fbpx

Visszavonhatom a velem készített interjút?

Képzelje el, hogy békésen sétál az utcán, amikor egy riporter – háta mögött az operatőrrel – megjelenik ön előtt, és különböző kérdéseket tesz fel. Ön válaszol, majd miután elköszöntek egymástól döbben rá arra, hogy esetleg butaságokat mondott, és ha bárki látná a felvételt, akkor biztosan rossz véleménye lenne önről.

interjú

Az előbbi szituáció többeknek ismerős lehet, és nyilvánvalóan senki sem szeretne bolondot csinálni magából ország-világ előtt. Hogyan kell viselkedniük az újságíróknak? Van-e egyáltalán valamilyen módja annak, hogy még ha először bele is egyeztem a felvétel elkészítésébe, utólag máshogy határozzak?

Vizsgáljuk meg az interjúalanyok személyiségi jogait!

Először is tisztázzuk, hogy a képmáshoz való jog egy személyiségi jog, amelynek a védelme minden embert születéstől fogva megillet. Ez azt is jelenti, hogy mindenkinek a hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy róla felvétel készüljön, továbbá

MEGAKADÁLYOZHATJA, HOGY A MÁR ELKÉSZÍTETT FELVÉTELT NYILVÁNOSSÁGRA HOZZÁK.

A képmásról szóló rendelkezések vizsgálata során közömbös, hogy a személy rögzítése fénykép, videofelvétel vagy akár rajz útján történt-e. A törvényi szabályozás mindegyikre kiterjed, és mindegyik az oltalma alatt áll.

A régi és az új Polgári Törvénykönyvben kisebb változások figyelhetőek meg e személyiségi jogot illetően. Az 1959-es szabályozás a visszaélésszerű magatartást, valamint az érintett hozzájárulása nélküli nyilvánosságra hozatalt szankcionálta.

Lefilmezhetnek, ha nem teszik közzé?

Az új Ptk. szabályozásának újdonsága, hogy már a képmás, a hangfelvétel hozzájárulás nélküli, jogszerűtlen elkészítése is jogsértő, és nem csak akkor lehet az igazságszolgáltatás szerveihez fordulni, ha a felvételt engedély nélkül teszik közzé, hanem akkor is, ha azt hozzájárulás nélkül készítették el.

Ahogy a korábbi Polgári Törvénykönyvben,

A HOZZÁJÁRULÁS NEM FELTÉTLENÜL KÍVÁN MEG ÍRÁSBELI BELEEGYEZÉST, MEGVALÓSÍTHATÓ RÁUTALÓ MAGATARTÁSSAL IS,

például ha az érintett megáll az utcán, és válaszol a feltett kérdésekre, vagy belenéz a kamerába, tudomásul veszi, hogy felvétel készül róla.

interjú

A felvétel elkészítéséhez adott hozzájárulás azonban nem jelenti a felhasználás engedélyezését is.

A NYILVÁNOS KÖZSZEREPLÉSEK ÉS A TÖMEGFELVÉTELEK TOVÁBBRA IS KIVÉTELT KÉPEZNEK A SZABÁLYOZÁS ALÓL.

Mi számít nyilvános közszereplésnek és tömegfelvételnek? 

A közszereplést nem az határozza meg, hogy hány ember előtt mutatkozik az illető, hanem az, hogy ezt milyen témában teszi. A közszereplés a köz érdekében való megszólalással valósul meg. Például egy társasház közgyűlésén a képviselő közérdekű ügyekről beszél. Tömegfelvétel, nyilvános rendezvények esetében beszélhetünk passzív – aki például csak nézelődik -, és aktív tömegről is – aki gyülekezés esetén például hangoztatja véleményét. Kialakult, egységes gyakorlat nincs; a sajtó munkatársainak az a tanács, hogy a csak álldogáló, semmilyen – az eseményhez fűződő – jelzést nem viselő személyről portréfotó lehetőség szerint ne készüljön.

A bíróság ilyen helyzetekben mindig az eset összes körülményét figyelembe véve határoz. Ezért fordulhat elő, hogy a bírósági gyakorlat sokrétű, nincs egységes álláspont.

Sajtószabadság?

Kérdés, hogy ez mennyire veszélyezteti a sajtószabadság érvényesülését.  Az akaratlan öncenzúra, az eljárások gyakoriságának növekedése mind a szabályozás következményei lehetnek.

A SZÓBELI TILTAKOZÁS ELMARADÁSA VAJON EGYENLŐ A BELEEGYEZÉSSEL?

Komoly probléma, hogy a médium gyakran nehezen tudja bizonyítani, hogy az érintett beleegyezett a felvétel elkészítésébe, és közzétételébe is, ha mindezeket pontosan nem jelentette ki, ráutaló magatartását – pl. a kamerába nézett, válaszolt – pedig később cáfolja. Hiszen mondhatja, hogy nem tudta, hogy be van kapcsolva a kamera.

A Miskolci Törvényszék egy ezzel kapcsolatos ügyben hozott az interjúalany számára kedvező ítéletet, amikor 800 ezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg egy vasutasnak. A felperes egy sztrájk alatt beszélgetett a riporterrel, amit később megbánt. A vasutas állítása szerint nem tudta, hogy felvétel készül mindarról, amit mond, a tévé pedig nem tudta bizonyítani az ellenkezőjét.

kover-laszlo

A közszereplőknek megengedett, hogy a tevékenységükkel összefüggő eseményeken megtagadják a felvételek elkészítését és közzétételét? A hangsúly a közérdeken van, a tűréshatáruknak szélesebbnek kell lennie, ezért ilyen esetekben tűrniük kell a személyiségi jogaik korlátozását.

Kövér László a napokban azon háborodott fel, hogy a sajtófolyosón egy újságíró kérdezett tőle. A Mandiner munkatársa a házszabálynak megfelelően tette fel kérdéseit, mire a házelnök közölte vele, hogy nem szabad kérdezni. Válaszában az Európai Parlament szabályozására hivatkozott, majd hozzátette, szigorítani fogja a szabályokat, hogy ilyesmi a jövőben ne történhessen meg.

A képek forrása: itt és itt.

Szalai Flóra, egykori Arsboni Gyakornok

 

Tetszett a cikk?

Te is foglalkoznál hasonlóan érdekes témákkal?

Nézd meg az Arsboni Gyakornoki Programját és jelentkezz február 11-ig!

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Hogyan tanuljunk jogot? Négy tanulási technika, amivel fejlesztheted a memóriád

A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen....

Bízz magadban és a csapattársaidban – Interjú Deli Jankával

Prezentációs készségek, networking, egyedülálló szakmai tapasztalat. A tavalyi Lawyer for a Day egyik díjazottjával beszélgettünk.

Munkakeresés a jogi egyetem után? Erre az öt dologra lesz szükséged

A munkaerőpiac elég sivárnak tűnhet az egyetemről megérkezve, azonban az igazi kérdés nem az, hogy fogsz-e munkát találni, hanem az, hogy hogyan.

Az ügyvédség művészete: tippek az első megjelenésre a bíróság előtt

Az ügy előkészítése, a jog és joggyakorlat ismerete fontos, de ez nem fedi le a teljes képet, amire a bíróság előtt szükséged van.

Ez a beszéd, testbeszéd – Öt tipp a sikeres bírósági fellépéshez

A testbeszéd sokszor fontosabb tényező lehet a bírósági fellépés értékelésekor, mint az ügyvéd által elmondott beszéd, előre megírt szöveg.

A 10 legfontosabb dolog, hogy munkát kapj a jogi egyetem után

Az egyik legnehezebb időszak az, amikor befejezik az egyetemet a hallgatók, és állást kell találniuk. Pár dologra érdemes odafigyelni ilyenkor.

Tippek a pulpitusról: Ötletek fiatal ügyvédeknek, amiket érdemes megfogadni a bíróság előtt

Az újdonsült védőügyvéd számára nagy kihívást jelenthet az első bírósági tárgyalás. A következő cikkben két tapasztalt személy véleményét mutatjuk be.

Ügyfeleink felkészítése a bírósági eljárásra

Amikor tényleges tárgyalásra kell készülni, hacsak az ügyfél nem tapasztalt peres fél, akkor az ügyvéd dolga, hogy végigvezesse őt az egész folyamaton.

Túlélési tippek kezdő jogászoknak

A kezdő jogászok munkája sem egyszerű, ezért összegyűjtöttünk pár ötletet és tippet, hogy megkönnyítsük az első pár év átvészelését.

Hogyan tanuljunk jogot? 4 tanulási technika, amivel fejlesztheted a memóriád

A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen....