A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen. Az alábbiakban olyan módszerekről lesz szó, amelyek megkönnyítik az emberi agy számára nagy mennyiségű információ befogadását.

1. tipp: használj kulcsszavakat

Nagyban megkönnyíti egy tankönyvi anyag megtanulását, ha aláhúzod, vagy szövegkiemelővel kiemeled a fontosabb kulcsszavakat. Ez ugyanis segít megjegyezni az olvasott információt. A leghatékonyabb technika erre, ha először elolvasod az adott fejezetet elejétől a végégig, majd azt követően kiemeled a kulcsszavakat, mivel a teljes szöveg elolvasását követően már van fogalmad arról, hogy melyek fogalmak, szavak, stb. a legfontosabbak.

Ennek a módszernek a továbbvitele, ha a kiemelt szavakból, mondatrészekből saját összegző jegyzetet készítesz, vagy ha különböző színnel emeled ki az egyes fogalmakat, felsorolásokat.

2. tipp: készíts „tanulókártyákat”

A tanulókártyák segítségével egyszerűbb megtanulni fogalmakat, felsorolások, majd ellenőrizni tudásodat. A tanulókártyák úgy működnek, hogy a cetli egyik oldalára felírsz egy kérdést, szót, fogalmat, majd a másik oldalára felírod a hozzájuk kapcsolódó választ, definíciót, felsorolást. Ezt követően csak annyi a dolgod, hogy a kérdés oldalával felfelé összerakod a paklit, és sorban haladva megpróbálod elmondani a hozzá tartozó definíciót vagy felsorolást, majd megfordítva a kártyát ellenőrizni, hogy valóban helyesen mondtad-e el azt. Ha pedig az adott sorrendben már jól megy, akkor keverd össze a paklit, mivel a megváltozott sorrend arra ösztönzi az agyad, hogy jobban elraktározza az információt.

3. tipp: csinálj a jegyzeteid mellé „elmetérképet”

Az elmetérkép lényege, hogy mint egyfajta családfán ábrázolod az adott témakörhöz kapcsolódó információkat legyen szó akár fogalmakról, felsorolásokról, bírósági ítéletekről. Az adott témakörön belül pedig a szorosabban kapcsolódó pontokat összekötve, vagy éppen az ellentétüket, illetve összehasonlításukat feltüntetve megkönnyíted magad számára a vizsgára való felkészülést. Pl. ha minden tételhez készítesz egy ilyen ábrát, akkor az ismétléskor elegendő lesz ránézned az ábrára, az azon megjelenő összefüggésekre, és máris tudni fogod, mit kell az adott témában elmondanod.

4. tipp: tanuljatok együtt

Ahogy mondani szokás, senki sem tanulja meg helyetted a tananyagot. Viszont nagyban segítheti a jog megértését, ha szaktársaiddal megbeszélitek a nehezebb elméleteket, vagy megvitatjátok egy-egy jogszabályhely különböző értelmezési lehetőségeit. Alkossatok tanulóköröket vagy csatlakozzatok szakkollégiumokhoz.

Remélem a fenti tippek segítenek megkönnyíteni a jogi diploma megszerzéséhez vezető utadat.

Király Péter Bálint

Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező, nemzetközileg is elismert, független, üzleti szemléletű, az adójog, gazdasági jog területein kiemelkedő, mégis emberi léptékű iroda.

Ajánlott állás

Lohn Ügyvédi Iroda

Pozíció: Ügyvédjelölt
Tapasztalat: Pályakezdő
Szakterület: Ingatlanjog, Kereskedelmi jog, Polgári jog, Polgári peres eljárások, Társasági Jog

A Lohn Ügyvédi Iroda a World Link for Law nemzetközi hálózat tagja, amely 49 országban 72 partnerirodával rendelkezik és ahol több mint 1000 kolléga nyújt magas szintű, teljes körű jogi szolgáltatásokat. A Legal 500 által a jogvitás ügyek, peres képviselet és ingatlanjog kategóriákban a vezető magyarországi ügyvédi irodák között jegyzett, budapesti belvárosi irodánkba, professzionális és dinamikus csapatunkba keresünk ügyvédjelölteket.

Eddig jelentkezhetsz:  2018. július 18.

Kinyír a könyvtár?

A vizsgaidőszak szenvedés. Nem kell, hogy a munkahelyed is az legyen.

Ha szívesen olvasnál még több hasznos és érdekes tartalmat, vagy nem szeretnél lemaradni az álommelódról, kövess minket a facebookon is!