fbpx

Miért foglalkoztasson egy ügyvédi iroda gyakornokot? 

Ha praktizáló ügyvédként ezeket a sorokat olvassa, már túl van a szakvizsgákon, ügyvédjelölti éveken, és egyszer még a jogász diplomát is megszerezte. Nem volt egyszerű.

Egy gyakornok a fenti kihívásokat még nemhogy nem teljesítette, az is lehet, hogy soha nem is fogja. 

Mégis mi értelme van akkor egy joghallgatóval dolgozni?

Egy megfelelően kiválasztott és foglalkoztatott gyakornok érdemi segítséget jelenthet irodája számára, akit ráadásul sokkal rugalmasabban és költséghatékonyabban lehet foglalkoztatni egy pályakezdő jogásznál.
 

Ehhez elsősorban arra van szükség, hogy mindkét fél célja egy olyan szakmai együttműködés legyen, amiben a joghallgató munkája az ügyvédi iroda számára tényleges segítséget jelent. Ha az iroda a gyakornokra egyfajta jótékonysági projektként tekint, vagy a hallgató csak a kötelező egyetemi gyakorlatát szeretné letudni, akkor könnyen szerezhet mindkét fél rossz tapasztalatokat.
 
 
 
 
 

Mire érdemes figyelni, ha gyakornokot foglalkoztat?

Megfelelő gyakornok megtalálása

A motiváció, szakmai háttér felmérése egy végzett jogásznál is kihívást jelent, egy joghallgatónál erre méginkább figyelni kell. A legfontosabb, hogy olyan hallgatót keressen, aki hosszabb távon is szívesen dolgozna, és nem csak hat hétre (kötelező szakmai gyakorlat ideje) keres munkát. Így kisebb az esélye annak, hogy a újra és újra a gyakornokok betanításával kelljen foglalkozni a szakmai feladatok helyett. 

Az elkötelezett hallgatók jelentős része rendelkezni fog valamennyi tapasztalattal, mielőtt irodájához jelentkezik. Ezzel együtt mind náluk, mind a teljesen kezdőknél a szakmai tudás helyett a motivációt és a nyelvtudást érdemes vizsgálni, mert ezek lesznek azok a faktorok, amik eldöntik, hogy mennyire tud hasznos munkát végezni a gyakornok.

Az Arsboni SKUL új ügyfeleinek díjmentes gyakornok toborzàst & előszűrést biztosítunk, hogy kizárólag olyan jelöltekkel kelljen interjúznia, aki megfelel elvárásainak.

Milyen feladatokat delegáljunk egy gyakornoknak?

Triviális, de fontos azzal indítani, hogy a gyakornokok valóban nem ügyvédek, és még csak nem is ügyvédjelöltek. Ezért olyan feladatokat érdemes delegálni, amelyekhez nem szükséges előzetes szakmai tapasztalat, megfelelő utánajárással megoldhatóak. Ilyen lehetnek például kutatási és fordítási feladatok, dokumentumok, szerződések előkészítése minták alapján. Ha visszatérő feladatokat szignálunk gyakornokokra, érdemes egy playbookot összeállítani, ami alapján számukra a munkavégzés, az iroda számára pedig az ellenőrzés hatékonyabb lehet.

Hogyan érdemes gyakornokot foglalkoztatni

A gyakornokok a munka mellett egyetemre járnak, és évente kétszer vizsgaidőszakuk is van. Vannak olyan hallgatók, akik vállalják, hogy a vizsgaidőszak alatt is dolgoznak, de alapvetően olyan rendszert érdemes kialakítani, ami az iroda és a gyakornok számára is konzisztensen fenntartható. 

Tapasztalataink szerint ez átlagosan heti 20 óra munkavégzést jelent – ennél kevesebb időtartamban akkor lehet érdemes gyakornokot felvenni, ha az ellátandó feladatkör pontosan körülhatárolható és ellenőrizhető. 

Mindkét fél érdeke, hogy a beosztás lehetőleg egymást követő napokból, és minél több összefüggő időszakból álljon, hogy a gyakornokok az irodából tudjanak dolgozni. Gyakran előfordul, hogy a hallgatók az irodai munkán túl is rendelkeznek további kapacitással, ezért érdemes lehet a távmunkát is részben / egészben engedélyezni.

Hogyan minimalizálhatóak a költségek és adminisztrációs terhek?

A gyakornokok foglalkoztatására számos lehetőség van, ezek közül a legrugalmasabb az iskolaszövetkezet keretében történő munkavégzés. Kedvező adózásának köszönhetően egyrészt ennek a legalacsonyabbak a költségei, emellett teljesen rugalmas is, hiszen kizárólag a gyakornok által ténylegesen ledolgozott órákat kell kifizetni – az ehhez szükséges beosztást pedig az iroda aktuális igényei szerint alakíthatja. 

Egy iskolaszövetkezettel együttműködve az irodának az adminisztrációval sem kell foglalkoznia – a megfelelő diák kiválasztását követően a szerződéskötést, beléptetést, bérszámfejtést, az Iskolaszövetkezet végzi.   

Szeretne többet megtudni?

Betöltés...