fbpx

„Az önfeledt és szabad egyetemi polgári lét életre szóló emlék, nincs szebb időszak ennél.

Interjú dr. Fehér Dániellel, a Fehér és Társai Ügyvédi Iroda alapító partnerével az egyetemi évekről, a jogászi hivatásról, valamint az iroda alapításáról.

Interjú dr. Takács Diánával, a Deloitte szenior adó- és jogi tanácsadójával 🎤

Miért választotta a jogi pályát?

Úgy éreztem, ez áll hozzám a legközelebb. Ebben az is közrejátszott, hogy a reál tudományok nem vonzottak, s bár a nyelvészet mindig lekötött, bölcsész nem akartam lenni.

Mi a legkedvesebb emléke az egyetemi éveiből?

Az önfeledt és szabad egyetemi polgári lét életre szóló emlék, nincs szebb időszak ennél. Számomra ezt az időszakot olyan élmények tették feledhetetlenné, mint a joghallgatói szellemi légkör, a szakmai, politikai viták, az egyetemi újság szerkesztése, a végeérhetetlen jogászbulik és az életre szóló barátságok, szerelmek.

Utólag hogy látja, versenyképes-e az a tudás, amit egy jogi egyetem ma Magyarországon nyújtani tud?

Akkoriban rendkívül erős dogmatikai alapokra lehetett szert tenni, de égető hiányt jelentett a minőségi gyakorlati képzés általános hiánya. Egy-két előadótól eltekintve nem igazán tehetettünk szert gyakorlati ismeretekre, noha a jog egy gyakorlati tudomány. Ez aztán azt is eredményezte, hogy pályakezdőként az sem tudtuk, hogyan álljunk neki egy jogeset megoldásának, jóllehet erre lettünk kiképezve, legalábbis elméletileg.

Interjú dr. Gerber Tamással, a Budapest Környéki Törvényszék elnökével 🎤

Miért szereti az ügyvédi szakmát?

Azért, mert azon kevés szakmák egyike, ahol az ember alapvetően független és a munkavégzését tekintve csak szűk körben utasítható. Ez nagyon hamar nagyfokú „alkotói” szabadságot és persze felelősséget is eredményez, de aki ezt megszokja és megszereti, az már nem vágyik klasszikus hierarchikus viszonyokra.

Mióta dolgozik a Fehér és Társainál?

A Fehér és Társai Ügyvédi Iroda létrejötte, vagyis 2006 óta.

Hogyan látja az irodájuk helyzetét öt éves távlatban?

Nemzetközi „One Stop Shop” szolgáltatásokat nyújtó tanácsadói cégcsoport szerves részeként, az adótanácsadói, könyvelési, bérszámfejtési üzletággal szoros szakmai szimbiózisban működve, kis- és közepes vállalkozások magyar és nemzetközi, Big4 szintű támogatójaként.

 

Interjú Dr. Dziuba Leszekkel, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem oktatójával 🎤

Miért jó a Fehér és Társainál dolgozni?

A klasszikus ügyvédi hagyományokban gyökerező munkastílust ötvözzük a 21. század modern tanácsadói kihívásaival, amelynek keretében a munkatársaink nem csak ügyvéd, hanem adótanácsadó, könyvelő, bérszámfejtő és könyvvizsgáló kollégákkal dolgoznak együtt Magyarországon és a világ számos országában egyaránt. A nemzetközi hálózati tagságok révén számos külföldi vonatkozású és szakmailag a legkülönfélébb összetételű ügyeken lehet dolgozni magyarul németül és angolul, ugyanakkor a nemzetköziség családias légkörrel párosul, amelyben a kiegyensúlyozott szakmai fejlődés és a külföldi gyakorlatszerzési lehetőség mindenkinek biztosított.

Mit tanácsol a mostani joghallgatóknak, milyen képességeket, illetve készségeket érdemes a leginkább elsajátítani?

Az erős dogmatikai alap továbbra is fontos, de a kifinomult gyakorlati érzék, a folyamatos továbbképzésre való igény, a többletkvalifikáció és a külföldi tanulmányi vagy szakmai tapasztalat nélkülözhetetlen.

Szeretnél többet megtudni az irodáról?

Csekkold a Munkáltatói Profiljukat!

Nézelődnél még ?

Csekkold a Legal Fest szafariján róluk készült képeket!