fbpx

HIPO Legal Journey

az Arsbonival együttműködésben a Startup Safaryn!

A Startup Safary idén április 19-20 között kerül megrendezésre. A városszerte több mint 200 szakmai programmal 400 előadóval és több mint 4.000 várható résztvevővel jelentkező rendezvénysorozat célja a magyar startupvilág megmozgatása. A résztvevők és szponzorok között bankok, pénzügyi intézmények és tőkeerős nagyvállalatok mellett a leginnovatívabb magyar startupok képviseltetik magukat.


Idén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (Hungarian Intellectual Property Office – HIPO) szponzorációjával és az  Arsboni közreműködésével tematikus jogi programsorozat is részét képezi a rendezvénynek. Ennek keretében összesen a két nap során közel tucatnyi, a startupok és internetes vállalkozások számára hasznos gyakorlati információkkal foglalkozó előadást szervezünk nektek!

A Startup Safary idén április 19-20 között kerül megrendezésre. A városszerte több mint 200 szakmai programmal 400 előadóval és több mint 4.000 várható résztvevővel jelentkező rendezvénysorozat célja a magyar startupvilág megmozgatása. A résztvevők és szponzorok között bankok, pénzügyi intézmények és tőkeerős nagyvállalatok mellett a leginnovatívabb magyar startupok képviseltetik magukat.

Idén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (Hungarian Intellectual Property Office – HIPO) szponzorációjával és az  Arsboni közreműködésével tematikus jogi programsorozat is részét képezi a rendezvénynek. Ennek keretében összesen a két nap során közel tucatnyi, a startupok és internetes vállalkozások számára hasznos gyakorlati információkkal foglalkozó előadást szervezünk nektek!!

Előadások

Kiemelt előadók

Híres utolsó mondatok: Startupom van, minek nekem ügyvéd?!

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda eseményén aziroda munkájának megismerésén felül az innovatív ötletek levédésének fontosságáról és módjáról, a startupok számáa létfontosságú jó csapatstruktúra kialakításáról, valamint a tőkebevonás, tőkepiaci és alternatív finanszírozási formák szakértőitől szerezhetsz létfontosságú gyakorlati ismereteket!

Időpont: április 19, csütörtök 15:00 – 16:30 Helyszín: SZTNH közösségi tér, 1054 Budapest, Akadémia u. 21.

Kitaláltam valamit! Na de mit? És főleg: honnan lesz rá pénzem?!

Az SBGK Ügyvédek és Szabadalmi Ügyvivők iroda előadásán a szabadalmi és finanszírozási szektor nagyágyúitól tudhatsz meg mindent, ami a céged finanszírozásának biztosításához szükséges. Szó lesz a startupcégek által igénybevehető kutatási és fejlesztési (K+F) támogatásokról, adókedvezményekről, amelyekről még biztosan nem hallottál, és minden másról, amit tudni szeretnél: az előadás végén ugyanis Te is szabadon felteheted a kérdéseidet!

Időpont: április 20, péntek 13:00 – 14:30 Helyszín: Mosaik közösségi tér, 1136 Pannónia utca 32.

AI & Copyright

A mesterésges intelligencia és a Youtube lehet a szerzői jog megmentője? A szellemi tulajdonvédelem már régebb óta támaszkodik algoritmusokra az online jogsértések megakadályozása érdekében, de a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia ezen a területen is új távlatokat nyithat. Mit jelent ez a platformokra (pl. Youtube) és mit a startupkra nézve? Hogyan közelíti meg a kérdést az EU? Hallagassátok meg a témában dr. Tóth Andrea Katalint, az SZTNH szakértőjét! 

Időpontok: április 19, csütörtök 14:00 – 14:30 Helyszín: SZTNH közösségi tér, 1054 Akadémia utca 21.

IT&IP – Védd, ami védhető!

Milyen jó volna úgy meggazdagodni, hogy az ötleteinket csak mi aknázhatnánk ki! Sajnos erre nincs lehetőség, egy puszta ötlet nem védhető. Hogy mire van lehetőség? Erre nyújtanak választ az SZTNH szakértői!

Időpontok: április 19, csütörtök 10:00 – 11:30 Helyszín: SZTNH közösségi tér, 1054 Akadémia utca 21.

Április 19, csütörtök

dr. Rácz Ildikó: Munkahelyem: a gép előtt. Tippek és buktatók a változó munkakörülményekhez igazodó szerződések világából.

Digitalizálódó világ, digitalizálódó munka és munkahelyek. De vajon hogyan követi, egyáltalán követi-e a munkajogi szabályozás? Az előadás áttekintő jelleggel feltérképezi a digitalizáció kihívásait, amelyek a munka világában jelennek meg. Többek között a platform-alapú munkavégzés, az algoritmizált teljesítményértékelés, a munkaidő, a munkajogviszonyon kívüli munkavégzés védelmi garanciái tekintetében. Vajon hogyan érvényesülnek a munkajogi garanciák az online térben? Mire figyeljen a munkáltató, és mire a munkavállaló?

Időpont: április 19, csütörtök 10:00 – 10:30 Helyszín: Mosaik közösségi tér, 1136 Pannónia utca 32.

dr. Környei Mátyás: Hogyan (ne) bukjunk 80 milliárd dollárt – az adatkezelésről egyszerűen.

Május 25-e vészesen közeleg. Ekkortól minden személyes adatot kezelő cég bírságolható lesz, ha nem felel meg maradéktalanul az új uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR helyenként igen szigorú előírásainak. A Facebook és a Cambridge Analytica botránya is rávilágított a személyes adatok védelmének fontosságára a cégek oldalán is: a botrány kitörése óta a Facebook 80 milliárd dollárt veszített piaci kapitalizációjából, és az adatvédelmi bírságokat még ki sem szabták. Gyakorlatorientált előadásában dr. Környei Mátyás praktikus tanácsokat ad, hogy a te céged ne bírságra költse az évvégi bónuszra félretett összeget!

Időpont: április 19, csütörtök 19:00 – 20:00 Helyszín: LogMeIn, 1061 Budapest, Andrássy út 9.

Április 20, péntek

dr. Bóné László: Praktikák, buktatók a tőkebevonás során. Hogyan tárgyaljunk a befektetőkkel?

A dinamikusan fejlődő startupok életének meghatározó mozzanata a tőkebevonás. Mire figyeljünk, amikor a befektetőkkel tárgyalunk? Mit tartalmazzon az együttműködés alapjául szolgáló term sheet? Dr. Bóné László mindezek mellett az amerikai piacra való belépéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is bemutatja, és a kérdéseidet is felteheted neki.

Időpont: április 20, péntek 10:00 – 11:00 Helyszín: SZTNH közösségi tér, 1054 Budapest, Akadémia u. 21.

dr. Somkutas Péter: Szoftveres szerződések egy informatikus-jogász szemével

Tipegéstől az óriáslépekig – mire kell egy kezdő cégnek az elejétől kezdve figyelnie a szoftveres szerződéseknél? Egyáltalán, mitől jó egy felhasználási szerződés? (tipp: attól biztosan nem, hogy hosszú!) Mi is az az önkéntes műnyilvántartás, és miért hasznos nekünk?
Az én kódom a te kódod? Megismerjük a nyílt forráskód előnyeit és hátrányait az üzleti alkalmazásokban, és áttekintjük, hogy a szerzői jog milyen kedvezményeket és korlátokat rejt a szoftverfejlesztők számára.

Időpont: április 20, péntek 11:00 – 12:00 Helyszín: SZTNH közösségi tér, 1054 Budapest, Akadémia u. 21.

Dr. Csaba Almási: The Backbone of Blockchain: distributed ledgers and legal practices

In his presentation, Csaba offers a general overview of Distributed Ledger Technologies (the backbone system behind blockchain and hence Bitcoin, inter alia) and the implementations of DLT technology. Csaba also covers the possible fields and breakthroughs the technology might offer in the near future and also touch on the subject of privacy and certificates based on DLT. He offers insight into the work of a system architect, the person behind the process through which an idea becomes a marketable product.

Időpont: április 20, péntek 16:00 – 17:00 Helyszín: SZTNH közösségi tér, 1054 Budapest, Akadémia u. 21.

Olajos Marcell: Ha IoT akarsz magadnak – Internet of Things az adatvédelem tükrében

IMilyen hatásai lehetnek az IoT eszközök elterjedésének a jövő társadalmaira? Egyáltalán, mi az az Internet of Things, és miket sorolunk ide? Mesterien álcázott intézményesített adatlopás – a Big Brother építésének első lépése vagy csupán egy ártalmatlan, de hasznos technológia megoldás? Az okoseszközök fejlesztése és használata egyaránt adatvédelmi rémálom. Előadásomban a felmerülő megannyi „miértre” a válasz, valamint a problémára adható feltalálói és felhasználói megoldások is mind bemutatásra kerülnek.

Időpont: április 20, péntek 18:30 – 19:00 Helyszín: New Work Offices, 1061 Budapest, Anker köz 2-4.