyen szempontok alapján válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

Bértárgyalás 1*1 – Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki

Bértárgyalási 1*1. Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki Hogyan képviseld érdekeidet sikeresen egy tárgyaláson anélkül, hogy átlépnél egy bizonyos határt? Hogyan határozd meg bérigényedet reálisan? Meddig mehetsz el fizetési igényeid érvényesítésénél? Íme...

Ilyen egy nap a DLA Piper ügyvédjeként!

Véget ért az idei ‘Lawyer for a Day’ jogesetmegoldó verseny. A döntőjébe jutott hallgatóknak magyar startupot kellett képviselniük egy holland befektetővel való tárgyaláson, miközben kollégáinkkal is együtt kellett működniük – igazán élethű volt a szimuláció....

Dolgozz egy európai nagyvárosban, a világ egyik vezető ügyvédi irodájánál

Idén is meghirdeti clerkship programját a Baker McKenzie Ambiciózus negyed- vagy ötödéves joghallgató, vagy frissen végzett jogász vagy? Szívesen dolgoznál külföldön, a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájánál? Egyedülálló szakmai tapasztalatra tennél szert, miközben...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Izsó és Tóth Ügyvédi Iroda)

Ügyvédjelölti állásajánlat Izsó és Tóth Ügyvédi IrodaA IX. kerületben működő, dinamikusan fejlődő, több profillal is rendelkező Irodánkba ügyvédjelöltet keresünk. Irodánk több jogterületen is szolgáltat, munkánk során igyekszünk azonban – személyhez kötötten – egy-egy...

Gyakornoki álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Gyakornoki állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda A Lakatos, Köves és Társai (korábban Clifford Chance) nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi iroda, negyed- és ötödéves joghallgatók jelentkezését várja gyakornoki pozíció betöltésére. Elvárások:...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Lakatos, Köves és Társai)

Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Ügyvédjelölti állásajánlat Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda Az 1990-es évek eleje óta működő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda 42 fős jogászi létszámával egyike a legnagyobb és...

Ügyvédjelölti álláshirdetés (Dr. Dombi Ügyvédi Iroda)

Fiatal és az innováció mellett elkötelezett belvárosi csapat keresi hosszú távra, azonnali kezdéssel új munkatársát.