NYUGTÁVAL DICSÉRD A NAV-OT

Adószakmai és közéleti kérdésekről közérthetően, néha viccesen, de leginkább lényegre törően. Az Andersen Adótanácsadó Zrt. szakértőinek adózási podcast-je.

NYUGTÁVAL DICSÉRD A NAV-OT

Adószakmai és közéleti kérdésekről közérthetően, néha viccesen, de leginkább lényegre törően. Az Andersen szakértőinek adózási podcast-je.

EPIZÓDOK

EPIZÓDOK

MAGYARORSZÁG HAJLANDÓ FELADNI VÉTÓJÁT A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ ÜGYÉBEN?

Sajtóértesülések szerint helyreállítási programjának elfogadása és az ezzel járó EU-s források megnyitása érdekében az egyéb vállalások mellett a magyar kormány a globális minimumadó bevezetésével szemben emelt vétójától is elállhat. Ezt amúgy az unió tagállamai közül egyedül Magyarország ellenzi.

AZ ÁRSTOP MIATT BRÜSSZELNEK PANASZKODNAK A KÜLFÖLDI HÁTTERŰ MAGYAR KISKERESKEDELMI LÁNCOK

Bizonyos vállalkozások magyar piacról történő szándékos kiszorításaként értékelik a kormány intézkedéseit az olyan nagy, külföldi tulajdonú kiskereskedelmi hálózatok, mint az Aldi, a Lidl, a Tesco vagy az Auchan. Sajtóhírek szerint panaszukkal készek elmenni Brüsszelig is.

NEM AZ A VALÓDI ALAPKAMAT, AMIT A JEGYBANK MOST ANNAK HÍV

A podcast harmadik különkiadásában Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere, a Hold After Hours podcast állandó tagja volt vendégünk, akivel az MNB monetáris politikájáról, a jegybanki alapkamat alakulásáról és annak gazdaságra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

A KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK NÖVEKEDÉSE ÁRULKODIK A VALÓS INFLÁCIÓRÓL

Magyarország sokkal magasabb inflációs pályán van, mint ami a hivatalosan közölt adatokból kiolvasható. Az idei költségvetés felülteljesítő bevételi oldalát vizsgálva a pénzromlás valódi üteme 20% felett van. Ideje lenne átgondolni és megváltoztatni az infláció mérésének több évtizedes módszertanát?

A KIFIZETÉSI STOP ÁLLHAT A KÖLTSÉGVETÉS SZEPTEMBERI TÖBBLETE MÖGÖTT

A tavalyi 391 milliárdos deficit után idén 181 milliárd forintos többlettel zárta a szeptembert az államháztartás központi alrendszere. A számokból úgy tűnhet, hogy helyreállt a költségvetési egyensúly, a jelenség egyik fő oka azonban az lehet, hogy a kormány határozatban blokkolta a költségvetési szervek kifizetéseit.

A MAGYAR EXTRAPROFITADÓ UTÁN ITT AZ EU ENERGIAIPARI KÜLÖNADÓJA IS

Az Európai Unió Tanácsa rendeletben kötelezi a tagállamokat, így Magyarországot is, hogy a villamosenergia-termelők bevételeit maximalizálják és az e feletti részt a villamosenergia-felhasználók támogatására fordítsák. Nagy kérdés, mi lesz a hazai termelőket sújtó extraprofitadóval és az ún. Robin Hood-adóval?

A KEDVEZŐBB EKHO CSAK A KATÁSOK EGY RÉSZÉNEK JELENT MEGOLDÁST

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás irányába terelné a kormány a katázók egy részét, ennek érdekében szeptember 1-jétől jelentősen csökken az ekho-hoz kapcsolódó adóteher és az adminisztráció. A podcast legújabb adásban többek között erről az intézkedésről is véleményt mondunk.

KATA ÉS REZSI VÁLTOZÁSOK: ARÁNYTÉVESZTÉS ÉS KAPKODÁS

Speciális szerkezetű adásunkban a korábbi epizódokban elhangzott véleményeinket és elemzéseinket megidézve dolgozzuk fel a kata-törvénnyel és a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változásokat, mert az általunk akkor elmondottak több esetben is jól reflektálnak a jelenlegi helyzetre.

HIÁBA FOGADTÁK EL NYÁRON, ÉV VÉGÉN ÁT KELL ÍRNI A 2023-AS KÖLTSÉGVETÉST

Gyengélkedő forint, szárnyaló energiaárak, vágtató infláció, felforgatott adórendszer, elhalasztott nagyberuházások, új állami támogatási programok és családpolitikai intézkedések. Nem csoda, hogy decemberben teljesen át kell írni a jövő évi költségvetést, amit júliusban egyszer már megszavazott az Országgyűlés.

KRIPTO KÜLÖNKIADÁS: BLOKKLÁNCRA AZ ADÓTÖRVÉNYEKKEL!

A podcast második különkiadásában Szabó Dávid, a kripto univerzum elismert hazai szakértője volt vendégünk, akitől megtudhattuk, hogy egy kriptoeszköz nem csak pénzjellegű lehet, és akár buszjegyként is funkcionálhat, sőt, adójogszabályokat is programozhatunk a blokkláncába.

MIÉRT VÉTÓZZA MEGINT MAGYARORSZÁG A GLOBÁLIS MINIMUMADÓT?

Nagyon komoly versenyhátrányt jelentene hazánknak, ha kimaradna a globális minimumadó bevezetéséből, a kormány júniusban mégis megakadályozta a vonatkozó uniós irányelv elfogadását. A podcast új adásában megpróbáltuk feltárni, hogy milyen szándék húzódhat a kockázatos döntés mögött.

ELKÉPESZTŐ SZÁMOKKAL RIOGAT A 2023-AS KÖLTSÉGVETÉS TERVEZETE

A kormány az ideinél 5500 milliárd forinttal több adót kíván beszedni jövőre, ami óriási növekmény. Az adásban megpróbáltuk kitalálni, mire számíthatunk a tervezett költségvetés sarokszámai alapján. Vágtató inflációra? Egy komoly ÁFA-emelésre? Vagy a GDP nem várt növekedésére?

FOLYTATÓDIK AZ ADÓDIGITALIZÁCIÓS FORRADALOM

Egy programozó matematikust neveztek ki az adóhatóság új vezetőjének, ami előrevetíti, hogy a magyar adórendszer digitalizációjának lendülete jó eséllyel az elkövetkezendő években sem törik meg. Ez a fő témája új adózási podcastunk induló adásának.

MIHEZ KEZD A NAV A HOZZÁ BEFUTÓ HATALMAS ADATTÖMEGGEL?

Az adórendszer digitalizációjának köszönhetően gigantikus mennyiségű adat halmozódik fel a magyar adóhatóságnál, amit megfelelő módon felhasználva valós időben lehetne monitorozni a gazdaság állapotát. Ez óriási versenyelőny lenne Magyarország számára.

10 ÉVE A LUXUSPROFITOT ADÓZTATTA A KORMÁNY, MOST AZ EXTRAPROFITOT

815 milliárdot remél a kormány attól a 13 adónemtől, amelyet 8 különböző szektorra vet ki. A költségcsökkentési intézkedéseket és az állami beruházások elhalasztását tartalmazó kb. 2000 milliárdos kiigazító csomag azonban valószínűleg így sem lesz elegendő.

ELKERÜLHETETLENÜL ROBOG FELÉNK A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ

Még sok a vita, de nagy eséllyel nem lehet megúszni a globális minimumadó bevezetését. Többek között erről, a reklámadó esetleges feltámasztásáról és a foci EB alatt Magyarországon pályára lépő játékosok adózásáról beszélgettünk a podcast második adásában.

MNB ELNÖK: ÚJRA KREATÍV ÉS UNORTODOX LÉPÉSEKRE VAN SZÜKSÉG

Matolcsy György ismét merész eszközökkel állítaná növekedési pályára a magyar gazdaságot és nagyszabású adóreformot sürget. Meghökkentő kijelentései több esetben is igaznak bizonyultak az elmúlt évtizedben, ezért most is érdemes odafigyelni szavaira.

TULAJDONKÉPPEN MI IS AZ AZ INFLÁCIÓS ADÓ?

Ez az adózási szakzsargonban létező fogalom arra utal, hogy az infláció, vagyis az árak emelkedésével a költségvetésbe befolyó ÁFA-bevételek is emelkednek. A podcast legújabb adásában többek között arról beszéltünk, hogy az inflációs adó gazdaságpolitikai eszköznek tekinthető-e.

MÉG SOHA NEM VOLT 3 SZÁMJEGYŰ A BENZINÁR ÁFA-TARTALMA

Mit tehet a kormány a rekordmagas üzemanyagárak ellen? Egyáltalán érdekében áll-e bármit is tenni ellene? Az ÁFA-tartalom csökkentése lenne az egyetlen járható út? Ezekre és más fajsúlyos adózási vonatkozású kérdésekre igyekeztünk választ adni a podcast 8. adásában.

MAGYARORSZÁG TÉNYLEG EGY KLASSZIKUS ADÓPARADICSOM?

A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben hazánk nem vált a nemzetközi offshore üzletek célpontjává, az alacsony adókulcsok nem tették klasszikus adóparadicsommá az országot. De nem ez volt az egyetlen szakmai kijelentés, amit a podcast hetedik adásában helyretettünk.

VÁLASZTÁS MAGYARORSZÁGON MÉG SOHA NEM KERÜLT ENNYIBE

Nehéz szakértői véleményt megfogalmazni a kormány által nemrég bejelentett 600 milliárdos adóvisszatérítési csomaggal kapcsolatban, a hatodik adásában mi mégis kísérletet tettünk erre. A feldolgozott témák között azonban nem ez az egyetlen, amiért kattintani érdemes.

BENZINÁR: LEHET, HOGY AZ UNIÓS SZABÁLYOZÁST (IS) MÓDOSÍTANI KELLENE?

Nem lenne meglepő, ha az elszabaduló üzemanyagárak és az inflációs félelmek miatt az Európai Bizottság lehetővé tenné, hogy a tagállamok ideiglenesen csökkenthessék a jövedéki adó mértékét. A podcast idei 5. adásában emellett a globális minimumadóról és a fordított adózásról is szót ejtünk.

MIÉRT NEM MEGOLDÁS AZ ADÓCSÖKKENTÉS A MAGAS BENZINÁR ELLEN?

A podcast idei 4. adásában kifejtjük, hogy a kormánynak miért nincs igazi mozgástere ebben a kérdésben, de egyéb vonatkozásban is foglalkozunk az adócsökkentés eszközével. Történelmi pillanatot is átélhettünk, hiszen megkaptuk első olvasó levelünket, amit szóban megválaszoltunk.

SZJA-TERV: ADÓMENTESSÉ TENNÉ A MINIMÁLBÉRT AZ ELLENZÉK

Választási kampányüzenetnek kiváló, adószakmai szempontból azonban több elemében is kifogásolható jövedelemadó-tervvel állt elő az ellenzéki összefogás. A podcast idei harmadik adásában az szja-val egy másik kontextusban, a végrehajtók oldaláról is foglalkoztunk.

ÚJ ADÓCSOMAG NÉLKÜL BETÖMHETETLEN AZ IDEI KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

Februárban 1585 milliárd forintra nőtt a költségvetés hiánya, és ebben még nincs benne a rezsicsökkentés negatív hatása, amit szakértői becslések 1000 és 2000 milliárd forint közé tesznek. Ekkora lyukat nehéz lesz úgy betömni, hogy közben ne nyúljunk hozzá az adórendszerhez.

EGY ÉVVEL ELHALASZTOTTÁK A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ BEVEZETÉSÉT

Részben az orosz-ukrán konfliktus számlájára írható, hogy az Európai Bizottság elengedte a bevezetés eredeti menetrendjét. A podcast idei 7. adásában a globális minimumadó mellett az elmúlt 12 év magyar adópolitikájával és a nemrég leleplezett óriási számlagyárral is foglalkoztunk.

VAN ÚJ A NAV ALATT: EZ MÁR RÉG NEM UGYANAZ AZ ADÓHIVATAL

A podcast első különkiadásában a NAV szóvivője, dr. Kis Péter András volt a vendégünk, aki izgalmas történetekkel, érdekes információkkal és kevéssé ismert kulisszatitkokkal szolgált az elmúlt évtizedben jelentős átalakuláson átesett magyar adóhatóság életéről, működéséről.

NAGYOT HARAP KI A KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEKBŐL A LEGÚJABB ADÓCSOMAG

A Parlament előtt a jövő évi adóintézkedésekről szóló törvénycsomag, ami többek között megszünteti a szakképzési hozzájárulást és drámaian csökkenti a szochó mértékét. Az adásban emellett az adóhatóság ellenőrzési módszereivel és az álhíradó ötletével is foglalkozunk.

SCI-FI VAGY GAZDASÁGI REALITÁS, HOGY A ROBOTOK IS ADÓZZANAK A JÖVŐBEN?

Isaac Asimov elismerését is kiváltaná az az elképzelés, amelynek hívei idővel adót vetnének ki a robotokra. Mint mindig, most is lelkiismeretesen kerestük az érvek mögött húzódó racionalitást, de a podcast jubileumi, 10. adásában más, kevésbé elméleti témák is terítékre kerültek.

A MAGYAR ADÓRENDSZER A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY KERESZTTÜZÉBEN

Az ellenzéki választási kampány igazi ötletcunamit hozott az adózási és gazdasági kérdéseket illetően, de a kormányzati oldal sem tétlenkedett ez idő alatt. Grandiózus tervek, merész megoldások és rendhagyó intézkedések állnak a podcast kilencedik adásának fókuszában.

ÉLELMISZER-ÁRSTOP: A CSIRKEFARHÁT ESETE AZ INFLÁCIÓVAL

Gigantikus költségvetési hiány, kiemelkedő áfa-bevételek, élelmiszer-árstop, renitens lengyel adópolitika, globális minimumadó és megújult NAV-honlap. Az év eleje igencsak bővelkedik fajsúlyos adózási témákban, ezért nagy tempót diktáltunk a podcast 14. adásában.

GLOBÁLIS MINIMUMADÓ: VESZÉLYBEN AZ IPARŰZÉSI ADÓ ELSZÁMOLHATÓSÁGA

Az Európai Bizottság december 21-én hozta nyilvánosságra a globális minimumadóra vonatkozó irányelv tervezetét, amiben meglepetésre nem esik szó a helyi iparűzési adó elszámolhatóságáról. Szakmai izgalmak és némi bulvár fűszerezi a podcast 2. évadának első adását.

MINDEN JEL ARRA MUTAT, HOGY VÉGLEG ZÁTONYRA FUTOTT AZ E-ÁFA RENDSZER

A podcast idei utolsó adásában megpróbáltuk megfejteni, hogy miért helyezték indoklás nélkül hatályon kívül az eÁFA-rendszer indulását lehetővé tevő jogszabályokat. Ezen kívül nyomoztunk a magyar áfarés alakulása, a kiskereskedelmi adó módosítása és a svéd adómodell kapcsán is.

ADÓELKERÜLÉS MIATT OLYAN GICCSESEK AZ ABBA FELLÉPŐ RUHÁI

Ezt az együttes egyik tagja vallotta be önéletrajzi könyvében pár éve. A podcast ötödik adásában szó esik még kkv-khoz érkező expressz áfa-visszautalásokról, a NAV elnökének érdekes kijelentéseiről és a Kurill-szigeteken bevezetendő putyini adókedvezményekről.

A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ A LEGÁLIS MUNKA BÜNTETÉSE?

Domokos László, az ÁSZ elnökének véleménye szerint igen. Állításával vitába szálltunk, emellett foglalkoztunk a magyar adózók jövedelemeltitkolásával, a 25 év alattiak SZJA mentességével és egy nyereményjátékkal, amivel ki akarják fehéríteni a szerb gazdaságot.

A KARBONVÁM AZ EU ÚJ FEGYVERE A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS ELLEN

Adózási intézkedésekkel is lehet küzdeni a klímaváltozás ellen? A 3. adásban még az olimpiai jutalmak adózásáról, a házhoz szállított ételek utáni kedvezményes áfa megszűnéséről és a fordított adózás alkalmazásának új végső határidejéről beszélgettünk.