fbpx

Tippek a pulpitusról: Ötletek fiatal ügyvédeknek, amiket érdemes megfogadni a bíróság előtt

Az újdonsült védőügyvéd számára nagy kihívást jelent az első bírósági tárgyaláson való megjelenése. A következő cikk alapját két tapasztalt személy véleménye adja. Két amerikai bíró, Lynne Stewart, aki a Baltimore City Bar Association jelenlegi elnöke, és Julie Robinson, az első afrikai-amerikai nő, aki a Kansas-i szövetségi kerületi bíróság bírája lett, korábbi ügyész és csődbíró megosztja velünk azokat a tapasztalatokat, amik közelebb vezethetik a fiatal ügyvédeket a helyes és hatásos megjelenéshez a bíróság előtt. Tanácsaikat a kontinentális jogrendszerben tevékenykedő ügyvédeknek is érdemes megfogadniuk.

1. Viselkedés

“Légy gyors, udvarias és profi.” (Lynne Stewart bíró)

“A bíróság és a kamarák személyzetének megközelítése tisztelettel és egészséges alázattal történjen. A bíróság hivatalában dolgozók tapasztaltak és élvezik a bírók tiszteletét és bizalmát. ” (Julie Robinson bíró)

2. Erőforrás-használat

“Nem vagy egyedül, használd a forrásaidat – kérdezd a munkatársakat a gyakorlati tudnivalókért.” Tudjátok, hogy milyen típusú technológia áll rendelkezésre a tárgyalóteremben? “(Lynne Stewart bíró)

3. Kérdések

“Ha elsőre nem értetted meg a bíró kérdését, kérdezz vissza!” (Lynne Stewart bíró)

4. Megjelenés

A nőkre vonatkozóan – Stewart bíró úgy véli, hogy a nőknek összeillő kosztümöt illik viselnie. Amennyiben a szoknya mellett döntesz, mindenképpen vegyél fel harisnyát is. A férfiak esetében – Stewart bíró úgy véli, hogy az illő viselet az öltöny, vasalt inggel és polírozott cipővel.  A szemöldök-és orrpiercingek, attól függetlenül, hogy kifejezik az egyéniségünket, a tárgyalóteremben negatív benyomást tehetnek. Érdemes kerülni ezek viselését.

5. Kollegialitás

“Bárhová mész barátokat szerezz és ne ellenségeket. Tudd, hol van helye vitának. A hitelesség a legfontosabb, amid van.” (Robinson bíró)

Hagyd, hogy az érveid beszéljenek helyetted. Ne a másik fél megalázása legyen a cél.

6. Jól építsd fel a beszédeidet

Robinson bíró kiemeli, hogy a fiatal ügyvédeknek az előkészületek során fontos beleképzelniük magukat a bíró helyébe, aki rengeteg hasonló üggyel találkozhatott. Az ügyvédeknek így tanácsos lényegretörő, tömör beszédeket megfogalmazniuk. Védőbeszéded megírásakor készíts olyan változatot, ahol elhagyod a korábbi joggyakorlatra való hivatkozásokat, de ebben az esetben mindig ellenőrizd le, hogy ekkor is megmarad-e a szöveg velős mondanivalója.

7. Ismerd a gyakorlatot

Robinson bíró kijelenti, hogy a fiatal ügyvédeknek ismerniük kell a bíróság bizonyítási, eljárási és helyi gyakorlatát.

+1. Ismerd a bírót

Valószínűleg ez a legfontosabb szabály, amelyet a fiatal ügyvédeknek feltétlenül ismernie kell. Minden bírónak megvan a maga sajátossága, amelyet el kell fogadni. A fiatal ügyvéd alkalmazkodóképessége utat jelenthez a hatásosság növelése felé.

Balogh Szonja

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára az alul található boxban, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Hogyan tanuljunk jogot? Négy tanulási technika, amivel fejlesztheted a memóriád

A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen....

Bízz magadban és a csapattársaidban – Interjú Deli Jankával

Prezentációs készségek, networking, egyedülálló szakmai tapasztalat. A tavalyi Lawyer for a Day egyik díjazottjával beszélgettünk.

Munkakeresés a jogi egyetem után? Erre az öt dologra lesz szükséged

A munkaerőpiac elég sivárnak tűnhet az egyetemről megérkezve, azonban az igazi kérdés nem az, hogy fogsz-e munkát találni, hanem az, hogy hogyan.

Az ügyvédség művészete: tippek az első megjelenésre a bíróság előtt

Az ügy előkészítése, a jog és joggyakorlat ismerete fontos, de ez nem fedi le a teljes képet, amire a bíróság előtt szükséged van.

Ez a beszéd, testbeszéd – Öt tipp a sikeres bírósági fellépéshez

A testbeszéd sokszor fontosabb tényező lehet a bírósági fellépés értékelésekor, mint az ügyvéd által elmondott beszéd, előre megírt szöveg.

A 10 legfontosabb dolog, hogy munkát kapj a jogi egyetem után

Az egyik legnehezebb időszak az, amikor befejezik az egyetemet a hallgatók, és állást kell találniuk. Pár dologra érdemes odafigyelni ilyenkor.

Ügyfeleink felkészítése a bírósági eljárásra

Amikor tényleges tárgyalásra kell készülni, hacsak az ügyfél nem tapasztalt peres fél, akkor az ügyvéd dolga, hogy végigvezesse őt az egész folyamaton.

Túlélési tippek kezdő jogászoknak

A kezdő jogászok munkája sem egyszerű, ezért összegyűjtöttünk pár ötletet és tippet, hogy megkönnyítsük az első pár év átvészelését.

Hogyan tanuljunk jogot? 4 tanulási technika, amivel fejlesztheted a memóriád

A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen....