A jogászok jobbak a cégvezetésben mint az MBA-k

Egy újabb terület, ahol a jogászok a nyerők. Amikor valaki felhozza a business képzéseket, egyből az Futurama jelenet jut eszembe, ahol egy szuperintelligens majom úgy dönt, hogy egy kicsit egyszerűbb életre vágyik.

Nem akarok mást ebben az életben, csak hogy egy szerény képességű majom legyek, aki öltönyt hord. Ezért döntöttem úgy hogy üzleti képzésre megyek!

De még ha abban már rég meg is egyeztünk, hogy a jogászok okosabbak, mint az MBA-k – és a túlnyomórészt jogász olvasóközönségünk valószínűleg ezt nem is fogja vitatni – a business majmoknak legalább ott a vigasz, hogy az üzletben jobbak, mint a sok jogi doktor.

Vagy mégsem. Todd Henderson professzornak a Harvard Business Review megjelent írása felveti annak lehetőségét, hogy a jogi képzés eredményeként valakiből sokkal jobb cégvezető válhat. Azzal, hogy összevetette a Bank of America által elért sikereket a Wells Fargo indokolatlanul vakmerő üzleti stratégiájával, Henderson egy lényeges különbségre mutatott rá.

Az egyik lehetséges magyarázat a vezetői hozzáállásban keresendő. Az elmúlt években a Wells Fargo-t MBA-k vezették, míg Brian Moynahan – aki a Bank of America CEO-ja 2010 óta – a Notre Dame egyetem jogi karán végzett. Lehetséges, hogy a képzések közötti különbségek befolyással vannak arra, hogy a vezetők hogyan viselkednek, amikor kijelölik a lehetséges irányokat és szűkebbre húzzák a cég nadrágszíját? Elvégre van egy finom különbség a két tudomány megközelítése között a kockázatok megértése és kezelése körében: a jogi képzés az egyes cselekmények esetleges hátrányaira fókuszál, míg az üzleti képzés során nagy hangsúlyt fektetnek a kockázatvállalás részvényértékre gyakorolt pozitív hatásaira.

Érdekes teória. Papíron jól hangzik. Henderson és a munkatársai (Irena Hutton, Danling Jian és Matt Pierson) a gyakorlatban is kipróbálták: összesen kb. 3500 cégvezetőről gyűjtöttek adatot, akik az S&P 1500 szerint 2400 különböző, nyilvánosan működő társaságot vezettek 1992 és 2012 között. Hendersonék fókuszpontjában az MBA-vel, illetve jogi végzettséggel rendelkező cégvezetők üzleti döntései álltak.

Az eredmény egyértelmű volt: azok a cégek, amelyek CEO-ja jogi végzettséggel rendelkezett jóval kevesebb peres eljárásban vettek részt. Az átlagos cégekhez képest a jogász által vezetett társaságoknak 16-74%- al kevesebb peres ügye volt, pertípustól függően. A munkajogi, a kartell- és az értékpapírügyek körében volt a legszámottevőbb a csökkenés, míg a szerződéses jogviták körében a legkisebb (de még így is jelentős). Az eredmények gazdasági szempontból is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen sok esetben évente jó néhánnyal kevesebb perről beszélhetünk.

Ahogy mélyebbre ástak, megállapították, hogy a kevesebb pereskedés “a CEO aktív kockázatkezelésének volt köszönhető”. Az a nagy helyzet, hogy a jogászok tényleg értenek ahhoz, hogy hogy kell megvédeni a cégüket.

Mielőtt azonban elküldöd a CV-d az összes Fortune 500 cégnek, arra is szükséges kitérni, hogy a jogi éleslátásodat csak néhány iparág tudja igazán hasznosítani.

Arra jutottunk, hogy a jogi képzettségű cégvezetőkhöz tulajdonított magasabb cégérték csak a társaságok egy kisebb halmazára igaz, nevezetesen a magas növekedési potenciálú és a sokat pereskedő cégekre. Ezeken a kategóriákon túl a jogász végzettségű vezetők negatívan befolyásolták a cégértéket. Tehát például a gyógyszeriparban működő társaságok vagy légitársaságok jobban teljesítettek jogász cégvezetőkkel (más tényezők változatlansága esetén), míg más cégek, akik például a nyomdaiparban tevékenykednek, rosszabbul. Ennek talán az az oka, hogy a pereskedésnek kevésbé kitett iparágakban a kevesebb peres üggyel járó előnyök nem kompenzálják megfelelően a cégvezető túlzottan óvatos irányítási stratégiáját, ami negatívan hathat a cashflow-ra és a növekedésre is.

Ezért is van az, hogy a Henderson által gyűjtött adatok alapján a cégvezetők mindössze 9%-nak van jogi diplomája.

Szóval ha legközelebb a business school-os haverok elkezdenek nagyzolni, nyugodtan emlékeztesd őket, hogy te jogászként jobban vinnéd a boltot, mint ők. Lehet, hogy nem fogod őket egyből meggyőzni, de hidd el, hogy értékelni fogják, amikor néhány év múlva te segíted őket ki egy csúnya bennfentes kereskedelmi botrányból.

Csernus Máté

***

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható:

Emplawyer of the week

Baker McKenzie

A Baker Mckenzie-t talán nem is kell különösebben bemutatni: számos jogterületen élvonalbeli szolgáltatást nyújtó egyik legnagyobb nemzetközi ügyvédi irodai hálózat a világon, amely folyamatos megújulásra törekszik. Tekintsd meg munkáltatói profiljukat, ahol ügyvédek mesélnek arról, hogy milyen a Bakernél. Sőt kérdéseidet is felteheted, melyre választ is kaphatsz.

Ajánlott állás

Légy egy piacvezető, adójogra specializálódott butik budai iroda oszlopos tagja! Senior csapattagként önállóan vihetsz komplex és izgalmas projekteket, és válhatsz egy kedves, családias közösség részévé.

Kinyír a könyvtár?

Ha szívesen olvasnál még több hasznos és érdekes tartalmat, vagy nem szeretnél lemaradni az álommelódról, kövess minket a Facebookon is!