fbpx

Bízz magadban és a csapatodban

Bízz magadban és a csapatodban

Idén negyedik alkalommal rendezi meg a DLA Piper iroda Lawyer for a Day versenyét, ahol Te is kipróbálhatod magad ügyvédként. Az első forduló mindössze egy rövid online tesztből áll, melyet a chatbotbeszélgetés keretében lehet megoldani – a versenyen viszont akár irodalátogatással egybekötött moszkvai hétvégét, illetve részt vehetsz a budapesti nemzetközi döntőn, a tehetséges hallgatókra pedig az iroda is felfigyel.

Az alábbiakban Deli Jankával, a 2016-es verseny egyéni és csapatban is különdíjjal jutalmazott versenyzőjével készített interjúnkat olvashatjátok. Janka jelenleg dolgozott a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda Litigation & Regulatory csoportjának ügyvédjelöltjeként, majd az Egyesült Államokban, a Standordon tanult ösztöndíjasként. 

Honnan értesültél a tavalyi versenyről?

Az Arsboni Facebook kampányán keresztül vettem észre a felhívást.

Ki vagy mi motivált tavaly a jelentkezésed során?

Alapvetően teljesítményorientált vagyok, igyekszem folyamatosan fejlődni és a legtöbbet kihozni magamból. Szeretek versenyezni, már általános iskolás koromban is indultam versenyeken, a gimnáziumi éveim során pedig kifejezetten sokat versenyeztem. A sikeres szereplésekkel megalapozott magabiztosság, a versenyhelyzetekben szerzett rutin, és a versenyek során fejlesztett készségek felbecsülhetetlenül értékesnek és hasznosnak bizonyultak már akkor és azóta is, és számos helyzetben jelentettek előnyt számomra, legyen szó érettségiről, nyelvvizsgákról, egyetemi vizsgákról vagy állásinterjúkról.

Elsőévesen még tételes jogi ismeretek hiányában nem gondolkodtam jogi versenyeken, a másod- és harmadéves időszakot pedig az egyetem és Mathias Corvinus Collegium Jog Szakirányának képzése mellett leginkább szakmai tapasztalatszerzésre, gyakorlati tudás megszerzésére fordítottam. A negyedik évet külföldön töltöttem az Egyesült Államokban, illetve Franciaországban, közgazdaságtani és joggazdaságtani ismeretekkel, valamint francia jogi szaknyelvi tudással gazdagodva, így nem volt lehetőségem szakmai megmérettetésre. Ötödévesen döbbentem rá, hogy elérkezett az utolsó lehetőség arra, hogy kipróbáljam magamat, és összemérjem a tudásomat más jogászhallgatókkal.

Melyik volt az a pillanat tavaly, ami leginkább megragadta szerinted a verseny lényegét?

A verseny lényegét abban láttam, hogy a jogi tanácsadás minden aspektusát tartalmazta, így valóban remek lehetőséget nyújtott arra, hogy a jogászhallgatók kipróbálják magukat ebben a szakmában. Az online fordulók során a jogi kutatás volt fókuszban, azt mérve, hogy absztrakt jogesetek kapcsán mennyire tudnak a versenyzők jogi kérdéseket, problémákat azonosítani, ezekre a válaszokat megtalálni esetleg alternatív lehetőségek felvázolásával, és képesek-e mindezt a laikus ügyfél számára is érthető formában megfogalmazni. A döntőben az időhiány mint tényező bevezetésével a versenyzők az előbbieken felül időnyomás melletti precíz adatfeldolgozásból, csapatmunkából, munkamegosztásból, időbeosztásból, a feladatok priorizálásából és prezentálásból vizsgáztak.

Volt-e olyan hullámvölgy a felkészülés során, amikor majdnem elveszítetted a motivációdat? Mi segített ennek leküzdésében?

Az online fordulóknál kitűzött hosszú határidőknek köszönhetően szerencsére bőségesen állt idő a versenyzők rendelkezésére a kérdések megválaszolására, így jól lehetett ütemezni még sűrű időbeosztás mellett is a feladatsorok kitöltését, illetve az ehhez szükséges jogi kutatást is.

Milyen tapasztalatot kaptál a Lawyer for a Day-től, amit máshol nem szerezhettél volna meg?

A Lawyer for a Day egyedülállósága más versenyekhez képest abban rejlett, hogy ötvözte az egyéni és a csapatversenyt. A versenyzők az online fordulók során ugyanis individuálisan gyűjtik a pontokat – csak magukra számíthatnak, illetve nem is függ másoktól a teljesítményük -, majd a döntőbe jutó, legjobb egyéni teljesítményt nyújtó versenyzők véletlenszerű sorsolással kerülnek háromfős csapatokba. Amint azt a zsűri tagjai is kiemelték a tavalyi eredményhirdetés keretében, a döntőben nyújtott teljesítmény már nem az egyes versenyzők tudásán és felkészültségén múlik leginkább, hanem azon, hogyan tudnak együtt dolgozni az addig vetélytárs, általában teljesen ismeretlen másik két versenyzővel. Azok a csapatok vették sikeresen az utolsó megmérettetést, amelyek valóban egy csapatként tudtak dolgozni, és amelyben a versenyzők feltétlen szakmai bizalommal tudtak együttműködni egymással.

A verseny ideje alatt volt lehetőséged az irodában dolgozó ügyvédekkel, jelöltekkel szót váltani?

A döntő során a félkészülési időben minden csapatnak lehetősége volt az irodában dolgozó ügyvédektől, ügyvédjelöltektől segítséget kérni, azonban időgazdálkodás szempontjából ez kockázatot is rejtett magában. Az eredményhirdetés utáni állófogadás során már a verseny nyomása nélkül, felszabadultan lehetett elbeszélgetni az iroda tagjaival, amely hosszúra is nyúlt, igazolva ezzel mindkét oldalon az igényét annak, hogy lehetőség legyen az interakcióra.

Ha visszaemlékszel, hogyan írnád le az iroda hangulatát; akkor, a verseny alatt hogy érezted magad, és ahhoz képest hogy érzed magad most, ügyvédjelöltként?

A verseny közben nem igazán volt idő az iroda hangulatát felmérni, hiszen szoros határidő mellett kellett dolgoznunk, ami azt gondolom, tökéletesen szimulálta egy ügyvédjelölt mindennapjait is. A remek szervezés és a zsűri tagjainak illetve a verseny szervezőinek a kedvessége, nyitottsága, pozitív hozzáállása szintén reális képet festett arról a légkörről, amellyel ügyvédjelöltként fogadtak az irodában.

Ha jól tudom, nem voltál benne a győztes csapatban, azonban csapatod és a Te teljesítményedet is különdíjjal jutalmazták. Veled kapcsolatban miben nyilvánult meg az, hogy „az iroda felfigyel a tehetséges hallgatókra”?

Csapatunk a Wolters Kluwer csapatnak ítélhető különdíját kapta, amely a zsűri elmondása alapján felért a második helyezéssel, így büszkén zárhattuk a versenyt egy ilyen szoros mezőnyben is. Én az Agilitás és Hatékonyság különdíját nyertem el, és úgy gondolom a kiemelkedő egyéni teljesítmények többféle különdíjjal való értékelése már önmagában jól mutatta, hogy az iroda felfigyel a tehetséges hallgatókra és díjazza őket. Biztos vagyok abban, hogy a versenyen való sikeres szereplésem is hozzájárult ahhoz, hogy nyár végével ügyvédjelöltként csatlakozhattam az irodához. Ennek kapcsán azt tanácsolnám a jelenlegi jogászhallgatóknak, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget arra, hogy kitűnjenek évfolyamtársaik közül, ideértve a versenyeket, külföldi tanulmányi utakat, szakmai gyakorlati helyeket, szakkollégiumi képzéseket, hiszen később, a munkaerőpiacra kikerülve ezek hiányában versenyhátrányban lesznek majd azokkal szemben, akik tudatosabban építgették karrierjüket.

Mit tanácsolnál azoknak a hallgatóknak, akik még most is hezitálnak, és arra gondolnak, hogy csak évfolyamelsők, szakkollégisták és a Ptk.-t fejből felmondó hallgatók érhetnek el helyezést a versenyen?

Először is, érdemes belátni azt, hogy semmi vesztenivalója nincs az embernek egy versenyen való elindulással, sőt kizárólag gazdagodhat ezzel (például jogi kutatással szerzett többlettudás, prezentációs készség fejlesztése, rutinszerzés, networking által), még akkor is, ha helyezést esetleg nem érne el. Másodszor, a tavalyi verseny helyezettjei sem felelnek meg mind a kérdésben felsorolt „determináló” tényezőknek – a Ptk.-t fejből felmondó rám sem volt igaz –, így mindenkit bátorítanék arra, hogy jelentkezzen. Aki hezitálna, gondoljon arra, hány hozzá hasonló vagy esetleg nála jobb képességű hallgató nem fog végül elindulni a versenyen, vagy ki fog esni, mert szintén nincs bátorsága, lekési a leadási határidőt, esetleg megfeletkezik az egészről. Az is elképzelhető, hogy elbizonytalanodik a feladatsor láttán, nem fér bele az idejébe, szimplán lusta vagy nem is érdekli a lehetőség. Őket már mind megelőzte, ha belevág, és határidőben megválaszolja az online forduló kérdéseit. Kiszállni aztán, ha bárki meggondolná magát, még a döntő előtt is lehetséges! Sok szerencsét és sikeres versenyzést kívánok mindenkinek!

Janka sikeres szereplése után a DLA Piper ügyvédjelöltje lett, majd az Egyesült Államokban tanult ösztöndíjasként.

Te is kipróbálnád magadat ügyvédként? Szívesen eltöltenél egy hétvégét Londonban? Akkor jelentkezz az idei Lawyer for a Dayre, és mutasd meg, mire vagy képes.

Vegyél részt Te is a Lawyer for a day 2019-es versenyén!

Kíváncsi vagy milyen volt a 2017-es verseny, vagy hogy milyen az élet a DLA-ben? Nézd meg saját magad!

“Biztos vagyok abban, hogy a versenyen való sikeres szereplésem is hozzájárult ahhoz, hogy nyár végével ügyvédjelöltként csatlakozhattam az irodához.”

Deli Janka

A 2016-os verseny különdíjasa

“Egyáltalán nem az akadémiai tudást és egy mikroterület szakirodalmának beható ismeretét várja el, mint pl. az OTDK.”

Varga Yvett

A 2016-os győztes csapat tagja

A szervező

Vegyél részt Te is a Lawyer for a day 2019-es versenyén!