fbpx

Interjú dr. Gerber Tamással, a Budapest Környéki Törvényszék elnökével

Hogyan lehet gyakornokként bekerülni a Budapest Környéki Törvényszékre?

A Budapest Környéki Törvényszék (BKT) a Nyitott Bíróság Program keretében létrehozott egy Szakmai Gyakornoki Programot, amelyre joghallgatók, igazgatásszervezési hallgatók és jogi felsőoktatási szakképzésben résztvevők jelentkezését várja – a Törvényszék valamennyi szervezeti egységénél – Budapesten és Pest Megyében (Budaörs, Cegléd, Dabas, Dunakeszi, Érd, Gödöllő, Monor, Nagykáta, Nagykőrös, Ráckeve, Szentendre, Szigetszentmiklós, Vác). Lehetőséget biztosítunk a hallgatóknak, hogy az őket érdeklő, érintő területen (büntető, polgári, közigazgatási-munkaügyi, gazdasági és igazgatás) töltsék el gyakornoki idejüket. Az érdeklődőktől önéletrajzot várunk a választott helyszín, a terület(ek), valamint a szakmai gyakorlati időtartam megjelölésével.

Milyen tapasztalattokkal gazdagodnak, akik Önöknél teljesítik a szakmai gyakornoki programot?

Megismerik a bírósági szervezetrendszert, annak felépítését, működését, a bírói életpályát, a bírói hivatást a mindennapi munkavégzés során. A személyes tapasztalatszerzéssel is szeretnénk hozzájárulni a pályaorientációhoz, hiszen a BKT az ország második legnagyobb törvényszéke, elengedhetetlen a szakmailag felkészült, képzett munkaerő-utánpótlás, ezért a gyakornokainkat visszavárjuk a Bíróságra a diploma megszerzése után bírósági fogalmazóként vagy felsőfokú bírósági ügyintézőként. A bírósági szervezet tagjává válni, annak tagja lenni rangot és megtiszteltetést jelent.

Hogyan lehet bírósági fogalmazóként a Budapest Környéki Törvényszékre kerülni?

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) évente két alkalommal hirdet felvételt bírósági fogalmazói álláshelyekre, és a pályázónak a BKT-t kell megjelölnie.

Mi alapján választják ki a bírósági fogalmazókat?

Központi felvételi versenyvizsga alapján, amely során a bírósági pályára készülő jelentkező elméleti és gyakorlati tudásával győzi meg a bizottságot a szakmai felkészültségéről.

Bővebb információ a Budapest Környéki Törvényszékről

Sidó Edina, Szakmai Gyakornoki Program koordinátor
0630-197-1229