„A siker is egyfajta stressz, és tudni kell kezelni.”

 

Interjú dr. Takács Diánával, a Deloitte szenior adó- és jogi tanácsadójával a kkv-król, a házassági vagyonjogról, a stresszről és az „életszagú” jogról.

Korábbi interjúnk 

Interjú dr. Gerber Tamással, a Budapest Környéki Törvényszék elnökével 🎤

Mióta dolgozol a Deloitte-nál?

Most márciusban volt három éve. Miután elvégeztem az egyetemet, nem mentem vissza az ügyvédi irodába, ahol gyakornokoskodtam. Az egyik egyetemi csoporttársam itt dolgozott, és ő ajánlotta a céget. Felkeltette az érdeklődésemet, amiket mesélt, ezért ide jöttem.

Mi fogott meg a csoporttársad áltad elmondottakban?

Két dolog volt, amit kiemelt: a magas színvonalú szakmaiságot és a közösséget. Az előbbiről azt mondta, hogy rendkívül érdekes projekteken dolgoznak, olyan ügyeken, amelyek megoldása különösen elmélyült szakmai felkészültséget igényel. Az ország, valamint a világ legnagyobb gazdasági szereplőitől kezdve a kisebb társaságokig, sokféle partnerrel működnek együtt. Szinte minden munka különleges és egyedi. A második kapcsán pedig a rendkívül összetartó csapatot emelte ki. Nálunk nincsenek széthúzó dinamikák. Sok kollégával az irodán kívül is találkozunk. Ebben a szellemben a nehezebb munkákat, az előforduló feszített munkatempót is könnyebb teljesíteni.

Az eltelt három év tapasztalatai alapján miért szeretsz itt dolgozni?

A legtöbb munkatípus közben teljességgel flow-ban vagyok. Persze itt is vannak adminisztratív teendők, de nem ez a meghatározó. Nagyon izgalmas feladatokkal foglalkozunk. Emellett igazán jó főnökeim vannak, akikre én mestereimként tekintek. Két személy is kiemelkedő a szakmai életutam szempontjából, akiktől rengeteget tanulok. Nekik köszönhetően az elmúlt három évben rengeteget fejlődtem. A munkaidőben is van rugalmasság, emellett már junior szinten is elérhető a home office.

Korábbi interjúnk 

Interjú Dr. Dziuba Leszekkel, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem oktatójával 🎤

Hogyan ünnepeltek, pihentek a kemény munka után?

Egy-két havonta a cég szervez egy vacsorát, vagy elutazunk valahova. Minden évben elmegyünk Ausztriába pár napra síelni. Mivel hasonló korosztályú emberek dolgoznak együtt, könnyebben kialakulhatnak barátságok.

Foglalkozol öröklési joggal és házassági vagyonközösséggel is. Ez hogyan és mennyiben kapcsolódik az adóhoz? 

Először a társaságiadó-csoportban kezdtem el dolgozni, aztán más területekről is kaptam már feladatokat. Így jött a Deloitte Private-ban való szerepem is. A Private családi vállalkozásoknak és vállalkozó magánszemélyeknek nyújt tanácsadási szolgáltatást, aminek egyik része az adótanácsadás. Itt a „trusted advisor” szerepét töltjük be, bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk az ügyfelek. Ilyenek lehetnek például a különböző öröklési jogi, valamint a házassági vagyonjogi kérdések is. Mind a két esetben kihatással vannak az egyes történések a vagyon szerkezetére. Lehet ez akár egy válás vagy egy nem várt haláleset is.

A perekkel is ti foglalkoztok? Van peres csoportotok?

Igen, végigvisszük az ügyeket, van egy erős peres csoportunk. Ennek egyik ága az adóperekkel foglalkozik, a másik pedig klasszikus polgári peres eljárásokkal. Mostanában az életemet legfőbbképpen az adóperekkel kapcsolatos feladatok töltik ki. Többek között elmélyültem a transzferár-perekben is, amivel az országban nem sokan foglalkoznak, itt azonban nagyon magas szintű munkát végzünk a transzferáras csapattal együttműködve.

Neked személy szerint mennyi kapcsolatod van külföldi ügyfelekkel? Mennyire érzékeled ezt a nemzetköziséget a cégen belül?

Nálunk ez a mindennapi vérkeringés része, mind a tanácsadás, mind a perek területén. A megbízások során sokszor külföldi ügyfelekkel, külföldi kollégákkal dolgozunk együtt. Amikor egy komolyabb adójogi vitára kerül sor, akkor ott megmozdul az egész külföldi ügyvezetés is. Ezen kívül több alkalommal részt veszünk külföldi tréningeken is, ahol a nemzetközi Deloitte hálózatból érkező kollegákkal vagyunk együtt.

Tehát, ha valaki a Deloitte-hoz szeretne menni gyakornoknak vagy jelöltnek, akkor felsőfokon kell tudnia angolul?

Én azt mondanám, hogy egy erős, megbízható középfokú szint elég. A Deloitte-nak saját nyelvezete van, külön az adótanácsadásnak és külön a peres csapatnak. Egy belső „szótárból” dolgozunk, amit csak itt lehet elsajátítani. A kommunikációs formánk lényegét talán úgy lehetne legjobban jellemezni, hogy „keep it short and simple”. Nagyon egyszerűen, pár szavas mondatokból álló kommunikációra törekszünk. Ez a magyar és az angol nyelvre egyaránt igaz. A célunk az, hogy az ügyfél gyors és jól érthető válaszokat kapjon a kérdéseire, hiszen ezért jön hozzánk.

Adótanácsadóként mi a véleményed a magyar kkv-król? Van jövőjük ezeknek a vállalkozásoknak Magyarországon?

Azt látni kell, hogy – sok más országhoz hasonlóan – a kkv szektor gazdasági ereje meghatározó jelentőségű. A Deloitte Private csapattal ezeknek a tipikusan családi, vagy legalábbis magántulajdonban álló társaságoknak igyekszünk segíteni. Sajátos problémákkal rendelkeznek, mint például a generációváltás kérdése vagy a családi és üzleti dinamikák összemosódása. Ezeknek a cégeknek jelentős része most jut el arra a pontra, ahol először át kell adni az üzletet a következő generációnak. Igyekszünk hasznosítani azon nyugat-európai kollégáink tapasztalatait, akik olyan családi cégeknek dolgoznak, ahol a generációváltás már több esetben sikerrel lezajlott.

A Deloitte Private a cég egy frissebb kezdeményezése, a trusted advisor szerepe itt meghatározó. Ez a vonal csak nálatok van, vagy egy általános trend, hogy nyitnak kkv-k felé a Big Fourok?

Ahogy én tudom, a versenytársaink is foglalkoznak ezzel a szegmenssel, mi ugyanakkor kicsit más megközelítéssel dolgozunk. Évek óta formálódó dedikált csapatunk van, többek között megjelentettünk egy gyakorlati tapasztalatokra támaszkodó könyvet, ami a családi vállalkozásoknak nyújt segítséget az őket érintő problémák kapcsán. Azon dolgozunk, hogy az ügyfeleinket érő kihívásokra komplex megoldásokat nyújtsunk, egységesen kezeljük a pénzügyi, adózási és magánvagyoni megfontolásokat, beleérte a házassági, élettársi vagyonjogi kérdéseket, öröklési jogi megoldásokat, amelyekben szinte mindennaposak a külföldi elemek.

Zárásként tudsz esetleg egy kedvenc élményt mondani? Olyan projektet, aminél külön ki tudnád emelni a korábban említett flow élményt?

Két dolgot említenék. Az egyik az első perem, amit önállóan koordináltam. Ez egy kisebb per volt ugyan, de sok megoldandó feladat támadt vele. Amikor hozzám került, „halott ügynek” tűnt, de végül megnyertük. Az igazat megvallva, nagy nyomást jelentett az ezzel járó felelősség, de a főnökeim segítségével ezt is megtanultam kezelni. Ezt nem lehet megspórolni, mert a szakmai felnövés része. Egyébként a siker is egyfajta stressz, és tudni kell kezelni. A másik eset a Private-ban volt. Volt egy ügyfél, aki exitált egy cégből, amit ő épített fel. Több tízmillió eurós üzletről volt szó. Ilyenkor előjönnek a magánéleti kérdések is, a házasság, a gyerekek. Aztán egyszer csak az egyik tulajdonos bejelentette, hogy szeretne házassági vagyonjogi szerződést kötni. A házastársa – akinek nem volt tulajdona  a cégben – ezt nagyon nehezen élte meg, de sikerült a felek között quasi mediátor szerepet ellátva kialakítani a konszenzust. Az ilyen ügyeknek „életszaguk” van, és ezért is különleges velük foglalkozni.