Hogyan fogja megváltoztatni a technológiai forradalom a jog világát?

A technológiai forradalom és innováció nem hagyta érintetlenül a jog területét sem. A viszonylagos konzervativizmussal jellemezhető és évezredes hagyományokkal rendelkező jogtudománynak szintén megoldásokat kell keresnie azt illetően, hogy hogyan tudja implementálni az újabb és újabb technológiai újdonságokat. A témakört illetően a Boston Consulting Group és a Bucerius Law School (Hochschule für Rechtwissenschaft) készített egy tanulmányt How Legal Technology Will Change the Business of Law címmel.

Első ránézésre a szemmel látható tendenciák

Iszonyatos erők formálják a jogi szolgáltatásokat, amelyek közül mindenféleképpen ki kell emelni az ügyfelek árérzékenységét, valamint azt, hogy a digitalizáció következétében monumentális mennyiségű jogi adatokkal kell dolgozni egy-egy ügy kapcsán. A jogi munkavégzésben alkalmazható technológiák nagyban segíthetik az ügyvédi irodák hatékonyságát, azonban csak akkor, hogyha felismerik és megértik azt a technológiai horizontot ahol a megoldásokat keresniük kell, valamint újradefiniálják az üzleti modeljeiknek egyes kulcs elemeit.

Feltérképezni a a jogi-technológiai horizontot

A jogi-technológiai horizontnak három nagyobb kontinensét érzékelhetjük. Egyrészt kisegítő mechanizmusok, amelyek megkönnyítik a jogi adatbázisok kezelését, abban való keresést. (A gyakornokok munkaidejének jórészét a research teszi ki, tehát az, hogy egy-egy speicális szabályt megtaláljanak az ügyhöz kapcsolódóan, így egyértelműen kézen fekvő és óriási hatékonyság növelő tényező lehet, hogyha olyan keresőmotorokkal és adatbázisokkal tudnának dolgozni a szakemberek, amelyek megkönnyítik a megoldás keresést.) Másrészt kiemelkednek az ügyek rendezésére vonatkozó back-office munkák, amely alatt az akták átlátható rendszerezését kell érteni, hiszen így könnyen kereshetővé válnak múltbéli esetek. Hatékonyság növelő tényező itt is megfigyelhető, hiszen például, ha egyszer már kikutattuk hogy egy korlátolt felelősségű társaságnál hogyan lehet a tagi kölcsönt apportálni (tehát tőkévé konvertálni), ennek milyen illetékfizetési és adózási kötelezettségei vannak, akkor ezt elég egyszer megtennünk, és ha legközelebb ilyen üggyel találjuk szembe magunkat, akkor könnyedén visszanyúlhatunk a múltbéli kutatási eredményeinkhez és felhasználhatjuk azokat. Harmadrészt pedig a egyes tényleges jogi megoldások mondhati “helyettesíthetik” majd az ügyvédeket olyan kulcsfontosságú területeken mint az ügylet strukturálás vagy a peres képviselet.

A technológia hatása a jogi munkavégézésre ma és holnap

A technológiai megoldások – természetükből fakadóan – egyenlőre automatizált feladatok elvégézésre alkalmasak. Itt olyan sztenderizált feladatokra kell gondolni, mint például egy szöveg fordítása, helyesírási hibák kiszűrése egy szerződésben, jogi átvilágítások (due diligence), vagy a szerződések egyeztetése (egyeznek e az adatok: cégjegyzék szám, székhely, tagok stb.) A jövőben viszont ezen túlmutató feladatok elvégzésére is alkalmas technológiák láthatnak napvilágot, például a big-data-ból fakadó analitikus kimutatások segíthetik egy perben az érvelés megfelelő hangsúlyának a megtalálásást, és ezáltal értékes betekintést biztosíthat az ügyvédek számára az óriási adathalmazokba, amely segítségével hatékonyabban tudnak érvényesülni a peres képviselet során.

Következő lépések az ügyvédi irodák számára

Annak érdekében, hogy megőrizzék az ügyvédi irodák a piaci részesedésüket és profitabilitásukat azon a piacon, amelyet a jogi-technológiai megoldások fundamentálisan átalakítanak, ahhoz újra kell gondolniuk az üzleti modeljüknek két elemét. Az árajánlataikat (értve ezalatt a nyújtani kívánt szolgáltatások árképézését és a bevételi modellt), valamint működtetési modellt (tehát azt, hogy milyen költség struktúrával dolgoznak, milyen a szervezeti felépítése a cégnek). Az optimális megoldás természetesen különbözni fog attól függően, hogy “nagy” vagy “kicsi” irodákról beszélünk, hiszen más súlypontok és más szempontok fontosak a különböző méretű irodáknál.

A jogi-technológiai innovációk hatása az egyén szerepére és az egyetemi oktatásra

A jövőben valószínűsíthetően a joggal foglalkozó “kiszolgáló személyzet” jelentősége csökkenni fog, hiszen az általuk végzendő munkákat automatizálni lehet. Kevesebb titkárra, ügyvédjelöltre, gyakornokra lesz majd szükség, és sokkal inkább jogi-programozó szakemberekre, akik az automatizált folyamatokat felügyelni tudják majd, valamint olyan projekt menedzserekre, akik hatékonyan tudják koordinálni az ügy lefolyását. Az egyetemi oktatásnak illő lenne reagálni erre az igényre, tehát olyan kurzuskínálattal tudnának igazodni a piachoz, amelyek programozást tanítanak, ügyletstrukturálást, és magasfokú számítástechnikai ismereteket. Az ügyvédi irodáknak pedig – versenyképességük megőrzésének érdekében – illő lenne átgondolni, hogy milyen tréningeket tartanak az alkalmazottaik számára, amelyel segíthetik a hatékony munkavégzést. Ha körbenézünk, akkor igazából a jövő már elkezdődött, és megállíthatatlanul fejlődnek az egyes technológiák. Ezt nem lehet megállítani, a kérdés csak az, hogy ki és hogyan tudja majd implementálni az egyes újdonságokat, és ezáltal versenyelőnyre szert tenni.

Dánfalvi Tamás

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

Az eredeti írás a Boston Consulting Group és a Bucerius Law School (Hochschule für Rechtwissenschaft) How Legal Technology Will Change the Business of Law című tanulmányának a részlete. A kép forrása: itt.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Hogyan tanuljunk jogot? Négy tanulási technika, amivel fejlesztheted a memóriád

A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen....

Tanulástechnikai tréningsorozat

Tanulástechnikai tréningsorozat Érezted már úgy, hogy a vizsgaidőszak végére nemcsak minden energiád, de az életkedved is eltűnt? Most kezdted az egyetemet, és még nem tudod, hogy hogyan tudsz ekkora anyagokat elsajátítani? A vizsgák előtt nem tudsz aludni, s annyira...

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az?

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az? Az Arsboni Karriernapon az a célunk, hogy kertelés nélkül megtudhassátok a titeket ténylegesen érdeklő infókat, hogy a hozzátok legjobban passzoló munkhalyet választhassátok ki! Tényleg hajnali kettőig is bent szoktak...

Hogyan válasszak magamnak munkahelyet?

Nem tudod, milyen szempontok alapján válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

Bértárgyalás 1*1 – Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki

Bértárgyalási 1*1. Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki Hogyan képviseld érdekeidet sikeresen egy tárgyaláson anélkül, hogy átlépnél egy bizonyos határt? Hogyan határozd meg bérigényedet reálisan? Meddig mehetsz el fizetési igényeid érvényesítésénél? Íme...

Ilyen egy nap a DLA Piper ügyvédjeként!

Véget ért az idei ‘Lawyer for a Day’ jogesetmegoldó verseny. A döntőjébe jutott hallgatóknak magyar startupot kellett képviselniük egy holland befektetővel való tárgyaláson, miközben kollégáinkkal is együtt kellett működniük – igazán élethű volt a szimuláció....

Dolgozz egy európai nagyvárosban, a világ egyik vezető ügyvédi irodájánál

Idén is meghirdeti clerkship programját a Baker McKenzie Ambiciózus negyed- vagy ötödéves joghallgató, vagy frissen végzett jogász vagy? Szívesen dolgoznál külföldön, a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájánál? Egyedülálló szakmai tapasztalatra tennél szert, miközben...

Bízz magadban és a csapattársaidban – Interjú Deli Jankával

Prezentációs készségek, networking, egyedülálló szakmai tapasztalat. A tavalyi Lawyer for a Day egyik díjazottjával beszélgettünk.

A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít

A versenyen tapasztaltakról beszélgettünk a tavalyi győztes csapat tagjával, Varga Yvettel.

Karrierest az ELTE ÁJK-n

Gyakorló jogászok meséltek pályájukról.