fbpx

Interjú Dr. Dziuba Leszekkel az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem oktatójával

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem (AUB) Budapest szívében található felsőoktatási intézmény, ahol az oktatás és a kutatás német nyelven folyik. Az AUB a jogászok számára elsődlegesen az összehasonlító állam- és jogtudományi tárgyú LL.M.- képzését kínálja: magánjogi, illetve társasági jogi, valamint közjogi specializációval.

Mit nyújt az Egyetem az érdeklődő joghallgatóknak és a már végzett jogászoknak e német nyelvű jogi képzés során?

A német nyelv biztos, szakirányú ismerete a pályakezdő jogászok számára jelentős versenyelőnyt biztosít az elhelyezkedés és a későbbi szakmai előmenetel során is, mind a gazdasági, mind a közszférában. Az AUB által kínált LL.M.-képzés azonban messze túlmutat a jogi szaknyelvi ismeretek közvetítésén. E képzés során az AUB szorosan együttműködik Európa egyik leghíresebb egyeteme: a németországi Heidelbergi Egyetem Jogtudományi Karával. Ezen együttműködés szerves részeként az AUB jogi képzési programjában több heidelbergi jogászprofesszor is rendszeresen, állandó jelleggel oktat. A hallgatók – az egyébként kiscsoportos formában zajló képzés során – nemcsak a gyakorlatorientált német jogi gondolkodásmódot ismerhetik meg, hanem a rendkívül gazdag német szakirodalomban való eligazodáshoz szükséges jártasságot is megszerezhetik.

Milyen szakmai lehetőségek nyílnak meg az Önöknél végzett jogászok előtt?

Végzett hallgatóink tapasztalatai alapján elmondható, hogy széles körű elhelyezkedési lehetőségek közül választhattak. Jelentős részük jelenleg is nemzetközi közegben mozgó ügyvédként vagy vállalati jogtanácsosként tevékenykedik, de szép számmal megtaláljuk őket tagállami vagy európai uniós szervek munkatársaiként is. Körükben jelentős a nemzetközi mobilitás is, melynek köszönhetően többen tartósan külföldön dolgoznak. A tudományos munka iránt elkötelezettek jelentős része az Egyetemünkön folyó doktori tanulmányok folytatása mellett dönt, ugyanis az LL.M.-képzés többek között a doktori tanulmányokra felkészítő szerepet is betölti. 

Milyen az egyetemi közösségi élet? Az Andrássy Egyetemet egyrészt egy igen intenzív, nemzetközi légkörű hallgatói közösségi élet jellemzi. Másrészt az egyetem a tantervi órákon túl is nagyon nagy számban kínál kulturális, valamint további szakmai rendezvényeket. Ez utóbbiak körébe sorolható a 2019. március 8-ai rendezvényünk, melyen Dr. Koen Lenaerts, az Európai Unió Bíróságának elnöke tartott nagy sikerű előadást.

Érdeklődsz a német nyelvű LL.M. képzések iránt?
Bővebb információért keresd Leszeket, vagy látogass el az egyetem oldalára:
 
dr. Leszek Dziuba, LL.M., Wissenschaftlicher Assistent