fbpx

NYUGTÁVAL DICSÉRD A NAV-OT

Adószakmai és közéleti kérdésekről közérthetően, néha viccesen, de leginkább lényegre törően. Az Andersen Adótanácsadó Zrt. szakértőinek adózási podcast-je.

NYUGTÁVAL DICSÉRD A NAV-OT

Adószakmai és közéleti kérdésekről közérthetően, néha viccesen, de leginkább lényegre törően. Az Andersen szakértőinek adózási podcast-je.

EPIZÓDOK

EPIZÓDOK

GIGABÍRSÁGOT ÚSZOTT MEG A RYANAIR, MERT ADÓALANYNAK MINŐSÍTETTÉK

A Fővárosi Törvényszék és az Alkotmánybíróság után a Kúria is a légitársaságnak adott igazat a fogyasztóvédelmi hatósággal vívott jogvitájában, amelynek tétje egy 300 millió forintos bírság befizetése volt. A döntés azon múlt, hogy ki számít a 2022 nyarán kivetett légiforgalmi adó alanyának.

A KÚRIA SZERINT NEM MUNKAVISZONY A PLATFORMALAPÚ ÉTELFUTÁRKODÁS

Egy régóta húzódó vitát zárt le a legfelsőbb bírósági fórum decemberben hozott jogerős ítélete, amelynek következtében az úgynevezett platformmunkát végző ételfutárok továbbra is kiesnek a munkajog által biztosított védelemből. A podcast legújabb adásában kitérünk a döntés adójogi vonzataira is.

ADÓSZABÁLYOK TARTJÁK FOGVA A SZAÚDI FOCILIGA SZTÁRJAIT

Egyre több Szaúd-Arábiába szerződött futballsztár gondolkodik azon, hogy felbontja szerződését, és visszatér az európai topbajnokságok valamelyikébe, ezzel azonban a sivatagi országban érvényes adószabályok miatt súlyos pénzektől eshetnek el. Ez azonban csak a probléma egyik része.

KORHATÁR- VAGY ADÓEMELÉS NÉLKÜL FENNTARTHATÓ A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER?

A kormány várhatóan 2024 első felében bocsátja társadalmi vitára a hazai nyugdíjrendszer reformjára vonatkozó elképzeléseket. A legfontosabb cél a rendszer fenntarthatóságának és hosszú távú működésének biztosítása. A kérdés az, hogy ez megoldható-e a korhatár vagy a nyugdíjjárulék emelése nélkül?

KINEK ÉRI MEG AZ EÁFA?

Nagyon úgy tűnik, hogy 2024. január 1-jén tényleg elindul az eÁFA-rendszer, amelynek használata egyelőre nem lesz kötelező, de az már most látszik, hogy pénzt, időt és energiát takaríthat meg az, aki már korán átáll az új áfabevallási formára. A podcast 61. adásában sorra vettük az eÁFA előnyeit.

2024-ES ADÓVÁLTOZÁSOK: MI A KÖZÖS A TÚRÓ RUDIBAN ÉS A LOTTÓ ÖTÖSBEN?

2024 ismét egy olyan év lesz, amely hatalmas átalakulást hoz a magyar adórendszerben, az Országgyűlésnek október 31-én benyújtott 187 oldalas őszi adócsomag mégsem hozott nagy meglepetéseket. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne szerepelnének benne érdekes módosítások és rendelkezések.

EGYRE ROSSZABBUL FEST A KÖLTSÉGVETÉS A CSÖKKENŐ ÁFA-BEVÉTEL MIATT

Az év első nyolc hónapjában a tervekhez képest 710 milliárd forinttal folyt be kevesebb ezen a tételsoron. A problémát tetézi, hogy ugyanakkor az ÁFA-kiutalások összege jelentősen magasabban alakul tavalyhoz viszonyítva: augusztus végéig 630 milliárd forint volt a növekmény.

NEM TETSZIK AZ EU-NAK A KÍNAI AUTÓIPAR EURÓPAI TÉRHÓDÍTÁSA

Protekcionista intézkedésekkel és állami támogatási vizsgálatokkal akar gátat szabni az Unió a mesterségesen alacsony áron tartott kínai elektromos autók dömpingjének. A döntés érzékenyen érintheti Magyarországot is, elsősorban az akkumulátoripari beruházások miatt.

AZ EXTRAPROFITADÓK MIATT DRÁGUL ITTHON AZ ÜZEMANYAG?

A szomszédos országokban szinte mindenhol olcsóbban lehet tankolni, mint Magyarországon, ahol néhány hónap alatt 15-20 százalékkal emelkedett az üzemanyagok ára. A Magyar Ásványolaj Szövetség főként a hazai extraprofitadókkal magyarázza a jelenséget, nekünk azonban van egy másik megoldásunk.

ADÓEMELÉSNEK SZÁMÍT-E AZ ÚTDÍJEMELÉS?

A tervezett októberi és a jövő januári emeléssel a magyarországi útdíj lehet az egyik legdrágább Európában, ami fokozhatja a magyar közúti fuvarozók kiszorulását a hazai és a nemzetközi piacról. A podcast új adásában többek között arra a kérdésre kerestük a választ, hogy külön adónemnek tekinthető-e az útdíj.

HOLLYWOOD SZTRÁJKJÁN IS MÚLHAT A MAGYAR GDP NÖVEKEDÉS

A magyar filmgyártást is érzékenyen érinti az amerikai forgatókönyvírók május 1-je és Hollywood vezető színészeinek július közepe óta tartó sztrájkja. Becslések szerint a leállás egy év alatt kb. 0,35%-kal csökkenti a magyar GDP-t és összesen 70-80 milliárd forint adóbevétel kiesést okoz a költségvetésnek.

AZ UNIÓ ALAPJAIBAN ALAKÍTANÁ ÁT AZ ADÓRENDSZEREKET

Az elképzelések szerint környezetvédelmi adók kivetése mellett jelentős mértékben módosítanák a bérekre rakódó terheket és a cégek adózási szabályait is. Az ellentmondásos terv valamennyi tagország szabályozását, így a magyar adórendszert is érintené, ugyanakkor nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat.

A POLITIKA SZENT TEHENEIHEZ NYÚLHAT A KORMÁNY AZ ELSZABADULÓ KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY MIATT

Egy kormány által felállított munkacsoport fogja vizsgálni a költségvetés kiadási tételeit, olyan intézkedéseket is, amelyek eddig a kormányzati politika szent teheneinek számítottak. Veszélyben többek között a 25 év alattiak szja mentessége, az első házasok és a 30 év alatti édesanyák kedvezménye.

EPR-RENDSZER: A KÓDOK TÁMADÁSA

Az utolsó pillanatban is módosulhatnak a szabályai a július 1-jével élesedő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszernek, amely óriási adminisztrációs terhet ró az érintettekre. A szabályozás bonyolultságát mutatja, hogy egy csomagolásnak akár öt különböző azonosító kódja lehet a cégek által napi szinten vezetett nyilvántartásokban.

KÜLFÖLDRE MENEKÜLHET A PÉNZ A MEGTAKARÍTÁSOKRA KIVETETT ÚJ ADÓTEHER ELŐL

Július 1-jétől a lakossági kamatjövedelmek után a meglévő 15%-os kamatadó mellett 13%-os szociális hozzájárulási adót is fizetni kell. Az új teher nem vonatkozik az ingatlanalapok befektetési jegyeire, a részvényekre és az állampapírokra, ezért versenytorzító hatású, de más problémák is vannak vele.

AZ ADÓTANÁCSADÁST IS ÁT FOGJA  ALAKÍTANI A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

A ChatGPT az adószakértőknek is izgalmas lehetőségeket kínál, de válaszait még fenntartásokkal kell kezelni. Az adótanácsadás egy olyan munka, ahol szükség van az emberre, aki az eredményeket szintetizálja és felelősséget vállal a döntésekért, a technológiai fejlődés azonban ezt a területet is át fogja formálni.

TELJESEN ÁTSZABTA A BANKOK EXTRAPROFITADÓJÁT A KORMÁNY

Július 1-jétől az adó alapja a nettó árbevételről a különadókkal korrigált eredményre helyeződik át. A jelentős változás legnagyobb nyertese az OTP lehet, míg a Raiffeisen, az UniCredit és a K&H az eddigiekhez képest rosszabbul járhat. Az új elszámolási szisztéma várhatóan hosszabb távon érvényben marad.

A LÉGIUTAS-ADÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI JOGALKOTÁS ÁLLATORVOSI LOVA

A XVIII. kerületi önkormányzat által év elején megszavazott, több szempontból is kifogásolható és jogszabályokat sértő légiutas-adó, illetve a Kúria ezzel kapcsolatban hozott ítélete is rávilágít azokra a problémákra, amelyek a helyi adók kivetésének jelenlegi keretrendszerét jellemzik. A podcast 47. adásában főként ezekkel foglalkoztunk.

FÁJNI FOG AZ AMERIKAI-MAGYAR ADÓEGYEZMÉNY MEGSZŰNÉSE

2024-től Magyarország lesz az egyetlen uniós tagállam, amelynek nincs érvényes megállapodása az Egyesült Államokkal a kettős adóztatás elkerüléséről. Ennek hiánya komoly bizonytalanságot ébreszt a befektetők körében, ami főként a befektetések elmaradásában és a beruházások visszafogásában jelentkezhet majd.

AZ ADÓCSALÓK ESETE AZ EMBERI JOGOKKAL

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának állásfoglalása szerint sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét az a magyar szabályozás, amely alapján rendszeresen közzéteszik az eladósodott adózók személyes adatait. A NAV adóslistájára azok kerülnek fel, akiknek adótartozása 180 napon túl meghaladja a 10 millió forintot.

TAO ÉS SPORTFINANSZÍROZÁS – MI ROMLOTT EL ÉS MIÉRT?

A TAO-rendszer 2011-es indulása sok sportegyesületet mentett meg a biztos anyagi csődtől, ugyanakkor számos működési anomáliát hozott. Különadásunkban egy vérbeli sportszakembernek, több sportszövetség korábbi vezetőjének, Nemcsik Balázsnak a segítségével tekintettük át a TAO alapú sportfinanszírozás történetét.

ITT A TÉGLAADÓ – TOVÁBB “ÉPÍTKEZIK” A KÖLTSÉGVETÉS

Bányajáradék fizetési kötelezettséget ír elő a kormány február közepén kiadott rendelete a kerámia építőanyagok gyártóinak. A váratlanul, előzetes egyeztetések nélkül meghozott, számos adószakmai kérdést felvető intézkedés jó eséllyel olyan anomáliákat fog szülni az építőiparban, amelyeket most még a jogalkotó sem feltételez.

DUBAJI LAKCÍM: NEM MENTESÍT!

Hiába rendelkezik egy magyar állampolgár letelepedési engedéllyel vagy hivatalos lakcímmel az Egyesült Arab Emirátusokban, ha életvitel-szerűen nem ott él, akkor nem mentesül a személyi jövedelem adó megfizetése alól Magyarországon. E tekintetben a két ország által kötött kettős adóztatást elkerülő egyezmény sem biztosít kivételt.

IZGALMAS TRENDEKET MUTAT A 2023-AS KÖLTSÉGVETÉSI SAROKSZÁMOK EVOLÚCIÓJA

Nagyon érdekes változások, meglepő ugrások vannak az egyes adóbevételi sorok tekintetében a 2023-as költségvetés legújabb változatában. A különbségek akkor igazán szembeötlőek, ha sorba állítjuk az elmúlt évek tervszámait és a tényleges bevételeket. A podcast legújabb adásában megpróbáltuk megmagyarázni legfurcsább tételeket, eltéréseket.

ORVOSSÁG KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY ELLEN: ITT A GYÓGYSZERGYÁRTÓK KÜLÖNADÓJA

Serényen dolgozott a kormányzat az év végén is, valóságos jogszabályalkotási dömpingnek lehettünk tanúi. Ennek eredményeként a magyar adórendszert érintő rendeletek tömkelege jelent meg és lépett hatályba az ünnepi időszakban, sokszor egészen furcsa időpontokban. A podcast 3. évadának első adásában javarészt ezekkel az intézkedésekkel foglalkozunk.

MAGYARORSZÁG IS BEADTA A DEREKÁT: 2024-TŐL JÖN A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ

Bizonyos engedményekért cserébe a magyar kormány végül feladta vétóját, és nem akadályozza tovább a globális minimumadó uniós bevezetését. A hivatalos kommunikáció szerint elsősorban azért, mert az Európai Unió Tanácsának Főtitkársága részéről írásos megerősítést kapott arról, hogy a helyi iparűzési adó beszámítható lesz az effektív adókulcs mértékébe.

MAGYARORSZÁG KEZDTE, MÁRA BEVETT FOGALOM LETT EURÓPÁBAN AZ EXTRAPROFITADÓ

Fél évvel ezelőtt az extraprofitadó új fogalomként bukkant fel a magyar adórendszerben, mára azonban gyakorlatilag már minden uniós tagországban megadóztatják valamilyen formában az energiavállalatok extra bevételét. A motiváció alapvetően mindenhol ugyanaz, a megoldások, a módszerek és az adókulcsok azonban kisebb-nagyobb mértékben eltérőek.

AZ ÁRSTOP MIATT BRÜSSZELNEK PANASZKODNAK A KÜLFÖLDI HÁTTERŰ MAGYAR KISKERESKEDELMI LÁNCOK

Bizonyos vállalkozások magyar piacról történő szándékos kiszorításaként értékelik a kormány intézkedéseit az olyan nagy, külföldi tulajdonú kiskereskedelmi hálózatok, mint az Aldi, a Lidl, a Tesco vagy az Auchan. Sajtóhírek szerint panaszukkal készek elmenni Brüsszelig is.

NEM AZ A VALÓDI ALAPKAMAT, AMIT A JEGYBANK MOST ANNAK HÍV

A podcast harmadik különkiadásában Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere, a Hold After Hours podcast állandó tagja volt vendégünk, akivel az MNB monetáris politikájáról, a jegybanki alapkamat alakulásáról és annak gazdaságra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

A KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK NÖVEKEDÉSE ÁRULKODIK A VALÓS INFLÁCIÓRÓL

Magyarország sokkal magasabb inflációs pályán van, mint ami a hivatalosan közölt adatokból kiolvasható. Az idei költségvetés felülteljesítő bevételi oldalát vizsgálva a pénzromlás valódi üteme 20% felett van. Ideje lenne átgondolni és megváltoztatni az infláció mérésének több évtizedes módszertanát?

A KIFIZETÉSI STOP ÁLLHAT A KÖLTSÉGVETÉS SZEPTEMBERI TÖBBLETE MÖGÖTT

A tavalyi 391 milliárdos deficit után idén 181 milliárd forintos többlettel zárta a szeptembert az államháztartás központi alrendszere. A számokból úgy tűnhet, hogy helyreállt a költségvetési egyensúly, a jelenség egyik fő oka azonban az lehet, hogy a kormány határozatban blokkolta a költségvetési szervek kifizetéseit.

A MAGYAR EXTRAPROFITADÓ UTÁN ITT AZ EU ENERGIAIPARI KÜLÖNADÓJA IS

Az Európai Unió Tanácsa rendeletben kötelezi a tagállamokat, így Magyarországot is, hogy a villamosenergia-termelők bevételeit maximalizálják és az e feletti részt a villamosenergia-felhasználók támogatására fordítsák. Nagy kérdés, mi lesz a hazai termelőket sújtó extraprofitadóval és az ún. Robin Hood-adóval?

A KEDVEZŐBB EKHO CSAK A KATÁSOK EGY RÉSZÉNEK JELENT MEGOLDÁST

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás irányába terelné a kormány a katázók egy részét, ennek érdekében szeptember 1-jétől jelentősen csökken az ekho-hoz kapcsolódó adóteher és az adminisztráció. A podcast legújabb adásban többek között erről az intézkedésről is véleményt mondunk.

KATA ÉS REZSI VÁLTOZÁSOK: ARÁNYTÉVESZTÉS ÉS KAPKODÁS

Speciális szerkezetű adásunkban a korábbi epizódokban elhangzott véleményeinket és elemzéseinket megidézve dolgozzuk fel a kata-törvénnyel és a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változásokat, mert az általunk akkor elmondottak több esetben is jól reflektálnak a jelenlegi helyzetre.

HIÁBA FOGADTÁK EL NYÁRON, ÉV VÉGÉN ÁT KELL ÍRNI A 2023-AS KÖLTSÉGVETÉST

Gyengélkedő forint, szárnyaló energiaárak, vágtató infláció, felforgatott adórendszer, elhalasztott nagyberuházások, új állami támogatási programok és családpolitikai intézkedések. Nem csoda, hogy decemberben teljesen át kell írni a jövő évi költségvetést, amit júliusban egyszer már megszavazott az Országgyűlés.

KRIPTO KÜLÖNKIADÁS: BLOKKLÁNCRA AZ ADÓTÖRVÉNYEKKEL!

A podcast második különkiadásában Szabó Dávid, a kripto univerzum elismert hazai szakértője volt vendégünk, akitől megtudhattuk, hogy egy kriptoeszköz nem csak pénzjellegű lehet, és akár buszjegyként is funkcionálhat, sőt, adójogszabályokat is programozhatunk a blokkláncába.

MIÉRT VÉTÓZZA MEGINT MAGYARORSZÁG A GLOBÁLIS MINIMUMADÓT?

Nagyon komoly versenyhátrányt jelentene hazánknak, ha kimaradna a globális minimumadó bevezetéséből, a kormány júniusban mégis megakadályozta a vonatkozó uniós irányelv elfogadását. A podcast új adásában megpróbáltuk feltárni, hogy milyen szándék húzódhat a kockázatos döntés mögött.

ELKÉPESZTŐ SZÁMOKKAL RIOGAT A 2023-AS KÖLTSÉGVETÉS TERVEZETE

A kormány az ideinél 5500 milliárd forinttal több adót kíván beszedni jövőre, ami óriási növekmény. Az adásban megpróbáltuk kitalálni, mire számíthatunk a tervezett költségvetés sarokszámai alapján. Vágtató inflációra? Egy komoly ÁFA-emelésre? Vagy a GDP nem várt növekedésére?

FOLYTATÓDIK AZ ADÓDIGITALIZÁCIÓS FORRADALOM

Egy programozó matematikust neveztek ki az adóhatóság új vezetőjének, ami előrevetíti, hogy a magyar adórendszer digitalizációjának lendülete jó eséllyel az elkövetkezendő években sem törik meg. Ez a fő témája új adózási podcastunk induló adásának.

MIHEZ KEZD A NAV A HOZZÁ BEFUTÓ HATALMAS ADATTÖMEGGEL?

Az adórendszer digitalizációjának köszönhetően gigantikus mennyiségű adat halmozódik fel a magyar adóhatóságnál, amit megfelelő módon felhasználva valós időben lehetne monitorozni a gazdaság állapotát. Ez óriási versenyelőny lenne Magyarország számára.

10 ÉVE A LUXUSPROFITOT ADÓZTATTA A KORMÁNY, MOST AZ EXTRAPROFITOT

815 milliárdot remél a kormány attól a 13 adónemtől, amelyet 8 különböző szektorra vet ki. A költségcsökkentési intézkedéseket és az állami beruházások elhalasztását tartalmazó kb. 2000 milliárdos kiigazító csomag azonban valószínűleg így sem lesz elegendő.

ELKERÜLHETETLENÜL ROBOG FELÉNK A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ

Még sok a vita, de nagy eséllyel nem lehet megúszni a globális minimumadó bevezetését. Többek között erről, a reklámadó esetleges feltámasztásáról és a foci EB alatt Magyarországon pályára lépő játékosok adózásáról beszélgettünk a podcast második adásában.

MNB ELNÖK: ÚJRA KREATÍV ÉS UNORTODOX LÉPÉSEKRE VAN SZÜKSÉG

Matolcsy György ismét merész eszközökkel állítaná növekedési pályára a magyar gazdaságot és nagyszabású adóreformot sürget. Meghökkentő kijelentései több esetben is igaznak bizonyultak az elmúlt évtizedben, ezért most is érdemes odafigyelni szavaira.

TULAJDONKÉPPEN MI IS AZ AZ INFLÁCIÓS ADÓ?

Ez az adózási szakzsargonban létező fogalom arra utal, hogy az infláció, vagyis az árak emelkedésével a költségvetésbe befolyó ÁFA-bevételek is emelkednek. A podcast legújabb adásában többek között arról beszéltünk, hogy az inflációs adó gazdaságpolitikai eszköznek tekinthető-e.

MÉG SOHA NEM VOLT 3 SZÁMJEGYŰ A BENZINÁR ÁFA-TARTALMA

Mit tehet a kormány a rekordmagas üzemanyagárak ellen? Egyáltalán érdekében áll-e bármit is tenni ellene? Az ÁFA-tartalom csökkentése lenne az egyetlen járható út? Ezekre és más fajsúlyos adózási vonatkozású kérdésekre igyekeztünk választ adni a podcast 8. adásában.

MAGYARORSZÁG TÉNYLEG EGY KLASSZIKUS ADÓPARADICSOM?

A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben hazánk nem vált a nemzetközi offshore üzletek célpontjává, az alacsony adókulcsok nem tették klasszikus adóparadicsommá az országot. De nem ez volt az egyetlen szakmai kijelentés, amit a podcast hetedik adásában helyretettünk.

VÁLASZTÁS MAGYARORSZÁGON MÉG SOHA NEM KERÜLT ENNYIBE

Nehéz szakértői véleményt megfogalmazni a kormány által nemrég bejelentett 600 milliárdos adóvisszatérítési csomaggal kapcsolatban, a hatodik adásában mi mégis kísérletet tettünk erre. A feldolgozott témák között azonban nem ez az egyetlen, amiért kattintani érdemes.

BENZINÁR: LEHET, HOGY AZ UNIÓS SZABÁLYOZÁST (IS) MÓDOSÍTANI KELLENE?

Nem lenne meglepő, ha az elszabaduló üzemanyagárak és az inflációs félelmek miatt az Európai Bizottság lehetővé tenné, hogy a tagállamok ideiglenesen csökkenthessék a jövedéki adó mértékét. A podcast idei 5. adásában emellett a globális minimumadóról és a fordított adózásról is szót ejtünk.

MIÉRT NEM MEGOLDÁS AZ ADÓCSÖKKENTÉS A MAGAS BENZINÁR ELLEN?

A podcast idei 4. adásában kifejtjük, hogy a kormánynak miért nincs igazi mozgástere ebben a kérdésben, de egyéb vonatkozásban is foglalkozunk az adócsökkentés eszközével. Történelmi pillanatot is átélhettünk, hiszen megkaptuk első olvasó levelünket, amit szóban megválaszoltunk.

SZJA-TERV: ADÓMENTESSÉ TENNÉ A MINIMÁLBÉRT AZ ELLENZÉK

Választási kampányüzenetnek kiváló, adószakmai szempontból azonban több elemében is kifogásolható jövedelemadó-tervvel állt elő az ellenzéki összefogás. A podcast idei harmadik adásában az szja-val egy másik kontextusban, a végrehajtók oldaláról is foglalkoztunk.

ÚJ ADÓCSOMAG NÉLKÜL BETÖMHETETLEN AZ IDEI KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

Februárban 1585 milliárd forintra nőtt a költségvetés hiánya, és ebben még nincs benne a rezsicsökkentés negatív hatása, amit szakértői becslések 1000 és 2000 milliárd forint közé tesznek. Ekkora lyukat nehéz lesz úgy betömni, hogy közben ne nyúljunk hozzá az adórendszerhez.

EGY ÉVVEL ELHALASZTOTTÁK A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ BEVEZETÉSÉT

Részben az orosz-ukrán konfliktus számlájára írható, hogy az Európai Bizottság elengedte a bevezetés eredeti menetrendjét. A podcast idei 7. adásában a globális minimumadó mellett az elmúlt 12 év magyar adópolitikájával és a nemrég leleplezett óriási számlagyárral is foglalkoztunk.

VAN ÚJ A NAV ALATT: EZ MÁR RÉG NEM UGYANAZ AZ ADÓHIVATAL

A podcast első különkiadásában a NAV szóvivője, dr. Kis Péter András volt a vendégünk, aki izgalmas történetekkel, érdekes információkkal és kevéssé ismert kulisszatitkokkal szolgált az elmúlt évtizedben jelentős átalakuláson átesett magyar adóhatóság életéről, működéséről.

ÉLELMISZER-ÁRSTOP: A CSIRKEFARHÁT ESETE AZ INFLÁCIÓVAL

Gigantikus költségvetési hiány, kiemelkedő áfa-bevételek, élelmiszer-árstop, renitens lengyel adópolitika, globális minimumadó és megújult NAV-honlap. Az év eleje igencsak bővelkedik fajsúlyos adózási témákban, ezért nagy tempót diktáltunk a podcast 14. adásában.

GLOBÁLIS MINIMUMADÓ: VESZÉLYBEN AZ IPARŰZÉSI ADÓ ELSZÁMOLHATÓSÁGA

Az Európai Bizottság december 21-én hozta nyilvánosságra a globális minimumadóra vonatkozó irányelv tervezetét, amiben meglepetésre nem esik szó a helyi iparűzési adó elszámolhatóságáról. Szakmai izgalmak és némi bulvár fűszerezi a podcast 2. évadának első adását.

MINDEN JEL ARRA MUTAT, HOGY VÉGLEG ZÁTONYRA FUTOTT AZ E-ÁFA RENDSZER

A podcast idei utolsó adásában megpróbáltuk megfejteni, hogy miért helyezték indoklás nélkül hatályon kívül az eÁFA-rendszer indulását lehetővé tevő jogszabályokat. Ezen kívül nyomoztunk a magyar áfarés alakulása, a kiskereskedelmi adó módosítása és a svéd adómodell kapcsán is.

NAGYOT HARAP KI A KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEKBŐL A LEGÚJABB ADÓCSOMAG

A Parlament előtt a jövő évi adóintézkedésekről szóló törvénycsomag, ami többek között megszünteti a szakképzési hozzájárulást és drámaian csökkenti a szochó mértékét. Az adásban emellett az adóhatóság ellenőrzési módszereivel és az álhíradó ötletével is foglalkozunk.

SCI-FI VAGY GAZDASÁGI REALITÁS, HOGY A ROBOTOK IS ADÓZZANAK A JÖVŐBEN?

Isaac Asimov elismerését is kiváltaná az az elképzelés, amelynek hívei idővel adót vetnének ki a robotokra. Mint mindig, most is lelkiismeretesen kerestük az érvek mögött húzódó racionalitást, de a podcast jubileumi, 10. adásában más, kevésbé elméleti témák is terítékre kerültek.

A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ A LEGÁLIS MUNKA BÜNTETÉSE?

Domokos László, az ÁSZ elnökének véleménye szerint igen. Állításával vitába szálltunk, emellett foglalkoztunk a magyar adózók jövedelemeltitkolásával, a 25 év alattiak SZJA mentességével és egy nyereményjátékkal, amivel ki akarják fehéríteni a szerb gazdaságot.

A KARBONVÁM AZ EU ÚJ FEGYVERE A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS ELLEN

Adózási intézkedésekkel is lehet küzdeni a klímaváltozás ellen? A 3. adásban még az olimpiai jutalmak adózásáról, a házhoz szállított ételek utáni kedvezményes áfa megszűnéséről és a fordított adózás alkalmazásának új végső határidejéről beszélgettünk.

MAGYARORSZÁG HAJLANDÓ FELADNI VÉTÓJÁT A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ ÜGYÉBEN?

Sajtóértesülések szerint helyreállítási programjának elfogadása és az ezzel járó EU-s források megnyitása érdekében az egyéb vállalások mellett a magyar kormány a globális minimumadó bevezetésével szemben emelt vétójától is elállhat. Ezt amúgy az unió tagállamai közül egyedül Magyarország ellenzi.

A MAGYAR ADÓRENDSZER A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY KERESZTTÜZÉBEN

Az ellenzéki választási kampány igazi ötletcunamit hozott az adózási és gazdasági kérdéseket illetően, de a kormányzati oldal sem tétlenkedett ez idő alatt. Grandiózus tervek, merész megoldások és rendhagyó intézkedések állnak a podcast kilencedik adásának fókuszában.

ADÓELKERÜLÉS MIATT OLYAN GICCSESEK AZ ABBA FELLÉPŐ RUHÁI

Ezt az együttes egyik tagja vallotta be önéletrajzi könyvében pár éve. A podcast ötödik adásában szó esik még kkv-khoz érkező expressz áfa-visszautalásokról, a NAV elnökének érdekes kijelentéseiről és a Kurill-szigeteken bevezetendő putyini adókedvezményekről.