fbpx

A PLATFORMOK SZABÁLYOZÁSA: OSTOR VAGY RÉPA?

A PLATFORMOK SZABÁLYOZÁSA: OSTOR VAGY RÉPA?

A jog hagyományos eszközeivel alig-alig tud a platfomokkal mit kezdeni. Az előadás, amellett hogy megpróbálja megérteni a platform logikáját és különleges helyét a gazdaságban és a társadalomban, bemutatja, hogy mi az oka annak, hogy a hagyományos jogi megoldások miért bizonyulnak hatástalannak, és ismertet néhány új szabályozási kísérletet is a világ különböző tájairól.

Ződi Zsolt előadása a 2020-as Arsboni Legal Festen.

Úton vagy éppen? Hallgasd meg podcast formában a beszélgetést, itt az oldalon vagy spotify-on.

Tartalom:

A platformok a 2000-es évek elején jelentek meg egy sor gazdasági ágazatban és az élet más területein is, és “invazív fajként” azonnal elkezdtek az adott életszférákból mindenféle hagyományos szervezetet és koordinációs mechanizmust kiszorítani. Néhány fajtájuk, mint például a taxi-, és a szállásplatformok olyan heves társadalmi ellenállásba ütköztek, hogy egyenesen betiltották, vagy súlyos bírságokkal sújtották őket.

És nem ok nélkül: az egyes gazdasági ágazatokban tevékenykedő platformok társadalmi hatásai nagyon messzenyúlók: gyorsan kialakuló monopolpiacok, bizonyos piaci szegmenesek (pl. albérleti piac) szinte teljes összeomlása, védtelen, önkizsákmányoló munkavállalók tízezrei. A közösségi médiaplatformok pedig a nyilvánosság és a társas érintkezés világát forgatták fel drámai módon. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a platformok a fogyasztók számára új típusú és olcsóbb, rugalmasabb szolgáltatásokat képesek nyújtani, sőt sok szférában már szinte nélkülözhetetlenné váltak.

Tetszik, amit látsz? Gyere velünk

Kövess minket a Youtube-on!
Hallgass minket a Spotify-on!
Vagy az Apple Podcast-en keresztül!

Jöhet még? Tavaszi Legal Festünkön több tucat új témával és előadóval várunk!