fbpx

Túlélési tippek kezdő jogászoknak

Sikeresen lediplomáztál, megkaptad az első állásodat? Üdv a teljes munkaidő világában, amely magában foglalja a reggeli kelések örömeit, üzleti ebédeket, és az e-mailek háromszoros átolvasását az elküldés előtt. Cikkemben összegyűjtöttem pár ötletet és tippet ahhoz, hogyan vészeld át az első pár évet jogászként.

1. tipp: fogsz hibázni – és ez rendben van

Ahhoz kétség sem fér, hogy fogsz hibázni. Nem hiába hívják a munkánkat a jog „gyakorlásának”. De légy realista: kezdő jogászként ritkán kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor valami, amit csinálsz, vagy nem csinálsz, világvégéhez vezethet. Függetlenül attól, hogy körültekintő és maximalista vagy, sajnos hiba vétése legtöbbször elkerülhetetlen, és ez teljesen rendben van.

2. tipp: nem a hiba a lényeg, hanem ahogyan reagálsz rá

Miután felfedezted a hibát, gondolkodj el azon, mi miért történt. Ne próbáld meg elfedni, eltitkolni, nem ez a legjobb időpont a büszkeségre. Keress fel ilyenkor egy tapasztaltabb kollégát, és mondd el neki a tényeket. Javasolhatsz megoldást, és a probléma megoldásáig folyamatosan dolgozz az ügyön. Ne okolj másokat, nem feltétlenül vet rád jó fényt. Az általad vétett hibák következményeit neked kell viselni. Miután megoldódott a probléma, nagyon fontos beszélgetést kezdeményezni arról, mi volt az oka, és hogyan kerülhető el a jövőben. Ez a beszélgetés azért szükséges, mert megmutatja kollégáidnak és feletteseidnek, hogy mindent megteszel, hogy a jövőben ilyen helyzet ne fordulhasson elő.

3. tipp: a kommunikáció a kulcs

Különböző szinteken levő jogászokkal fogsz együtt dolgozni. Figyelj arra, hogy mindig tisztelettudó legyél, mind e-mailben, mind személyesen. Hogyha valaki áthív az irodájába megbeszélni egy feladatot, mindig legyen nálad papír és toll. Mindent jegyzetelj, és ha nem értesz valamit, kérdezz. Mindig egyszerű az elején többet kérdezni, mint később, amikor már a másiknak is nehezére esik pontosan visszaemlékezni. Fontos tisztázni a határidőt, és az összes lépést, hogy be tudd osztani az idődet.

4. tipp: lehet nemet mondani

Hogyha úgy érzed, hogy az adottnál többet már nem tudsz vállalni egyszerre, lehet nemet mondani az extra feladatokra. Fontos, hogy úgy oszd be az idődet, hogy a rád bízott feladatokat be tudd fejezni a rendelkezésre álló időben. Ilyenkor lehet azt mondani a felettesednek, hogy jelenleg eléggé el vagy havazva a heti feladatokkal, de úgy látod, hogy jövő hétfőtől lesz időd újabb feladatokra.

5. tipp: az idő nagyon fontos

Hidegen hangzik, de az idő pénz. Muszáj megtervezni a napot, kezdve a legfontosabb feladatokkal, telefonokkal. Figyeld meg, mi működik nálad, hogyan tudod legjobban beosztani az idődet.

6. tipp: figyelj a kapcsolataidra és az egészségedre

Talán mindenkinek egyértelmű, de azért fontos megemlíteni: legyen életed a munkán kívül. Szakíts időt magadra, a barátaidra és a családodra. A jogi pálya sok esetben fokozott stresszel és versengéssel jár. Ahhoz, hogy a legjobban teljesíts a munkahelyen, meg kell találnod azt is, hogyan kapcsolódsz ki a legjobban. Lehet ez egy nagy futás, vagy éppen egy korsó sör a barátokkal munka után.

7. tipp: legyen egy mentorod

Keress egy embert, aki segít neked és támogat, ha elakadtál. Rengeteg előre nem látható kihívással találkozunk szakmai utunk során. Jó, hogyha megoszthatjuk a problémáinkat vagy ötleteinket valakivel, akinek több tapasztalata van.

A legfontosabb arra gondolni nehéz időszakokban, hogy nem vagy egyedül, mindenki volt kezdő egyszer, és senki sem úgy született, hogy mindent tud. Kihívások mindig lesznek, de megfelelő kitartással és szorgalommal egyre könnyebb lesz teljesíteni őket.

Nemes-Balogh Flóra

***

A cikk alapjául szolgált: https://bucketorange.com.au/insider-tricks-to-thriving-in-your-legal-role/

Arsboni Karrier Fesztivál

Találkozzunk november 7 és 9 között a Közgardenben, ahol top kiállítókkal, izgi programokkal, és (tényleg) jófej jogászokkal várunk!