fbpx

Ez a beszéd, testbeszéd – Öt tipp a sikeres bírósági fellépéshez

Mindannyian tudjuk, hogy a testbeszéd számos esetben sokkal „hangosabban szól”, mint a kimondott szó. Egy magabiztos mosollyal új ügyfeleket szerezhetünk, de az érdektelenségünkkel el is riaszthatjuk őket. Ügyvédként a tárgyalóterem az egyik legfontosabb hely, ahol „szerepelni” kell. Akár beszél valaki, akár csak a székében ül, a szemek rászegeződhetnek, vizsgálva a reakciókat. Az amerikai filmekben – ahol az ügyvéd akár pusztán a szavak erejével nyeri meg az esküdtszéket – is láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy nem csak az számít amit mondunk, hanem az is, hogy hogyan. Igaz, hogy a kontinentális jogrendszerünkből adódóan nálunk másképp működik egy peres eljárás és talán azt gondolhatjuk, hogy kevésbé fontos a kiállás, de az alábbiakban felsorolt szempontokat érdemes szem előtt tartanunk.

Allison Leotta (korábbi amerikai szövetségi ügyész, öt regény szerzője, köztük az egyik az Oprah Magazine által megválasztott legjobb nyári könyv volt az elmúlt évben) elmondása szerint a bíróságon töltött tizenkét év megtanította a viselkedés kiemelkedő szerepére. „Sajnos a jogi egyetemen nem tanítják a testbeszédet, a beszédkészséget és az ügyvédek meglepően nagy száma nem is foglalkozik ezzel”, mondta. Lássuk a hozzáértő tippjeit:

1. tipp: maradj szerepben, akkor is, ha éppen nem beszélsz!

„A közönség – akár a bírák, akár az ellenérdekű fél – az első perctől kezdve látnak és figyelnek téged, tehát sokkal korábban a megszólalásodnál. A tárgyalóteremben a hallgatóság nem nyomkodja a telefonját, nem beszélget, nem áll fel a helyéről. Tehát mindent észrevesznek, amit teszel és következtetéseket vonnak le arról, hogy ki vagy.”

2. tipp: nézz a tükörbe és figyeld meg a semlegességet!

„Tényleg közömbösnek, semlegesnek tűnök? Vagy csak úgy néz ki, mintha a házastársammal vitatkoznék? A tárgyalótermi viselkedés kulcsa a szavahihetőség és a hitelesség. Ha ellenszenvesnek találnak, kevésbé fognak megbízni benned.”

3. tipp: próbálj egy leheletnyi, nyugodt mosolyt mutatni!

„Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás a tükör előtt! Hiszen nagyon könnyű túlzásba esni a mosollyal és senki sem szeretne ’bohócnak’ tűnni. De megtalálhatod azt a hajszálvékony mosolyt, ami sokkal barátságosabbá tesz és magabiztosságot sugároz. Van valami igazság az 1980-as évekbeli dezodor reklámban: ’Soha ne hagyd, hogy izzadni lássanak’. Váratlan bizonyíték, vagy tanúvallomás? Nyugodt mosoly legyen a válasz. Ha rosszalló tekintettel nézel és hirtelen visszahátrálsz, azt a következtetést vonhatják le, hogy aláásottnak érzed a saját ügyed. Ha megtartod a semleges, leheletnyi mosolyodat az azt üzeni: minden úgy megy, ahogy elterveztem, minden a mesteri tervem része.”

4. tipp: végezz velük kedvesen!

„Légy kedves mindenkivel a tárgyalóteremben. A kedvesség a világot jobb hellyé, téged pedig boldogabb emberré tesz. De ha ez nem győzött meg, akkor vedd fontolóra, hogy a kedvesség miatt sokkal valószínűbb, hogy megnyersz egy ügyet. Ugyanis ha jó embernek gondolnak, helyes értéket, indítóokot tulajdonítanak annak, amit mondasz. Azonban ha aljasnak és tisztességtelennek tűnsz, százszor meggondolják, hogy elhiggyék a mondandódat. Számos érv szól amellett, hogy egy ügyvéd kedves legyen a jelöltjével, de a bónusz, ha ezt a bíróságon is észreveszik. Valamint a bírósági titkárral, írnokkal is előnyös pozitív kapcsolatot kialakítani.”

5. tipp: dolgozz a hangszíneden!

„Én évekig harcoltam, hogy megtaláljam az enyémet. Különböző pontok között próbáltam megtalálni az egyensúlyt: ne legyek túl fiatalos, ne legyek túl akadémikus vagy éppen túl harsány. A beszéd legyen értelmes, de ne mézesmázos; szívélyes, de ne émelyítő; szenvedélyes, de közben nyugodt. Nagyon nehéz egyensúlyozni a szinte elválaszthatatlan stílusok között, kifejezetten a kezdő jogászok, ügyvédek számára.

Történetesen, számomra az optimális hangszínt az jelenti, ha úgy beszélek, ahogy az anyósommal beszélnék: egy értelmes, empatikus, szeretett és csodált nővel, aki a legjobb oldalamat hozza elő. Gondolj egy ilyen személyre a saját életedből! Stephen King is egy képzeletbeli, ’ideális olvasó’ számára írja a könyveit. A záró érvelést egy képzeletbeli ’ideális bírósághoz’ intézd, akit tisztelsz, kedvelsz, és a legjobbat hozza ki belőled. Ha nem vagy benne biztos, hogy a megfelelő hangszínt használod, mondd el a beszédedet a saját anyósodnak, vagy bármilyen külső szemlélőnek, hiszen egy laikus véleménye felnyithatja a szemedet.”

A testbeszéded segítheti, vagy hátráltathatja az ügyedet. A kulcs, hogy tartsd szem előtt azt az üzenetet, amit képviselsz.

Rácz Ildikó

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni őszi Karrier Fesztiváljára, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható. A kép forrása pedig itt.

<div class='mailmunch-forms-widget-536942'></div>

Van még egy kis időd? Olvasd el többi cikkünk is!

Hogyan tanuljunk jogot? Négy tanulási technika, amivel fejlesztheted a memóriád

A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen....

Bízz magadban és a csapattársaidban – Interjú Deli Jankával

Prezentációs készségek, networking, egyedülálló szakmai tapasztalat. A tavalyi Lawyer for a Day egyik díjazottjával beszélgettünk.

Munkakeresés a jogi egyetem után? Erre az öt dologra lesz szükséged

A munkaerőpiac elég sivárnak tűnhet az egyetemről megérkezve, azonban az igazi kérdés nem az, hogy fogsz-e munkát találni, hanem az, hogy hogyan.

Az ügyvédség művészete: tippek az első megjelenésre a bíróság előtt

Az ügy előkészítése, a jog és joggyakorlat ismerete fontos, de ez nem fedi le a teljes képet, amire a bíróság előtt szükséged van.

A 10 legfontosabb dolog, hogy munkát kapj a jogi egyetem után

Az egyik legnehezebb időszak az, amikor befejezik az egyetemet a hallgatók, és állást kell találniuk. Pár dologra érdemes odafigyelni ilyenkor.

Tippek a pulpitusról: Ötletek fiatal ügyvédeknek, amiket érdemes megfogadni a bíróság előtt

Az újdonsült védőügyvéd számára nagy kihívást jelenthet az első bírósági tárgyalás. A következő cikkben két tapasztalt személy véleményét mutatjuk be.

Ügyfeleink felkészítése a bírósági eljárásra

Amikor tényleges tárgyalásra kell készülni, hacsak az ügyfél nem tapasztalt peres fél, akkor az ügyvéd dolga, hogy végigvezesse őt az egész folyamaton.

Túlélési tippek kezdő jogászoknak

A kezdő jogászok munkája sem egyszerű, ezért összegyűjtöttünk pár ötletet és tippet, hogy megkönnyítsük az első pár év átvészelését.

Hogyan tanuljunk jogot? 4 tanulási technika, amivel fejlesztheted a memóriád

A jogi diploma megszerzéséhez vezető úton hatalmas elméleti tudásanyagot kell elsajátítania a hallgatóknak: tudniuk kell memorizálni és felidézni jelentős mennyiségű jogszabályszöveget, esetjogot, fogalmakat és felsorolásokat. Ez pedig nem mindig megy olyan könnyen....