A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít

A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít

Mindig is érdekelt, milyen szituációkban kell helytállnia egy ügyvédnek? Szeretnéd magad kipróbálni gyakorlat orientált helyzetekben?

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a DLA Piper a Lawyer for a Day versenyét, amelynek az idei fődíja egy milánói hétvége lesz a győztes csapatnak. A versenyre október 1 és október 22 között lehet jelentkezni egy rövid teszt kitöltésével.

Az idei verseny kapcsán visszatekintettünk a korábbi évek versenyeire, és elsőként Varga Yvettel, a 2016-os kiírás győztes csapatának tagjával, emellett egyéni díjazottjával beszélgettünk.

Honnan értesültél a tavalyi versenyről? Ki vagy mi motivált a jelentkezésed során?

Több közösségi média felületen is olvastam a versenykiírást, és mivel abban a félévben tanultam társasági jogot az egyetemen, valamint vállalatfinanszírozást egy szakkollégiumi kurzus keretében, gondoltam, hogy nem lenne rossz ilyen formában is gyakorolni egy kicsit. Az első forduló rövid választ igénylő kérdései meghozták a kedvemet a folytatáshoz, a második fordulóban pedig már izgalmasabb jogi problémákra kellett sokoldalú megoldási javaslatot adni. Képes vagyok-e az elméleti tudást átültetni a gyakorlatba? Alapvetően ez a kíváncsiság hajtott a verseny folyamán.

Mi volt az a pillanat tavaly, ami leginkább megragadta szerinted a verseny lényegét?

Nehéz egy pillanatot kiragadni, de nagyon tetszett a döntő feladatának a komplexitása. Ott álltunk hárman egy jókora iratköteggel, és társasági jogi, kötelmi jogi, ingatlanjogi, munkajogi és szellemi alkotásokkal kapcsolatos problémákat kellett azonosítanunk egy társaság működésében, majd ezekre átfogó kockázatkezelési tervet kidolgoznunk a vevői oldal képviseletében.  Külön izgalmas volt, hogy mindezt üzleti információvá kellett transzformálnunk, és az ügyfél számára egy prezentáció keretében érthetővé tennünk.

A verseny ideje alatt volt lehetőséged az irodában dolgozó ügyvédekkel, jelöltekkel szót váltani?

Igen, egyrészt bátran fordulhattunk a jogi átvilágítás során az irodában dolgozókhoz kérdéseinkkel, másrészt az eredményhirdetést követően kötetlenebb keretek között is elbeszélgethettünk velük az ügyvédi, ügyvédjelölti élet kihívásairól, tipikus szituációiról.

Ha visszaemlékszel, hogyan írnád le az iroda hangulatát; akkor, a verseny alatt hogy érezted magad?

Az irodában igyekeztek mindent biztosítani ahhoz, hogy a lehető legkényelmesebb keretek között dolgozhassunk – az alapvető infrastrukturális eszközöktől a segítőkész hozzáállásig, ami abszolút pozitív benyomást keltett az összes versenyzőben. Én személy szerint kifejezetten élveztem az egész napot, és úgy éreztem, hogy elrepült az ott töltött idő.

Csapatban és egyénileg is díjazott lettél. Mennyiben nyilvánult meg a verseny során a csapat- és az egyéni teljesítmény fontossága?

Vitán felül a feladat legnehezebb része az volt, hogy három ismeretlen hogyan tud rövid idő alatt hatékonyan kooperálni egymással. Arra nem jutott volna idő, hogy mindhárman valamennyi dokumentumot áttanulmányozzunk, de kezdettől törekedtünk rá, hogy a tranzakció célját szem előtt tartva, egységes szerkezetbe ágyazottan vázoljuk fel az üzletrész-adásvételre  vonatkozó javaslatainkat. Ezt a csapatszintű munkamegosztást töltötte meg konkrét tartalommal az egyéni jogi tudás és a problémamegoldó képesség.

Miket emelnél ki, milyen fajta tudásra volt a leginkább szükséged a versenyben?

A csapatban én az anyagi jogi jogviszonyok átlátása, a kockázatok következetes osztályozása és a tranzakció biztosítéki háttere általános és különös eszközeinek a kidolgozása útján járultam hozzá a sikerhez. Ami talán meglepőbb, hogy az ügyfélkommunikációs skillek legalább ilyen fontosnak bizonyultak. Párbeszédet kellett folytatni a társaság ügyvezetésével, meg kellett válaszolni a vevők szerteágazó kérdéseit, vagyis mint már említettem, üzletivé kellett konvertálnunk a jogi információkat.

Tudod-e hasznosítani a Lawyer for a Day keretében szerzett tudást, és ha igen, hogyan?

Igen, hasznosnak bizonyult a verseny mind az egyetemi tanulmányaim, mind általános jelleggel a szakmai életutam tekintetében. Az előző félévben a bíróságon, a jelenlegi félévben pedig egy nagyobb ügyvédi irodában dolgoztam/dolgozom gyakornokként, és számos, a verseny keretében megismert jogi szituáció ezeken a helyeken is visszaköszönt. Emellett úgy érzem, hogy az írásbeli és a szóbeli jogi kommunikációs képességem is javult, az ügyfélbarát szemléletet ugyanis a mindennapokban is lehet kamatoztatni.

Miben más ez a verseny, mint esetleg a korábbiak, amelyeken részt vettél?

Egyáltalán nem az akadémiai tudást és egy mikroterület szakirodalmának beható ismeretét várja el, mint pl. az OTDK, sokkal inkább az átfogó és a gyakorlatban közvetlenül kamatoztatható tudást értékeli. Nem hasonlít az általam ismert perbeszédversenyekhez sem, hiszen itt nincs ellenérdekű fél: valójában mind a vevőnek, mind az eladónak a megállapodás tető alá hozása az érdeke, a részletkérdések pedig általában megfelelő rugalmassággal kezelhetőek. Azt hiszem, a verseny leginkább egy kooperatív társasjátékhoz hasonlít, amelyben különböző akciókártyák és szerepkörök léteznek, de a logikus gondolkodás és a közös cél mindenki általi figyelemmel követése a legfőbb mozgatórugó.

Mit tanácsolnál azoknak a hallgatóknak, akik még most is hezitálnak, jelentkezzenek-e?

Mindenféleképpen biztatnám őket, hogy jelentkezzenek, hiszen kevés ilyen jó lehetőség akad az egyetem folyamán, a szakmai megmérettetés mellett pedig tehetséges emberekkel ismerkedhetnek meg és értékes tapasztalatokkal gazdagodhatnak. Veszítenivalója tehát senkinek sincs!

A Lawyer for a Dayről bővebb információkat itt olvashattok.

A DLA-vel találkozhattok a Karrier Fesztiválon is, az Akváriumban!

Kíváncsi vagy milyen volt a tavalyi verseny, vagy hogy milyen az élet a DLA-ben? Nézd meg saját magad!

“Biztos vagyok abban, hogy a versenyen való sikeres szereplésem is hozzájárult ahhoz, hogy nyár végével ügyvédjelöltként csatlakozhattam az irodához.” Deli Janka

A 2016-os verseny különdíjasa

“Egyáltalán nem az akadémiai tudást és egy mikroterület szakirodalmának beható ismeretét várja el, mint pl. az OTDK.” Varga Yvett

A 2016-os győztes csapat tagja

A szervező

A DLA-vel találkozhattok a Karrier Fesztiválon is, az Akváriumban!