Ez a beszéd, testbeszéd – Öt tipp a sikeres bírósági fellépéshez

Mindannyian tudjuk, hogy a testbeszéd számos esetben sokkal „hangosabban szól”, mint a kimondott szó. Egy magabiztos mosollyal új ügyfeleket szerezhetünk, de az érdektelenségünkkel el is riaszthatjuk őket. Ügyvédként a tárgyalóterem az egyik legfontosabb hely, ahol „szerepelni” kell. Akár beszél valaki, akár csak a székében ül, a szemek rászegeződhetnek, vizsgálva a reakciókat. Az amerikai filmekben – ahol az ügyvéd akár pusztán a szavak erejével nyeri meg az esküdtszéket – is láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy nem csak az számít amit mondunk, hanem az is, hogy hogyan. Igaz, hogy a kontinentális jogrendszerünkből adódóan nálunk másképp működik egy peres eljárás és talán azt gondolhatjuk, hogy kevésbé fontos a kiállás, de az alábbiakban felsorolt szempontokat érdemes szem előtt tartanunk.

Allison Leotta (korábbi amerikai szövetségi ügyész, öt regény szerzője, köztük az egyik az Oprah Magazine által megválasztott legjobb nyári könyv volt az elmúlt évben) elmondása szerint a bíróságon töltött tizenkét év megtanította a viselkedés kiemelkedő szerepére. „Sajnos a jogi egyetemen nem tanítják a testbeszédet, a beszédkészséget és az ügyvédek meglepően nagy száma nem is foglalkozik ezzel”, mondta. Lássuk a hozzáértő tippjeit:

1. tipp: maradj szerepben, akkor is, ha éppen nem beszélsz!

„A közönség – akár a bírák, akár az ellenérdekű fél – az első perctől kezdve látnak és figyelnek téged, tehát sokkal korábban a megszólalásodnál. A tárgyalóteremben a hallgatóság nem nyomkodja a telefonját, nem beszélget, nem áll fel a helyéről. Tehát mindent észrevesznek, amit teszel és következtetéseket vonnak le arról, hogy ki vagy.”

2. tipp: nézz a tükörbe és figyeld meg a semlegességet!

„Tényleg közömbösnek, semlegesnek tűnök? Vagy csak úgy néz ki, mintha a házastársammal vitatkoznék? A tárgyalótermi viselkedés kulcsa a szavahihetőség és a hitelesség. Ha ellenszenvesnek találnak, kevésbé fognak megbízni benned.”

3. tipp: próbálj egy leheletnyi, nyugodt mosolyt mutatni!

„Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás a tükör előtt! Hiszen nagyon könnyű túlzásba esni a mosollyal és senki sem szeretne ’bohócnak’ tűnni. De megtalálhatod azt a hajszálvékony mosolyt, ami sokkal barátságosabbá tesz és magabiztosságot sugároz. Van valami igazság az 1980-as évekbeli dezodor reklámban: ’Soha ne hagyd, hogy izzadni lássanak’. Váratlan bizonyíték, vagy tanúvallomás? Nyugodt mosoly legyen a válasz. Ha rosszalló tekintettel nézel és hirtelen visszahátrálsz, azt a következtetést vonhatják le, hogy aláásottnak érzed a saját ügyed. Ha megtartod a semleges, leheletnyi mosolyodat az azt üzeni: minden úgy megy, ahogy elterveztem, minden a mesteri tervem része.”

4. tipp: végezz velük kedvesen!

„Légy kedves mindenkivel a tárgyalóteremben. A kedvesség a világot jobb hellyé, téged pedig boldogabb emberré tesz. De ha ez nem győzött meg, akkor vedd fontolóra, hogy a kedvesség miatt sokkal valószínűbb, hogy megnyersz egy ügyet. Ugyanis ha jó embernek gondolnak, helyes értéket, indítóokot tulajdonítanak annak, amit mondasz. Azonban ha aljasnak és tisztességtelennek tűnsz, százszor meggondolják, hogy elhiggyék a mondandódat. Számos érv szól amellett, hogy egy ügyvéd kedves legyen a jelöltjével, de a bónusz, ha ezt a bíróságon is észreveszik. Valamint a bírósági titkárral, írnokkal is előnyös pozitív kapcsolatot kialakítani.”

5. tipp: dolgozz a hangszíneden!

„Én évekig harcoltam, hogy megtaláljam az enyémet. Különböző pontok között próbáltam megtalálni az egyensúlyt: ne legyek túl fiatalos, ne legyek túl akadémikus vagy éppen túl harsány. A beszéd legyen értelmes, de ne mézesmázos; szívélyes, de ne émelyítő; szenvedélyes, de közben nyugodt. Nagyon nehéz egyensúlyozni a szinte elválaszthatatlan stílusok között, kifejezetten a kezdő jogászok, ügyvédek számára.

Történetesen, számomra az optimális hangszínt az jelenti, ha úgy beszélek, ahogy az anyósommal beszélnék: egy értelmes, empatikus, szeretett és csodált nővel, aki a legjobb oldalamat hozza elő. Gondolj egy ilyen személyre a saját életedből! Stephen King is egy képzeletbeli, ’ideális olvasó’ számára írja a könyveit. A záró érvelést egy képzeletbeli ’ideális bírósághoz’ intézd, akit tisztelsz, kedvelsz, és a legjobbat hozza ki belőled. Ha nem vagy benne biztos, hogy a megfelelő hangszínt használod, mondd el a beszédedet a saját anyósodnak, vagy bármilyen külső szemlélőnek, hiszen egy laikus véleménye felnyithatja a szemedet.”

A testbeszéded segítheti, vagy hátráltathatja az ügyedet. A kulcs, hogy tartsd szem előtt azt az üzenetet, amit képviselsz.

Rácz Ildikó

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni őszi Karrier Fesztiváljára, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható. A kép forrása pedig itt.

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Hogyan tanuljunk jogot? Négy tanulási technika, amivel fejlesztheted a memóriád

A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen....

Tanulástechnikai tréningsorozat

Tanulástechnikai tréningsorozat Érezted már úgy, hogy a vizsgaidőszak végére nemcsak minden energiád, de az életkedved is eltűnt? Most kezdted az egyetemet, és még nem tudod, hogy hogyan tudsz ekkora anyagokat elsajátítani? A vizsgák előtt nem tudsz aludni, s annyira...

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az?

Ha bármit kérdezhetnél a főnöködtől, mi lenne az? Az Arsboni Karriernapon az a célunk, hogy kertelés nélkül megtudhassátok a titeket ténylegesen érdeklő infókat, hogy a hozzátok legjobban passzoló munkhalyet választhassátok ki! Tényleg hajnali kettőig is bent szoktak...

Hogyan válasszak magamnak munkahelyet?

Nem tudod, milyen szempontok alapján válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

Bértárgyalás 1*1 – Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki

Bértárgyalási 1*1. Négy tipp, hogy a legjobb fizetést harcold ki Hogyan képviseld érdekeidet sikeresen egy tárgyaláson anélkül, hogy átlépnél egy bizonyos határt? Hogyan határozd meg bérigényedet reálisan? Meddig mehetsz el fizetési igényeid érvényesítésénél? Íme...

Ilyen egy nap a DLA Piper ügyvédjeként!

Véget ért az idei ‘Lawyer for a Day’ jogesetmegoldó verseny. A döntőjébe jutott hallgatóknak magyar startupot kellett képviselniük egy holland befektetővel való tárgyaláson, miközben kollégáinkkal is együtt kellett működniük – igazán élethű volt a szimuláció....

Dolgozz egy európai nagyvárosban, a világ egyik vezető ügyvédi irodájánál

Idén is meghirdeti clerkship programját a Baker McKenzie Ambiciózus negyed- vagy ötödéves joghallgató, vagy frissen végzett jogász vagy? Szívesen dolgoznál külföldön, a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájánál? Egyedülálló szakmai tapasztalatra tennél szert, miközben...

Bízz magadban és a csapattársaidban – Interjú Deli Jankával

Prezentációs készségek, networking, egyedülálló szakmai tapasztalat. A tavalyi Lawyer for a Day egyik díjazottjával beszélgettünk.

A verseny, ami leginkább egy társasjátékhoz hasonlít

A versenyen tapasztaltakról beszélgettünk a tavalyi győztes csapat tagjával, Varga Yvettel.

Karrierest az ELTE ÁJK-n

Gyakorló jogászok meséltek pályájukról.